Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић представио ИИ Владин пакет економских мјера: 75 милиона бруто фискални ефекат подршке грађанима и привреди у наредна три мјесеца

Предсједник Владе Душко Марковић представио је јавности други Владин пакет економских мјера подршке грађанима и привреди који је Влада данас усвојила и чији је фискални ефекат 75 милиона еура бруто, односно 46 милиона нето у три мјесеца.

Премијер је саопштио да пакет обухвата:

- Подршку привреди и запосленима за више хиљада предузетника, микро, малих и средњих предузећа у којима ради више од 100.000 запослених. „Обухват подршке је веома широк, и подразумијева запослене у затвореним и угроженим дјелатностима, запослене на плаћеном одсуству, запослене у карантину и самоизолацији, па све до субвенција за ново запошљавање“ – казао је Премијер;

- Ослобађање од фиксног дијела рачуна за струју за мјесеце април, мај и јун – који се неће обрачунавати корисницима у затвореним дјелатностима;

- Додатно, ојачавање инструмената финансијске подршке код Инвестиционо-развојног фонда, и обуставу одређене принудне наплате у корист буџета;

- Посебни програм подршке пољопривреди и рибарству, који је само дио ширег пакета, којим се стварају претпоставке за производњу и раст кроз ангажовање свих стваралачко-производних и прерађивачких ресурса;

- У области пореза и царина – скраћивање рокова за повраћај ПДВ-а, продужавање лимита изложености царинске гаранције за плаћање царинског дуга. „Поред тога, интервенишемо у области зарада смањивањем плате функционерима из категорија А и Б у Закону о зарадама запослених у јавном сектору. Напомињем да су то запослени са највећим зарадама у јавној администрацији!“ – појаснио је предсједник Владе.

- Нове мјере у области социјалних давања, на основу којих ћемо бити исплаћена новчана помоћ незапосленим лицима и још једној категорији пензионера који нијесу били обухваћени кроз први пакет мјера помоћи. У дијелу најрањивијих категорија, Електропривреда ће дати додатне субвенције оним корисницима који су већ препознати као најсиромашнији, гдје ће се субвенције удвостручити.

Премијер Душко Марковић је рекао да се из предложеног пакета мјера види да је Влада радила предано да пронађе најбоља рјешења и да обезбиједи додатни финансијски потенцијал за подршку нашим грађанима и привреди.

„Нити има једнаких и сличних држава, нити истих економија и економских формула. Желим да саопштим да фискални ефекат мјера које смо данас усвојили износи 75 милион еура у бруто износу. Његова нето вриједност је 46 милиона еура за период од три мјесеца. Као што сам раније казао – државни буџет припада сваком грађанину, и Влада је спремна да понесе и терет и одговорност овог сложеног и захтјевног тренутка. Али то не може бити једини инструмент и једина адреса за дјеловање! Због тога ћу поновити и данас – не може се овакав економски изазов превазићи без подјеле терета, без државног и економског патриотизма, без доприноса код сваке компаније и појединца“ – казао је предсједник Владе.

Премијер је поново позвао предузетнике, компаније, и посебно банкарски сектор – да ангажује стечени капитал и остварени профит, и да га врати у економске токове – онамо гдје је то најпотребније, и да се одрекне безусловног профита!

„Тако ћемо сачувати човјека као највреднији ресурс, очувати предузећа, и бити спремни за нови развојни замах кад за то дође вријеме. За успјех је потребно савезништво државе и привреде, колектива и појединаца, а глобални ризици показали су нам да без солидарности лако посрну и јаки и најмоћнији“ – рекао је предсједник Владе.

ЦГ се успјешно супротставља пандемији коронавируса

Премијер Душко Марковић је оцијенио да се Црна Гора већ два мјесеца супротставља епидемији Коронавируса и да пандемија утиче на економију цијелог свијета.

