Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић представио нови Владин пакет мјера економског опоравка од пандемије корона вируса: Пут опоравка неће бити лак, али ћемо и из овога изаћи јачи

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић обратио се грађанима у вези са актуелном ситуацијом поводом сузбијања епидемије корона вируса и са посебним освртом на нови пакет екомских мјера Владе.

„Црна Гора наставља успјешно да се носи са епидемијом која је угрозила и паралисала читав свијет. То показују информације и анализе свих домаћих и међународних институција и ја желим да се, још једном, захвалим свим грађанима Црне Горе који су показали висок ниво свијести и одговорности у овом тешком времену. Нажалост, свједочимо и неодговорности мањег броја људи која може да угрози циљеве које је држава поставила; и да поништи жртву, одговорност и патриотизам огромне већине грађана. Жртву и одрицање, поред осталих, становника Тузи, мјештана села Биоковац у општини Бијело Поље, житеља ромског насеља на Конику. Сада свако без изузетка мора бити свјестан да се налазимо у најважнијем периоду за очување здравља свих нас“ – казао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је указао да је значај доприноса сваког грађанина и сваке грађанке у сузбијању епидемије данас пресудан, јер он значи прилику за свакога од нас да избјегне вирус, и обратно - опасност да свако буде заражен ако не поштујемо правила и лично не допринесемо колективној заштити.

„Због тога, дисциплина мора бити наметнута свима који се нијесу повиновали наредбама и упутствима. Ради нас самих, наше дјеце, наших породица. Зато институције за спровођење закона морају у наредним данима бити одлучне и досљедне као никада до сада. Поред свега овога, терет грађана се умножава кад наш човјек, поред бриге о здрављу, мора да размишља како да прехрани породицу, а послодавац како да обезбиједи плате за своје запослене. Обавеза Владе је да, у редовним околностима, обезбиједи амбијент за развој економије и бољи стандард својих грађана. Међутим, право на пристојан живот свакога од вас, и у ситуацији у којој смо се нашли, такође је посао државе. Из тог разлога, затражио сам од експертског тима да припреми предлог економских мјера које ће бити прилагођене овом тренутку и усмјерене ка онима којима су најпотребније“ – казао је Премијер.

Предсједник Владе је рекао да је економски тим који је формирао, предложио пакет мјера у циљу пружања подршке привреди, запосленима и социјално угроженим грађанима и да ће о том пакету већ сјутра ће бити започет дијалог са социјалним партнерима, представницима посланичких клубова у Парламенту, и једним бројем економских експерата и аналитичара.

„Желим да окупимо и ујединимо и снаге и знање! Да направимо Савез за Црну Гору, јер једино заједно, и једино сложно можемо побиједити све изазове које је наметнуло ширење овог вируса. Држава ће, и у измијењеним и тешким околностима, наставити да редовно и без умањивања, измирује своје обавезе према грађанима и привреди“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предложене мјере које је представио предсједник Владе су:
        
• Субвенције за затворене дјелатности за април и мај 2020. године у износу од 70% минималне зараде и 100% пореза и доприноса на минималну зараду за сваког регистрованог запосленог у секторима који су усљед мјера за сузбијање епидемије морали бити затворени;

• Субвенције за угрожене дјелатности за април и мај у износу од 50% бруто износа минималне зараде за сваког регистрованог запосленог у секторима чији је рад угрожен усљед мјера за сузбијање епидемије;

• Субвенцију за зараде запослених на плаћеном ОДСУСТВУ за април и мај у износу од 70% бруто минималне зараде за сваког запосленог који је морао остати кући због чувања дјетета млађег од 11 година;

• Субвенције за зараде запослених у карантину или изолацији такође за април и мај 2020. године у износу од 70% бруто минималне зараде за сваког запосленог који је морао бити у карантину или самоизолацији;

• Субвенције за ново запошљавање у износу од 70% бруто минималне зараде у трајању од 6 мјесеци за предузетнике, микро, мала и средња привредна друштва која евидентирају нове запослене у мјесецу априлу, а који су истовремено били евидентирани као незапослена лица на Заводу за запошљавање Црне Горе.

Субвенције које држава на овај начин даје кроз подршку привреди и грађанима изузете су од принудне наплате.

