Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Три црногорска противпожарна авиона вратила се са успјешног гашења пожара код Коњица у БиХ

Три црногорска противпожарна авиона типа „Аир Трацтор“ данас су у Босни и Херцеговини гасили пожар у подручју Коњица.

Авиони су упућени након што је Влада јуче, без одржавања сједнице, а на основу сагласности већине чланова, донијела одлуку да позитивно одговори на захтјев Савјета министара Босне и Херцеговине који је затражио међународну помоћ у гашењу пожара.

Министар безбједности Босне и Херцеговине Фахрудин Радончић изјавио је поподне на Аеродрому Мостар, испраћајући наше пилоте да је ово први пут да је наша држава на овај начин помогла Босни и Херцеговини.

„Ми смо имали сједницу Вијећа министара и затражили смо међународну помоћ. Канадери из Хрватске нису дошли, али смо јучер разговарали с руководством Црне Горе и, захваљујући њиховом разумијевању и њиховим ресурсима, које сте видјели, добили смо данас веома успјешну асистенцију у гашењу пожара. Наша два хеликоптера Оружаних снага БиХ и локални ватрогасци нису могли да постигну резултат. Оно што је веома важно, у стању на терену, да се пожар гасио око Коњица на неколико веома важних локација, да се куће спашавају, јесте и порука Црне Горе према БиХ, али и цијелом региону - да добросусједски односи јесу приоритетни и да се Црна Гора, нарочито након уласка у НАТО, који омогућава одређене ресурсе и привилегије, понаша као лидер у добрим стварима у цијелом региону. БиХ, Вијеће министара и грађани БиХ веома смо захвални на таквом гесту Црне Горе“ - казао је министар Радончић.

Амбасадор Црне Горе у БиХ Обрад Мишо Станишић рекао је том приликом да је наша земља по ко зна који пут доказала да је пријатељска држава према БиХ и према свим другим државама у региону.

„Што се тиче билатералних односа Црне Горе и БиХ, могу рећи да они треба да буду примјер свима, не само у региону него и шире“ – казао је амбасадор Станишић.

Основ за помоћ је Споразум између Владе Црне Горе и Савјета министара Босне и Херцеговине о сарадњи у заштити од природних или цивилизацијских катастрофа, који је потписан у Будви, 7. септембра 2007. године на неодређено вријеме.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО ЗА МЕДИЈЕ ОДЛАЗАК ИЗ ЦГ: хттпс://флиц.кр/с/аХсмМвФнТ8

ФОТО И ВИДЕО ЗА МЕДИЈЕ ДОЛАЗАК У ЦГ: хттпс://флиц.кр/с/аХсмМw5УрС

ВИДЕО ОДЛАЗАК ИЗ ЦГ:
хттпс://yоуту.бе/рxПwмзЕ7вП0

ВИДЕО ДОЛАЗАК У ЦГ: хттпс://yоуту.бе/ЕДнц5МyАФЈо
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?