Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

На градилиштима активно, грађевинци поштују мјере и наредбе

Реализација важних капиталних инвестиција Владе Црне Горе тече у континуитету, упркос потешкоћама изазваних пандемијом коронавируса.

Управа јавних радова у овом моменту има око 20 активних градилишта. У циљу спречавања ширења коронавируса, радници на градилиштима придржавају се свих препорука и мјера, које су протеклих дана донијели надлежни органи, међу којима су одржавање физичке дистанце и употреба заштитних средстава (маске, рукавице).

Посебна пажња посвећује се организацији посла на градилиштима високоградње уз поштовање заштитних здравствених мјера, док је на пројектима нискоградње, као што су изградња и реконструкција саобраћајница, у највећој мјери ангажована механизација, тако да и сама природа посла олакшава спровођење безбједносних инструкција. 

Рад у посебним условима на појединим појектима неће значајније утицати на динамику радова, захваљујући напорима ангажованих грађевинских компанија. 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GOREУ оквиру валоризације Ђаловића пећине у Бијелом Пољу, једног од највећих и најзначајнијих пројеката Владе, вриједног око 18 милиона еура, посао је тренутно организован на више позиција. У току је изградња пута у дужини од 5,7 километара од насеља Бистрица до манастира Подврх, са изградњом трафостанице и постављањем електроенергетске инфрастуре, као и санацијом косина и клизишта на неколико локација. Очекује се да комплетна дионица буде спремна за асфалтирање наредних мјесеци, након чега ће услиједити наставак монтаже жичаре са гондолом, почетак уређења пећине, изградње помоћних објеката и других сегмената пројекта.

Напредује и изградња објекта бјелопољске Основне школе „Душан Кораћ“, вриједна 5,4 милиона еура, на којој је почела монтажа носача кровне конструкције. Улажемо максималне напоре да задржимо уговорену динамику, како би дјеца и наставници на почетку школске 2021/22. године ушли у нове учионице.

У Никшићу је у току изградња Дома за старе, коју финансирају Влада и партнери из Регионалног стамбеног програма. Живо је и на фудбалском стадиону „Сутјеске“, који би почетком наредне године требало да добије нову, модерну трибину, вриједности 4,6 милиона еура.

Изградња Дом старих у Подгорици у завршној је фази. У току су финални послови у унутрашњости објекта, а у оквиру уређење терена почели су радови на фонтани.

Маслинари су у прилици да свакодневно посматрају „подизање“ националне Куће маслина у Бару. Инвестиција износи милион еура, а све је припремљено за изливање прве бетонске плоче. 

На градилишту комплекса смјештајних објеката за потребе Сектора специјалне полиције, за који је Влада опредијелила седам милиона еура, активно је на више грађевинских сегмената. 

У новом вртићу у Рожајама у току су занатски радови у унутрашњости објекта, а радно је и на пројектима изградње пасареле и трансфер станице са рециклажним центром у Мојковцу, водоводне мреже у бјелопољском насељу Затон, Прњаворске и Гусињске улице, реконструкције саобраћајнице у Реснику.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GOREИпак, сасвим је извјесно да ће се неповољна ситуација узрокована коронавирусом одразити на поједине пројекте, а такав примјер тренутно имамо на стадиону на Цетињу. Протеклих мјесеци на овом пројекту остварен је значајан напредак у изградњи трибина, али би на даљу динамику могло да утиче пролонгирање постављања кровне конструкције, јер су радници предузећа из Сјеверне Македоније, које је ангажовано за тај посао, због пандемије били принуђени да се врате кући. 

Такође, отежана набавка и увоз већ нарученог материјала и опреме изражена је у пројекту реконструкције базена у Котору.

Иако су отежавајуће околности у периоду пандемије коронавируса очекиване, Управа јавних радова ће, у сарадњи са извођачима радова и стручним надзором, урадити све како бисмо очували активности на градилиштима.

У том настојању, посебна пажња биће посвећена поштовању свих мјера и наредби у циљу здравствене заштите грађевинских радника.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?