Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату: У одговору на пандемију коронавируса дјеловали смо одлучно, удружено, ефикасно и одговорно

Државне институције и Влада у цјелини показале су висок степен знања, одлучности, одговорности и солидарности у одговору на пандемију новог коронавируса – оцијенио је предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату наводећи да је таква оцјена стигла са многих домаћих и иностраних адреса.

„Одлучност је испољена и прије него је вирус регистрован у Црној Гори. У складу са препорукама здравствене струке, почели смо припреме за неминован сценарио – да ни Црна Гора неће бити заобиђена нити поштеђена новог Коронавируса. Самим тим, једина смо држава у Европи, а можда и шире, која је донијела одлуку да започне спровођење резолутних здравствено-безбједносних мјера и прије доказаног оболијевања у држави. Дакле, прије првог регистрованог случаја. Ове и одлуке које су услиједиле, данас дају видљиве резултате: имамо најмању стопу смртности у региону, ниску стопу оболијевања, високу стопу оздрављења, и изузетно високу стопу тестираних грађана“ – казао је предсједник Владе одговарајући на питање Бранимира Гвозденовића из Клуба посланика Демократске партије социјалиста Црне Горе.

Премијер је рекао да је још 31. јануара Институт за Јавно здравље затражио од Министарства здравља формирање Националног координационог тијела (НКТ) за координацију и управљање на евентуалну појаву новог коронавируса у Црној Гори те да је НКТ одмах, 3. фебруара и формирано.

„Али још од средине јануара, Влада је на дневном нивоу посвећивала пажњу овом питању, укључивањем бројних ресора, органа и институција. Дакле, два и по мјесеца прије него што је Свјетска здравствена организација 25. марта објавила потребу укључивања цијелих Влада на сузбијању и контроли пандемије. Поред мјера донијетих на основу јасних препорука струке, доносили смо и одлучне политичке одлуке, преузимајући одговорност. Тако смо још 28. фебруара, дакле неколико седмица прије појаве првог случаја корона вируса у Црној Гори, обуставили летове према градовима и земљама које су већ биле угрожене корона вирусом, забранили смо службена путовања, и веома директно и резолутно указали да се обуставе и приватна путовања. Недуго након тога затворили смо границе и према шест најугроженијих држава у том тренутку (Италији, Шпанији, Јужној Кореји, Ирану и Кини). Национално координационо тијело и седам оперативних штабова са преко 100 чланова дали су благовремене и ефикасне одговоре у веома сложеној ситуацији. И да неко не помисли да се овој пошасти одупрло 100 људи из администрације: Не! – тих 100 људи мобилисало је десетине хиљада запослених у здравству, службама безбједности, службама заштите и спашавања, комуналним службама и многим другим институцијама и установама по дубини. Јасно дефинисан начин координисања и ефикасно доношење и извршавање одлука, уз надзор над њиховим спровођењем, дали су резултат којем нема сличног у региону и шире. Једном ријечју - дјеловали смо одлучно, удружено, ефикасно и одговорно“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је рекао да за овакву кризу, ни једно здравство, ни једно друштво, ни једна економија нијесу били у потпуности спремни.

„Нити се претпостављало да ће се вирус на овакав начин претворити у епидемију и пандемију, нити да ће се њена експанзија десити тако брзо и нагло. А посебно – да научна јавност неће имати одговоре на нека од кључних питања ни послије неколико мјесеци од појаве вируса“ – казао је Премијер.

Предсједник Владе је рекао да је Црна Гора успјела да сачува старе у старачким домовима и пацијенте у болницама, те да до сада скоро нико други то није урадио.

„Хитне мјере предузели смо у Тузима, насељу на Врелима Рибничким у Подгорици, и у селу Биоковац у Бијелом Пољу – успостављајући контролу над ширењем вируса. Паралелно – свима њима обезбиједили смо и помоћ и друштвену подршку, да лакше преброде својеврсну жртву коју су морали поднијети. Успјели смо да сачувамо наше старе у старачким домовима, као и све остале грађане у колективном смјештају, укључујући пацијенте у болницама. До сада скоро нико то није урадио. Истовремено, комплетан здравствени систем успјели смо да реорганизујемо да одговори потребама без већих потешкоћа и застоја, трудећи се да медицинске услуге добију сви којима су заиста и потребне. Због свега што смо заједно постигли овом приликом, поред запослених у здравству и свим укљученим институцијама и службама, изражавам захвалност и свима другима који су изван система администрације и државног апарата. Захваљујем и и хиљадама вриједних запослених који због природе свога посла нијесу могли остати код куће. Захваљујем и грађанима који су одговорно поштовали донијете мјере и препоруке… Све ово допринијело је да Црна Гора буде примјер земље са највише права и слобода у току супротстављања овој глобалној пандемији. Земље која обезбјеђује слободу кретања људи у неопходној мјери. Земље у којој је живот ипак текао не угрожавајући мир и грађанско достојанство човјека и његове породице“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату.

Подсјетивши на два Владина пакета економских мјера, од којих је само први вриједан 1,3 милијарде еура, Премијер је рекао да стручњаци још увијек немају одговор на питање до када ће трајати пандемија, те да Влада припрема више сценарија који су фокусирани на заштиту здравља и живота грађана, као највиших вриједности.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?