Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представљене посебне Владине мјере подршке пољопривреди и рибарству: више од 17 милиона еура за откуп, кредите, камате, авансна плаћања…

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић представио је данас посебан пакет мјера подршке пољопривреди и рибарству вриједан више од 17 милиона еура.

„Од сектора пољопривреде с правом се очекује снажан допринос оживљавању економских активности, имајући у виду расположиве ресурсе, као и евидентно исказано значајно интересовање бројних грађана. Због тога, Владино опредјељење је да се поред пуне реализације свих мјера предвиђених овогодишњим више него издашним Агробуџетом, пољопривреда додатно подржи овим посебним програмом вриједним преко 17 милиона еура“ – рекао је потпредсједник Владе и представио мјере:

- Интервенције на тржишту у циљу одржавања стабилности тржишта, стабилности цијена и дохотка произвођача, обезбиједиће се откуп и складиштење вишкова пољо-привредних производа, помоћ у њиховом пласману или уступање јавним установама. Предвиђена средства за ову мјеру износе три милиона еура;

- Подршка куповини домаћих производа - Буџетски потрошачи даће приоритет набавци домаћих производа кроз обавезност краћих ланаца снабдијевања који подразумијевају краће и брже транспорте, а све у циљу квалитета и безбједности хране и смањеног негативног утицаја на животну средину.

Препоручује се и осталим наручиоцима да своје набавке ускладе са овим принципима;

- Подршка плаћању производа домаћим произвођачима у року од 15 дана. У циљу скраћења рокова плаћања, Влада ће обавезати ИРФ да обезбиједи кредитну подршку трговинским ланцима, уз обавезу плаћања домаћим произвођачима у року не дужем од 15 дана;

- Повољни кредити за набавку обртних средстава регистрованим пољопривредним произвођачима, прерађивачима, и рибарима.

Кредити ће се одобравати до максималног износа од 20.000 еура, уз камату 1,5 одсто, рок отплате до двије године и грејс период до једне године.

Предвиђена средства за ову мјеру износе око 10 милиона еура;

- За кориснике ових кредита Влада ће платити камату у грејс периоду за шта ће бити обезбијеђено око 150.000 еура;

- Плаћање доприноса осигураницима по основу пољопривреде. Овом подршком ће бити обухваћено 529 осигураника којима ће бити плаћени укупни допри-носи осигурања у трајању од шест мјесеци. Финансијска средства потребна за ову мјеру износе 100.000 еура;

- Једнократна подршка за 3.200 корисника старачких накнада у износу од 64 еура за шта је опредијељено 225.000 еура;

- Једнократна помоћ за 184 рибара са важећом дозволом за шта је опредијељено 200.000 еура и

- Авансна исплата 80 одсто премија у сточарству и по хектару обрадиве површине, на основу података из претходне године. По овом основу, произвођачима ће се у првој половини маја исплатити око 3.500.000 еура.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја је казао да вјерује да ћемо, поред издашне националне и европске подршке из Агробуџета и уз ове посебне Владине мјере подршке, наставити динамичан развој наше пољопривреде.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?