Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату: Упркос пандемији коронавируса градилишта на Сјеверу ЦГ настављају рад

„Од првог дана прописивања здравствено-безбједносних мјера, иако привремених, били смо свјесни да се не смије дозволити да капитални пројекти у овом периоду стану. Управо због тога, на Ваше питање да ли Влада планира да настави започете инфраструктурне пројекте на Сјеверу наше државе, са задовољством данас свједочимо да реализација поменутих капиталних инвестиција заправо тече у континуитету. … Упркос изазовима изазваним епидемијом, сва градилишта на сјеверу Црне Горе, која су током зимског периода била конзервирана, настављају рад. …. На градилиштима сва три скијалишта на подручју Бјеласице и Комова - Колашин 1600 у Колашину, Жарски у Мојковцу и Цмиљача у Бијелом Пољу. Напомињем да вриједност улагања на ове три локације према Инвестиционим елаборатима, износи близу 70 милиона еура“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату одговарајући на питање посланика Ервина Ибрахимовића из Клуба посланика Бошњачке странке, коалиције „Схqиптарет те вендосур – Албанци одлучно” – Форца, ДУА и АА и Хрватске грађанске иницијативе о томе како се одвијају капитални пројекти у Сјеверном региону.

Премијер је изразио увјерење да су грађани имали прилику да виде правовремени одговор државе који је ишао на два колосјека – способност да се сачува здравље становништва с једне стране; и визија и одлучност да се у кризи глобалних размјера одрже активним најважнији сегменти црногорске економије, посебно развојни инвестициони пројекти.

„Управо због тога, ових дана посвећује се велика пажња организацији посла на градилиштима на којима је држава инвеститор. Поштују се здравствене мјере, прописују се додатне препоруке и доносе наредбе, дакле – чинимо све да се осигура безбједан рад и несметано функционисање на градилиштима. Истина је да се ради у посебним условима, али активности теку без значајнијих кашњења, изузев на градилиштима ауто-пута, о чему ћу данас говорити у оквиру посебног питања. А на пројектима нискоградње, као што је пробој путева, претварање планинских падина у уређене ски стазе, те изградња и реконструкција саобраћајница – у највећој мјери ангажована је механизација, тако да и сама природа посла олакшава спровођење епидемиолошких и здравствених инструкција“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је подсјетиок да је више пута наглашавао да су улагања у инфраструктурне пројекте на сјеверу Црне Горе, као и подизање нивоа пружања услуга у здравству, школству и осталој друштвеној инфраструктури, потврда дугорочне и стратешке политике којој је Влада остала посвећена и у времену пандемијске кризе.

„Радови на Сјеверу Црне Горе нијесу обустављени, нити смо то разматрали као опцију. Напротив, у овим мјесецима трудили смо се да одемо и корак даље, да покушамо да задржимо заинтересованост инвеститора ка даљем улагању у наш Сјевер, и на свакој другој локацији широм Црне Горе. Као што смо и најављивали, програм стицања црногорског држављанства по основу инвестирања почео је да даје резултате. Наиме, од шест пројеката који се кроз овај програм нашли на листи развојних пројеката у области туризма, чак пет пројеката реализоваће се на Сјеверу Црне Горе. То су четири хотела у Колашину и један на Жабљаку. Укупна вриједност износиће преко 74 милиона еура, а стављањем у функцију ових 5 хотела биће створене претпоставке за отварање преко 400 нових радних мјеста. Смјештајни капацитети биће богатији за 525 соба високе категорије – са 4 и 5 звјездица. Сада, више него икада прије, свјесни смо да се реализацијом оваквих пројеката повећава вриједност цјелокупног простора наше земље првенствено за нас саме, којима је ова земља једини дом. Управо због тога, наставићемо са реализацијом капиталних пројеката, како бисмо успоставили равномјеран и одржив развој на цијелој територији и омогућили бољи живот сваком грађанину и његовој породици“ – казао је премијер Душко Марковић одговарајући на питање посланика Ервина Ибрахимовића из Клуба посланика Бошњачке странке, коалиције „Схqиптарет те вендосур – Албанци одлучно” – Форца, ДУА и АА и Хрватске грађанске иницијативе о томе како се одвијају капитални пројекти у Сјеверном региону.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?