Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада представила ИИ пакет мјера подршке у Парламенту

Потпредсједник Владе Милутин Симовић, министарка економије Драгица Секулић и министар финансија Дарко Радуновић са сарадницима представили су на Колегијуму Скупштине други Владин социо-економски пакет подршке због посљедица епидемије ЦОВИД 19, са којим је предсједник Владе упознао јавност 9. априла.

Обраћајући се присутнима потпредсједник Симовић је казао да данашњи разговор представља наставак дијалога започетог 27, марта. „Тада је кључна тема била питање здравља и живота свих грађана Црне Горе и том приликом, као и касније, овдје у Парламенту су се отварала социо-економска питања. С правом!“ – рекао је потпредсједник Владе и констатовао да све надлежне институције у Црној Гори успјешно одговарају незапамћеној пријетњи епидемије.

„Свакако, посебан допринос томе дају грађани Црне Горе својим односом разумијевања и поштовања мјера и датих препорука које је прописала струка. Вјерујем да ћемо и у наредним данима наставити са таквим односом, односом заједништва, повјерења, преданог рада, бројних институција и бројних запослених у различитим секторима – од комуналних служби, сектора услуга, трговине, сектора безбједности па све до здравственог система. У наредним данима чекају нас нови изазови. Не смијемо се поколебати и морамо заједно чувати оно што је најважније – здравље и животе наших грађана. Ту није било, нема и неће бити погодбе ни компромиса нити попуштања“ казао је у наставку потпредсједник Владе Милутин Симовић.

У претходним данима Влада је обавила низ консултација у сусрет финализацији овог другог пакета.

Поред бројних унутар Владиних консултација обављен је врло користан и отворен разговор са социјалним партнерима: Привредном комором, Унијом послодаваца, Савезом синдиката Горе и Унијом слободном синдиката.

Обављен је разговор и са представницима економске струке и науке у којем су дата бројна корисна размишљања и сугестије.

Потпредсједник Симовић је изразио увјерење „да ће овај данашњи разговор у Парламенту бити нова прилика да добијемо корисне сугестије и предлоге“.

У наставку уводног обраћања потпредсједник Симовић је казао:

„Оно што је заједнички именитељ нас као креатора овог програма и досадашњих саговорника је да мјере морају бити:
- Одрживе,
- Праведне,
- Ефикасне у реализацији,
- У овој фази кључно усмјерене на очување радних мјеста, а у сљедећим фазама на развој,
- Да се у овој фази покаже посебна брига према предузетницима и сектору МСП који су престали са радом. Престали са радом због епидемије, због пандемије, престали због препорука СЗО, због здравља и живота свих грађана Црне Горе.
- Предлажући било коју мјеру сигуран сам да сви заједно морамо да водимо рачуна да санирамо социо-економске посљедице ове епидемије, чувајући одрживост јавних финансија и обезбјеђујући да у држави функционишу кључни системи: просвјете, здравства, пензиони систем, редовност свих социјалних давања и систем безбједности.

Због тога нема мјеста за било какве популистичке и партикуларне интересе било кога.

Ово није прилика да се предлажући било коју неодрживу мјеру или било који неодрживи закон заради који глас више на политичком тржишту.

Ово је вријеме када се заједно морамо борити за здравље и живот сваког грађанина, да очувамо свако радно мјесто, да очувамо сваки бизнис, од најмањег предузетника, до великих компанија.

Ово је вријеме када и у овој кризи морамо имати визију развоја и у коначном све ове мјере морају бити у функцији прво стабилизације, а онда и развоја.

Ово је вријеме када морамо бити одлучни и храбри. Вријеме у којем треба све досадашње разлике међу нама оставити по страни. Ово је вријеме када морамо сачувати супстанцу наше економије да би Црну Гору вратили поново на пут убрзаног раста и развоја.

Зато ћемо бити одлучни и храбри да то остваримо.

А мјера свега тога ће бити одрживост јавних финансија и праведност.“

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?