Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Општа болница Никшић – здравствена установа за примјер и у вријеме пандемије коронавируса

Модерна медицинска техника, чистоћа, беспријекоран ред и високи професионализам здравствених радника – утисци су које понесе свако ко ових дана уђе у Општу болницу Никшић. Највећа општа болница у Црној Гори са 409 запослених, здравствена је установа за примјер у организацији рада, третману пацијената и посвећености запослених и у вријеме ванредних околности које је наметнула пандемија новог коронавируса.

Пацијенти инфицирани новим коронавирусом смјештени су у издвојеном дијелу болнице без додира са осталим болесницима. О Цовид позитивним пацијентима брину тимови од по 26 здравствених радника који се мијењају у изолацији.

Први од три тима медицинских радника, који је тренутно изолован са пацијентима, требало је ових дана да буде замијењен. Али су сами затражили, каже директор болнице др Илија Ашанин, да продуже рад у изолацији до почетка маја.

„У сусрет свим овим дешавањима, још прије него што је било који пацијент са ЦОВИД инфекцијом дошао у никшићку болницу ми смо направили припреме за такву ситуацију. Прецизирали смо све детаље, протоколе лијечења, кретања запослених и пацијената. И то се показало као јако битно. Резултат је да до сада немамо ни једног здравственог радника позитивног на Цовид инфекцију“ – каже др Ашанин.

Комплетан простор Опште болнице Никшић је пренамијењен како би ова здравствена установа могла да задовољи потребе као респираторни центар за сјеверозападни дио Црне Горе, односно за општине Никшић, Шавник, Плужине, Жабљак и Пљевља, и као болница за Цовид психијатријске пацијенте за читаву Црну Гору, а да истовремено уобичајено опслужује све остале пацијенте.

Доктор Ашанин с поносом истиче да када је требало лијечити Цовид позитивне пацијенте у његовој болници није било колебања.

„У прилог томе говори одлука коју смо донијели прије свега овога на Кризном штабу да, пошто овдје има доста запослених који су супружници, раде и једно и друго у здравственом систему Никшића, љекари су, договорили смо се били да ако двоје запослених у Болници или у Дому здравља или било гдје у здравству да једно може да иде кући због породице и дјеце. Сви су одбили то. Сви су ту, немамо ни једног запосленог на боловању или било кога ко је на било који начин показао да има било какав страх или отпор према ономе што данас радимо. Ја знам да је то наша друштвена мисија, да је то наша обавеза, ми смо учили и школовали се да помажемо људима и у оваквим ситуацијама које нијесу пријатне. Али оно што мене радује јесте да су здравствени радници Опште болнице Никшић, а колико видим и читавог здравственог система, показали да су достојни да носе овај бијели мантил“ – каже директор Опште болнице Никшић др Илија Ашанин.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?