Ове мјере укључују и олакшице за грађане и олакшице за поспјешивање ликвидности.

• Додатно, Влада ће задужити Инвестиционо-развојни фонд да дизајнира нове кредитне линије на начин да допуњавају ове Владине мјере.

• Државни органи, органи државне управе, установе и други субјекти који врше јавна овлашћења, а чији је оснивач Црна Гора, као и привредна друштва у којима је држава већински власник капитала, након усвајања мјера затражиће одлагање извршења која су покренута по њиховом предлогу, за временски период од 60 дана, за привредне субјекте у дјелатностима чији је рад у циљу сузбијања епидемије забрањен наредбом Министарства здравља.

• Сви енергетски субјекти ослободиће од плаћања фиксног дијела рачуна за утрошену електричну енергију, за мјесеце април, мај и јун, привредна друштва у дјелатностима чији је рад забрањен наредбом Министарства здравља;

Паралелно, Електропривреда ће дуплирати износ за субвенције рачуна за струју социјално угроженим домаћинствима за вријеме трајања мјера.

Сваки затражени повраћај ПДВ-а ће се реализовати у року од највисе 45 дана а Управа царина ће лимит изложености царинске гаранције за одложено плаћање царинског дуга продужити са 30 на 60 дана за мјесеце април и мај за привредне субјекте у дјелатностима чији је рад забрањен нардбом Министарства здравља у циљу сузбијања епидемије.

Овај пакет мјера укључује и подршку за сектор пољопривреде и рибарства, о којима смо водили рачуна и приликом доношења препорука за сузбијање епидемије, са циљем омогућавања пољопривредних радова у реално могућим роковима.

Од сектора пољопривреде очекујемо снажан допринос оживљавању економских активности, и због тога је Владино опредјељење да се поред више него издашног Агробуџета, пољопривреда додатно подржи кроз:

Једнократну помоћ привредним рибарима; Плаћање доприноса осигураницима по основу пољопривреде; Једнократну подршку корисницима старачких накнада; Подршку куповини домаћих производа; Подршку плаћању производа домаћим произвођачима у року од 15 дана; Повољне кредите за набавку обртних средстава И плаћање камате корисницима тих кредита у грејс периоду; Авансну уплату 80% појединих премија.

Додатна подршка пољопривреди означиће и наставак политике равномјерног регионалног развоја, са посебним фокусом на Сјевер Црне Горе.

На крају, Влада ће обезбиједити и једнократну помоћ у износу од 50 еура свим незапосленим лицима на евиденцији Завода за запошљавање која не остварују новчану накнаду или материјално обезбјеђење.

Премијер је рекао да је суштина сваке од ових мјера да подржи запосленог који ради и жели да ствара; и привредника који поштује државу и њене економске напоре, чувајући притом своје запослене.

Сваки еуро који уложимо кроз овај пакет мјера мора да допринесе очувању онога што имамо, и створи претпоставке за бржи опоравак економије и животног стандарда сваког грађанина и његове породице. Црна Гора је у посљедњих неколико година крупним корацима корачала узлазно, потврђујући своју способност да се одрживо развија и да управља процесима свеукупног просперитета. Наша дужност је да учинимо све како бисмо осигурали излазак из кризе која је задесила цио свијет па и Црну Гору и њене грађане. Због тога, овај пакет мјера други је и сигуран сам још већи и снажнији корак Владе ка том циљу. Зато вјерујем да ће наш предлог, који обухвата бригу за преко 100 хиљада запослених и више хиљада предузетника, микро, малих и средњих предузећа, задобити позитиван одговор добронамјерних, оних који препознају значај и обухват ових мјера, дакле свих који разумију тренутак у којем се налазимо. Ово је почетак свеобухватних економских мјера које ћемо постепено предузимати како би наша економија наставила путем којим је до сада ишла. А то је пут напретка и бољег живота. Пут опоравка неће бити лак, али вас увјеравам, и из овога ћемо изаћи јачи! ЗАЈЕДНО ЗА ЦРНУ ГОРУ, УЈЕДИЊЕНИ ЗА СВЕ ЊЕНЕ ГРАЂАНЕ!“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?