Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ дало сагласност на почетак спортских активности, конференције за медије убудуће уторком и петком

Национално координационо тијело за заразне болести данас је на сједници, којом је предсједавао предсједник Милутин Симовић, дало сагласност на измјене наредби Министарства здравља како би био омогућен постепени почетак спортских активности и то најприје индивидуални тренинзи без контакта, затим тренинзи у групама и коначно организовање такмичења.

У складу са потребама обнављања спортских активности Институт за јавно здравље Црне Горе је у сарадњи са Министарством спорта и младих израдио Привремене националне смјернице које регулишу услове за обављање спортских активности. У смјерницама је наведено, међу осталим, да бављење спортским активностима не смије ни на који начин угрозити здравље појединца или заједнице, да се све одлуке о поновном покретању спортских активности морају доносити уз пажљиво позивање на Привремене смјернице и то тек након блиских консултација националних спортских савеза са Институтом за јавно здравље, Министарством спорта и младих и НКТ-ом, да су здравствени ризици повезани са масовним окупљањима такви да у догледној будуц́ности тренинзи и сва спортска такмичења треба да буду организовани без гледалаца, са минималним помоћним особљем неопходним за подршку одржавању тренинга и такмичења те да је одговорност за поштовање Привремених смјерница на националним спортским савезима, спортским клубовима, спортским друштвима, спортистима, стручним лицима у спортским организацијама као и менаџменту спортских објеката, у оквирима својих надлежности.

У складу са наведеним од 6. маја се дозвољавају активности које може да изводи један спортиста или пар гдје се између учесника увијек може одржавати дистанца од најмање 2м. У овој фази нема контакта између спортиста и / или другог особља, односно могући су кондициони тренинзи, физичке вјежбе и сл. На тренингу може истовремено бити највише 8 - 10 особа, а број особа које се налазе у простору у којем се одвија тренинг не смије прећи 12.

Друга фаза, која би требало да почне 18. маја подразумијева, поред наведеног у првој фази, и активности у затвореном и на отвореном које се могу изводити у групама с тим што се напомиње да за вец́е тимске спортове у обзир треба узети и могућност раздвајања тима у мање групе током тренинга, када је то могуће.

У трећој фази, која би требало да почне 1. јуна дозвољава се организовање такмичења, турнира и мечева, али без присуства публике.

Национално координационо тијело за заразне болести се упознало са дописом Уније слободних синдиката Црне Горе у којем се указује на случајеве кршења мјере којој је омогућено родитељима, старатељима, хранитељима или усвојитељима дјетета млађег од 11 година плаћено одсуство са посла са изузетком запослених у одређеним дјелатностима. НКТ је одлучило да прослиједи допис Министарству рада и социјалног старања које ће у комуникацији са надлежном инспекцијом Управе за инспекцијске послове сагледати допис, дати адекватно тумачење и предузети потребне мјере за поштовање наредбе Министарства здравља.

Национално координационо тијело је донијело одлуку да, с обзиром на повољнију епидемиолошку ситуацију него раније редовне конференције за медије убудуће буду одржаване уторком и петком у 17:00 сати.

Усвојен је пети Извјештај Оперативног штаба за донације, који се односи на период од 30. априла до 4. маја 2020. године.

У извјештајном периоду није било нових одлива, па укупни одливи са рачуна НКТ остају непромијењени и износе 1.757.173,33. еура. (Преглед одлива по седмицама може се преузети овдје).

Имајући у виду да је од отварања рачуна 19. марта до 4. маја у 9:00 на рачун Националног координационог тијела уплаћено 7.921.354,06 еура и 75.971,72 америчких долара стање на рачуну износи 6.164.180,73 еура и 75.971,72 америчких долара.

Подсјећамо, Национално координационо тијело покренуће процедуру за усмјеравање средстава за потребе изградње и опремање нове Инфективне клинике Клиничког центра Црне Горе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО - СЈЕДНИЦА: хттпс://флиц.кр/с/аХсмМЗТиЗX

ВИДЕО КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ: хттпс://yоуту.бе/хФГМ_2узД98
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?