Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ОБАВЈЕШТЕЊЕ трговачким ланцима, маркетима као и другим продајним објектима о поштовању препорука Института за јавно здравље

Објављено: 21.04.2020. 16:50 Аутор: уип
У складу са мјерама раније прописаним од стране Института за јавно здравље, Министарство економије подјсећа све трговачке ланце, маркете као и друге продајне објекте на обавезу поштовања истих: 

- Обезбједити мјеста за дезинфекцију руку – идеално на касама на којима треба да буду постављени диспензори – пумпе са дезинфекционим растворима на бази алкохола концентрације од 60% – 90%. Могуће је користити готова средства посебно прављена за ову намјену или раствор медицинског алкохола исте концентрације.
- Радници у маркетима не треба да долазе на посао ако имају симптоме респираторне инфекције или високу температуру.
- У свакодневном раду радници, посебно они који долазе у контакт са новцем, треба да пооштре хигијену руку, те да се строго придржавају мјера прописаних од стране Института за јавно здравље.
- У случају да користе рукавице, треба да имају довољне количине „обичних“ најлонских рукавица или рукавица од латеxа. Пооштрена хигијена руку се препоручује и у случајевима када се рукавице не носе.
- Потребно је поставити адекватне постере – обавјештења о мјерама превенције, симптомима инфекције као и обавјештења о мјестима на којима се руке могу дезинфиковати.

С обзиром да су претходних дана уочене неправилности у поштовању ових мјера и да је био велики број пријава грађана по питању истог, користимо прилику да обавијестимо да ће у наредном периоду бити појачан инспекцијски надзор трговачким ланцима, маркетима као и другим продајним објектима.

За сва даља питања Оперативни штаб стоји на располагању!
Будите здрави!

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?