„И ту борбу Црна Гора води успјешно, ослањајући се на сопствене снаге и потенцијал. Резултати које смо остварили, и који су видљиви, указују да то радимо боље него много веће, богатије и развијеније државе. То се, уосталом, потврђује сваког дана са релевантних домаћих и иностраних адреса. Глобална епидемија не прескаче никога, а за земљу попут Црне Горе, која се налази на путу економског и свеукупног развоја, криза је стигла у тренутку који не оставља простор за чекање, оклијевање или неодлучност кад је у питању очување економије и заштита стандарда наших грађана. Иако чинимо све да епидемију елиминишемо и оставимо што прије иза нас, економски и социјални изазови које је Коронавирус наметнуо, неће бити обиљежје само ове године. Напротив, свјесни смо да улазимо у период дуго трајуће економске кризе са којом ћемо се суочавати сваког дана и сваког мјесеца“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је подсјетио да је Влада након првих, хитних економских мјера, повела свеобухватан и дуг дијалог са свим важним друштвеним актерима да би овај други у низу пакет мјера био ефектан, да би био усмјерен према онима којима је најпотребнији, да бисмо очували супстанцу наше економије и да не би изгубили шансе за развој.

„Позвали смо социјалне партнере, економске експерте и појединце из академске заједнице, и наравно све то представили Парламенту. Узели смо у обзир на десетине обраћања и иницијатива појединаца и удружења“ – казао је премијер на конференцији за медије и подсјетио да је први пакет мјера обухватио:

- Обуставу буџетске потрошње која нема обиљежја развојних политика или мандаторних исплата;

- Обуставу свих јавних набавки осим оних које су нужне за несметано функционисање институција, подршку приоритетним секторима и наставак капиталних инвестиција;

- Одлагање наплате пореских потраживања по основу пореза на доходак физичких лица, и одлагање наплате пореских потраживања по основу репрограма;

- Обуставу свих допунских примитака осим редовне зараде за све вријеме трајања мјера санације посљедица за запослене у систему јавне управе, и једнократну обуставу до једне половине мјесечне зараде за чланове Владе и јавне функционере;

- Директну финансијску помоћ за пензионере са најнижим примањем и кориснике материјалног обезбјеђења породице. Ову помоћ добило је преко 20.000 грађана и њихових породица!

„Дакле, Влада је овом драматичном ситуацијом управљала не штедећи ни новац ни ресурсе, имајући пред собом јасне циљеве – а то је здравље и животи наших грађана; а паралелно са тим и одмах након тога, опоравак економије и очување животног стандарда. Истраживања су показала да грађани у великој мјери подржавају оно што предузимамо и радимо“ – казао је предсједник Владе.

Биће теже него икада у протеклих 50 година, али нема узмицања

Премијер Душко Марковић је рекао да је у борбу против пандемије позван сав друштвени и индивидуалнии потенцијал. „Тако ћемо и у наставку са истом снагом и мотивацијом радити на очувању наше економије и вашег стандарда. Биће тешко, никада теже у посљедњих 50 година, али вас увјеравам да нема узмицања и предаје како би очували ваш стандард, ваше грађанско достојанство, сигурност за вас и васе потомство, нећемо стати са инвестицијама јер оне запошљавајунаше људе и подижу нашу економију. Борићемо се за свако радно мјесто и за нашу домаћу економску памет и потенцијал. Трајаће ово, биће и тешких и драматичних тренутака, али вјерујем да је ово шанса за нас, за нову и креативну Црну Гору. Још јачу, и економски још отпорнију. Због тога жалим што претходна два дана у Парламенту наша опозиција није дочекала и испратила аплаузом наше хероје који нам чувају здравље и животе. Јер је то права побједа која нам даје нове прилике. А те нове прилике представићемо већ за двије седмице“ – казао је премијер Душко Марковић.

Премијер је обраћање новинарима завршио оцјеном да Црна Гора већ годинама иде правим путем, и да сви параметри указују да ће стваралачка енергија нашег човјека, индивидуална и колективна, уз јасну стратешку визију, учинити да се у најкраћем року вратимо на пут развоја и напретка.

„Увјерен сам да заједнички имамо неопходни потенцијал и способност да и ову кризу пребродимо ако наставимо да будемо јединствени и сложни“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић представљање ИИ пакета Владиних мјера помоћи грађанима и привреди.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Програм пружања подршке привреди и запосленима у циљу ублажавања негативних ефеката епидемије новог корона вируса ЦОВИД-19.пдф


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?