Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

#НКТ донијело план ублажавања мјера по фазама, ако епидемиолошка ситуација то омогући и ако мјере буду поштоване

Национално координационо тијело за заразне болести ће, ако епидемиолошка ситуација и даље буде под контролом, у другој фази ублажавања привремених мјера планираној је за 4. мај дати сагласност на:

1. Омогућавање рада продавница (текстила, обуће, техничке робе, грађевинског материјала, занатских радњи, сервиса, фризерских и козметичких салона, фитнес центара, књижара, стоматолошких ординација, ауто-школа, рент-а-цар услуга, музеја и галерија…).

2. Омогућавање одласка до викендица у другим општинама.

3. Градски таxи превоз, као и локални јавни градски превоз у општинама у којима нијесу регистровани случајеви заразе новим коронавирусом.

Ако успјешно савладамо другу фазу, трећа фаза почеће 18. маја и обухватиће: отварање ресторана, кафића, хотелских тераса, плажних барова, плажа и тржних центара.

Уколико успјешно савладамо и ту фазу, четврта фаза, почела би 1. јуна и у њој би био успостављен друмски, жељезнички и пловни градски и међуградски саобраћај, уз одговарајуће мјере заштите.

Постизање постављених циљева и ублажавање мјера зависиће, казао је потпредсједник Владе Црне Горе и предсједник Националног координационог тијела за заразне болести Милутин Симовић, од резултата цијелог нашег друштва у испуњавању шест кључних критеријума:

1. Да ширење инфекције држимо под контролом.

2. Даље значајно тестирање, праћење изолације и контаката.

3. Даља посебна пажња и брига о здравственим установама и домовима за старе и другим рањивим категоријма,

4. Успостављање јасно прописаних превентивних мјера на сваком радном мјесту.

5. Максимално смањивање ризика од уноса вируса из других држава,

6. Пуно укључивање и ангажовање грађана – јер сваки појединац има кључну улогу у омогућавању одржавања стабилног стања.

Потпредсједник Симовић је саопштио на конференцији за медије да надлежне институције свакодневно прате, анализирају и предузимају мјере као одговор на пандемију ЦОВИД-19 и да је ублажавање мјера директно зависно од поштовања досадашњих мјера. „Припремамо се и за нова ублажавања. Принцип је јасан: поштовањем мјера до њиховог ублажавања или укидања. У супротном мјере ће се морати продужавати и пооштравати. А то нико не жели“ – рекао је потпредсједник Владе.

Указао је да је прва фаза ублажавања мјера кроз значајно скраћење забране изласка из домова, продужено радно вријеме продавница и отварање паркова, показала своју оправданост, али, смо истовремено, рекао је потпредсједник Владе, регистровали забрињавајуће неодговоран однос, не грађана – него оних који пружају услуге грађанима. Због тога је дат налог надлежним инспекцијама за ажурније и ефикасније поступање.

„Овакво понашање угрожава наше планове за попуштање мјера и оживљавање економије и то нећемо дозволити“ – казао је предсједник НКТ Милутин Симовић.

Предсједник НКТ је рекао да развој ситуације пратимо и у регионалном и ширем контексту, јер овај и овакав глобални проблем тражи и шире сагледавање.

„Информације и препоруке које добијамо од европских и глобалних адреса каква је СЗО за нас представљају важне и опредјелјујуће путоказе. Путоказе који јасно указују да није вријеме за опуштање, да није вријеме за враћање уобичајеним навикама. Иза нас је захтјевна фаза којој смо одговорили, прије свега, одговорним односом грађана, широком укљученошћу и ефикасним радом бројних институција, пратећи и уважавајући све препоруке струке. Пред нама су дани, када и даље, и до краја, морамо сви, без резерве слиједити савјете струке. Пред нама је вријеме у којем и даље морамо реаговати брзо и снажно да би и даље сачували оно што је највећа вриједност сваке државе – здравље и животе својих грађана“ – казао је потпредсједник Владе и предсједник НКТ Милутин Симовић.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО СЈЕДНИЦА НКТ И ФОТО И КОНФ ЗА МЕДИЈЕ: хттпс://флиц.кр/с/аХсмМНyтбГ

ВИДЕО (КОНФ. ЗА МЕДИЈЕ): хттпс://yоуту.бе/тМWОк3Љф64
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?