Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник НКТ Милутин Симовић у Скупштини: Морамо до краја без резерве послушати савјете струке, досљедно као и до сада

Потпредсједник Владе и предсједник Националног координационог тијела за заразне болести Милутин Симовић поручио је данас да је Влада у суочавање са пандемијом новог коронавируса засновала на принципима: благовремености, разумијевању, одлучности, ефикасности, међуресорској сарадњи, снази институција, кредибилности и посвећености појединаца и најважније – слијеђењу препорука струке и науке у предлагању мјера и креирању одговора.

„Посљедњих мјесеци сви заједно свједочимо глобалној кризи, коју је изазвала пандемија новог коронавируса, кризи која није забиљежена у новијој историји. Ово је вријеме када је црногорско друштво окупила заједничка брига за здравље и животе свих грађана, брига која надмашује све остале, брига која сва остала питања, посебно политичка, оставља по страни. Размјере ове кризе на глобалном нивоу су драматичне и још увијек их није могуће сагледати. Ова криза је била и биће велико искушење за најразвијеније здравствене, економске и социјалне системе“ – казао је потпредсједник Владе у Скупштини на почетку парламентарне расправе о томе како је Влада организовала одбрану здравља и живота и остале активности у суочавању са пандемијом новог коронавируса.

Потпредсједник Владе је рекао да су се још од почетка јануара институције из здравственог система – прије свега Институт за јавно здравље и Министарство здравља предузимали низ активности, у оквиру своје надлежности, које су у наредним мјесецима показале свој пуни значај.

„Још 31. јануара ИЈЗ затражио је од МЗ формирање мултисекторског НКТ за координацију и управљање реаговањем на евентуалну појаву новог коронавируса у Црној Гори, које је МЗ формирало 3. фебруара. Од средине јануара надолазећа пријетња за здравље и животе грађана била је свакодневна тема која је окупљала пажњу Владе, уз непосредну координацију предсједника Владе од тада па до данас, и укљученост бројних ресора и бројних надлежних институција. То је било пресудно важно, као и јасно дефинисани начин координисања и доношења одлука без непотребног администрирања, ослобођен бирократских приступа, са јасноћом и брзином доношења одлука, обавезног мониторинга донесених мјера… најкраће речено – успостављен је ефикасан кризни менаџмент у складу са размјерама пријетње. Колико је све ово било благовремено најбоље говори податак да СЗО 25. марта објављује потребу укљу-чивања цијелих Влада на сузбијању и контроли пандемије. Наша Влада није чекала 25. март, већ се својим пуним капацитетом посветила овој пријетњи, понављам, још половином јануара, дакле, два ипо мјесеца раније“ – рекао је потпредсједник Владе.

Предсједник НКТ је рекао да је било потребно обезбиједити повратак наших грађана у домовину; заштитну опрему на тржишту које је практично било у колапсу. Понуде скоро да није било, а за мале количине робе која се могла пронаћи цијене су скакале из сата у сат; реорганизовати и унаприједити наш здравствени систем у складу са новим хитним потребама, формирати карантине, привремене болнице, респитаторски центри и много тога још.

„Сва ова и бројна нова питања која су се појављивала из сата у сат требало је рјешавати одмах и без одлагања. Како би створили претпоставке да адекватно одговоримо толиком обиму активности, формирали смо седам оперативних штабова:
- за координацију реализације мјера;
- Кризни медицински штаб;
- Оперативни штаб за повратак наших држављана;
- за подршку привреди;
- за међународну помоћ;
- за управљање донацијама;
- и Оперативни штаб за подршку туристичкој привреди.

НКТ и оперативни штабови са преко 100 чланова координирали су рад десетина хиљада запослених у бројним институцијама:
- Санитарној инспекцији чији су службеници на граничним прелазима заједно са граничном полицијом и царином, на првој линији, одговорно и посвећено обављали своју дужност;
- Посвећен, одговоран и професионалан однос према свим задацима показали су припадници Полиције и Војске;
- бројне комуналне службе које су широм Црне Горе и у овим отежаним условима одговорно извршавали своје послове,
- биљежимо и изузетну посвећеност, несебично залагање бројних запослених у услужним дјелатностима, од касирки, поштара, достављача, као и бројних волонтера широм Црне Горе.
- И бројне друге надлежне институције на челу са нашим здравственим тимом љекара и медицинског особља који су својим знањем, пожртвованошћу и савјешћу показали да су дорасли и највећим изазовима.
- Свакако, у свему овоме била је пресудно важна исказана завидна свијест грађана у поштовању мјера које је прописала струка. И то упркос томе што су бројне донесене мјере значиле привремени губитак великог броја радних мјеста и бројна ограничења у односу на уобичајене и наше традиционалне навике.
- Кључно је било разумијевање свих да су здравље и животи грађана били и да ће вазда бити најпречи, а да ћемо све остало поново заједно надокнадити.
- Због тога, и овом приликом у име Владе Црне Горе најискреније се захваљујем свим грађанима на свему што су показали.
- Можемо бити поносни на оно што смо до сада заједно урадили.
- Свакако, још није вријеме за опуштање и зато морамо до краја без резерве послушати савјете струке. Досљедно као и до сада.

Ова структура НКТ и оперативних штабова коју је Влада организовала као одговор на пандемију коронавируса показала је своју ефикасност посебно у условима када је требало донијети хитне одлуке – казао је потпредсједник Владе.

Потпредсједник Владе и предсједник НКТ се захвалио грађанима на подршци и медијима на професионалној сарадњи.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?