Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у интервјуу ТВ Нова М: ЦГ је успјешно завршила прву етапу супротстављања коронавирусу

Предсједник Владе Душко Марковић оцијенио је да је епидемија новог коронавируса у Црној Гори практично угушена и да је однијета побједа у заштити здравља и животâ грађана.

„Рекао бих да смо успјешно завршили најважнију етапу супротстављања коронавирусу, а то је заштита и одбрана здравља нашега човјека и нације у цјелини. Већ десети дан у Црној Гори имамо веома мали број заражених грађана, четири дана већ немамо ни један случај, у посљедњих десет дана само три случаја. Ми политичари бисмо рекли да је епидемија практично угушена, али тај закључак остављамо епидемиолозима“ – рекао је предсједник Владе у недјељу увече у интервјуу Телевизији Нова М.

Као кључне параметре нашег успјешног одговора на пандемију Премијер је навео правовременост доношења мјера, подсјетивши да је Институт за јавно здравље активности покренуо још прије него што је вирус откривен у Европу, одговорност институција, велику стручност запослених у њима као и добру координацију свих дјелова система.

Предсједник Владе је изразио задовољство чињеницом да 95 одсто грађана, према свим истраживањима, позитивно цијене рад Владе, државних институција и Националног координационог тијела. При томе је рекао да ову ситуацију види као доказ да Црна Гора има квалитетне институције.

„Ово је доказ да нијесмо изгубили вријеме од независности, да смо изградили институције, њихов потенцијал и ниво стручности“ – казао је предсједник Владе додајући да је и сам изненађен показаним потенцијалом.

„Видјела се нова снажна до сада непрепознатљива друштвена енергија и солидарност. У први план је дошао појединац и његове способности“ – казао је Премијер додајући да Црна Гора треба да буде поносна на исказану колективну енергију.

Предсједник Марковић је позвао грађане да од сјутра, када почиње примјена блажих мјера, наставе да дисциплиновано и одговорно поштују мјере.

„Сјутра се враћамо нормалном животу. Прочитајте све препоруке НКТ-а. Важно је да на радном мјесту поштујемо правила и процедуре и водимо рачуна о хигијени да не бисмо уводили нове мјере и враћали се на старе“ – казао је предсједник Владе.

На питање о платама запослених у здравству предсједник Владе је рекао да су њихове плате повећане ове године за 12 одсто, а да ће у наредној бити повећање за још 3 одсто те да су за март и април запослени у здравству добили 15 одсто бонуса. Додао је да је за даље повећање зарада потребно створити реалан извор.

Донације усмјерити на изградњу Инфективне клинике

Премијер Душко Марковић је изразио захвалност свим донаторима који су уплатили НКТ-у око осам милиона еура. Рекао је да је намјенски потрошено 1,7 милиона, а да ће остатак новца бити усмјерен за изградњу Инфективне клинике како би остао траг о снази и солидарности црногорског човјека.

Предсједник Владе је рекао да ће укупно улагање у здравствени систем бити 21 милион еура, да се преговара са Европском комисијом да је од 53 милиона бесповратне помоћи Црној Гори три милиона одмах искоришћено за набавку медицинске опреме, да ће 40 милиона бити усмјерено у подршку буџету, а 10 милиона у додатне инвестиције у здравству. Премијер је рекао да је циљ надоградња и осавремењавање Института за јавно здравље, изградња болнице за менталне болести и реконструкција зграду Клинике за онкологију. Додао је да су већ одобрена средства за израду пројекта како бисмо у 2021. години почели изградњу новог Ургентног центра, сто ће бити финансирано из кредита Европске бање за обнову и развој.

„ЕУ је реаговала према Црној Гори и показала не само солидарност већ и одлучност да помогне“ – казао је Премијер.

До краја маја трећи пакет економских мјера

Предсједник Владе је најавио да ће Влада до краја маја донијети трећи пакет економских мјера односно економског програма.

Циљ је – казао је Премијер – покретање производње на бази сопствених потенцијала и ресурса у енергетици, пољопривреди, грађевинарству и ИТ сектору. Овим пакетом мјера ћемо обезбиједити да сачувамо наше компаније, наставимо економску активност, обезбиједимо наставак инвестиција и услове за почетак нових. Посебан сет мјера биће креиран за туризам – рекао је предсједник Владе.

Вјерујем у разумијевање СПЦ

Говорећи о поштовању мјера предсједник Владе је рекао да Исламска заједница и Католичка црква нијесу ни једног тренутка доводиле у питање донијете мјере нити су полемисале са њима.

„Међутим, читаво вријеме смо са Митрополијом црногорско-приморском имали проблема – од неразумијевања свештенства до у неким случајевима самих вјерника. То нас је у неким ситуацијама доводило у неку врсту конфликта да је полиција морала да интервенише“ – казао је Премијер додајући да су ипак и Митрополија црногорско-приморска и друге епархије Српске православне цркве уочи ускршњих празника прихватиле препоруке и у великом броју случајева испоштовале наредбе Министарства здравља и мјере НКТ.

„Желим да се у овом тренутку ноћас обратим Митрополији и осталим епархијама да треба и даље да се разумијемо. Дао сам инструкцију НКТ-у и Министарству здравља да сагледају тренутак када са епархијама СПЦ можемо разговарати о отпочињању вјерских активности у црквама и манастирима“ – рекао је Премијер додајући да то до даљега не подразумијева велика окупљања.

Честитке полицији, Специјалним тужилаштву и медијима

Предсједник Владе је похвалио ангажман Војске Црне Горе у епидмији коронавируса и честитао Управи полиције и Специјалном тужилаштву који на озбиљним акцијама против организованог криминала, међу којима је и запљена 500 кг кокаина на црногорском броду „Будва“ који изнајмљен страној компанији од првог дана његове набавке.

„Тим бродом никада није управљала црногорска компанија. Акција запљене дроге је спроведена са партнерским службама и регистровали смо похвале амбасадора држава чланица ЕУ за ову акцију” – казао је премијер.

Премијер Душко Марковић оцијенио је да су медији у епидемији дјеловали изузетно професионално на чему им је захвалио. Упитан о помоћи медијима који се суочавају са отказивањем оглашивача и смањењем прихода предсједник Владе је рекао да овај тренутак види као повољан да медији наступе јединствено упркос разликама.

Рекао је да је медијима у овом тренутку потребна подршка и да та подршка не може бити само од државе те да ће се стога наредних дана обратити оглашивачима.

„Мало је тржиште за оволики број медија, а угрожено је медијима из региона који не подлијежу нашим законима. Чудна је регулатива, заиста је не разумијем и урадићу све да тако не буде. Том атаку на медијско тржиште треба да станемо на крај. Јавни сервис не треба да буде дио маркетиншког колача, он има довољно средстава из буџета“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић у интервјуу Телевзији Нова М.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?