Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ дало сагласност на отварање марина и укрцавање и искрцавање помораца, грађани упозорени да се придржавају важећих мјера

Национално координационо тијело за заразне болести данас је на сједници, којом је предсједавао предсједник Милутин Симовић, дало сагласност на измјене наредби Министарства здравља како би било омогућено отварање наших марина уз поштовање мјере самоизолације, те укрцавање или искрцавање помораца у црногорским лукама.

Самоизолација страног пловног објекта, са посадом подразумијева вез у луци у трајању 28 дана, уз предузимање мјера здравствено-санитарног надзора од стране надлежне здравствене установе, у складу са препорукама Института за јавно здравље Црне Горе, а на основу рјешења здравствено санитарне инспекције.

Закупац или концесионар луке наутичког туризма – марине и трговачке луке отворене за међународни саобраћај, Бар, Будва, Котор, Лука Кумбор – Портонови и Тиват (Гат И и Гат ИИ) којој је одобрен прихват страних пловних објеката у самоизолацију, обавезан је да предузима мјере за спречавање уношења у земљу, сузбијање и спречавање преношења новог коронавируса, на основу препорука Института за јавно здравље Црне Горе.

Промет робе за потребе Црне Горе као и за транзит остаје несметан, уз посебне мјере здравствено-санитарног надзора, а транзит страних помораца врши се уз предузимање посебних мјера здравствено-санитарног надзора, у складу са препорукама Института за јавно здравље Црне Горе.

Анализирајући ефекте прекјучерашњег ублажавања појединих мјера Национално координационо тијело за заразне болести је оцијенило да је одређени ниво опуштања грађана након строге рестрикције очекиван, али упозорава да опасност није прошла и да је неопходно стриктно придржавање свих важећих привремених мјера, а прије свега мјере о физичкој дистанци.

Оцијењено је да посебну опасност, након релаксације појединих мјера, представља чињеница да је примјећено више контаката млађих и средовјечних грађана са старим особама што представља велику опасност првенствено по старије грађане. НКТ апелује на избјегавање физичког контакта, нарочито са старим особама које су најрањивији сегмент популације.

Изузетно висок епидемиолошки ризик, оцијењено је, представљају уочени контакти дјеце и њихово груписање због игре или других разлога. Апелујемо на родитеље и старатеље да међусобне контакте дјеце сведу на најмању мјеру.

Национално координационо тијело препоручује свим грађанима да у свакој прилици носе заштитне маске – било купљене, било оне кућне израде или да, у недостатку маски, покрију уста и нос марамом или шалом јер се на тај начин битно умањује ризик од ширења инфекције новим коронавирусом.

Тражимо разумијевање и партнерство као и у данима изузетно рестриктивних мјера. То је наша заједничка одговорност јер опасност још није прошла.

У случају евентуалног масовног непоштовања превентивних мјера, поготово мјере о физичкој дистанци, НКТ ће, у циљу заштите здравља и животâ грађана, размотрити пооштравање мјера.

Национално координационо тијело је донијело одлуку да редовним конференцијама за медије, радним данима у 17:00 сати, од сјутра (24. априла 2020.) могу да присуствују новинари.

Уз захвалност медијима на високој професионалности и одговорности и на разумијевању и прихватању досадашњег он-лине постављања питања условљеног ранијим нивоом епидемиолошког ризика Национално координационо тијело одлучило је да омогући уобичајени рад новинара увјерено да право медија да неометано и директно постављају питања представља једну од кључних слобода сваког друштва чијој се рестрикцији смије прибјегавати само изузетно и у што краћем раздобљу.

Чињеница да епидемиолошки ризик и даље постоји налаже потребу задржавањем минимума техничког особља те ће конференције за медије и даље технички снимати и емитовати уживо само Телевизија Црне Горе, а остали медији ће, као и до сада, моћи да преузму сигнал ТВ ЦГ или Yоутубе канала Владе Црне Горе и фотографије ПР Центра.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?