Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе донијетим без одржавања сједнице

Влада Црне Горе је у четвртак 30. априла, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова, утврдила Предлог закона о допунама Закона о заштити становништва од заразних болести. Тренутни развој епидемиолошке ситуације изазване појавом заразне болести новог коронавируса, указао је на потребу ближег уређивања понашања становништва, послодаваца и других субјеката у одређеним ситуацијама, у складу са епидемилошким индикацијама и прописивање одговарајућих мјера ради спрјечавања уношења заразних болести у земљу, сузбијања и спрјечавања преношења у друге земље, као и ради заштите становништва од заразних болести. У циљу досљедне примјене овог закона, било је неопходно прописати и одговарајуће казнене одредбе и казне у случају непоштовања прописаних обавеза.Имајући у виду значај законских мјера, прописано је ступање на снагу овог закона даном објављивања у „Службеном листу Црне Горе“.

Усвојена је Информација о измјенама и допунама Програма пружања подршке привреди и запосленима, у циљу ублажавања негативних ефеката епидемије новог корона вируса ЦОВИД19 и измијењени и допуњени Програм пружања подршке. У циљу ублажавања негативних ефеката епидемије новог корона вируса, Влада је 24. априла 2020. године донијела Програм пружања подршке привреди и запосленима. Кроз комуникацију са привредницима уочено је да шифра основне дјелатности код великог броја субјеката не одговара стварном стању, односно није и дјелатност у којој они претежно и дјелују. Пристигао је и велики број упита о томе како да они остваре своје право. Неке примједбе о сврставању мањег броја дјелатности у поједине категорија субвенција су се показале оправданим, па су у том смислу извршене одређене измјене у Програму. У информацији се, поред осталог наводи да је упоредо са припремом за имплементацију Програма отворена и е-маил адреса за подршку и питања будућих потенцијалних корисника програм, на коју је за свега пар дана стигло више од 700 упита са скоро 1.000 питања, и на већину је одговорено.

Цијенећи да је у ванредној ситуацији у Црној Гори због епидемије коронавируса улога здравствених радника од кључног значаја, те да се од истих тражи максимално ангажовање у циљу превенције и сузбијања ширења вируса, Влада је усвојила Информацију о плаћању прековременог рада и стимулацији за запослене у сектору јавног здравства за април 2020.године. Влада је дала сагласност да се запосленим радницима у сектору јавног здравства који су у току априла мјесеца били присутни на послу, у складу са чланом 15 Гранског колективног уговора за здравствену дјелатност, исплати стимуланс до 15 одсто, у висини стварно остварених часова прековременог рада.

Влада је усвојила Информацију о обезбједјењу средстава за исплату варијабилног дијела зараде , за мјесец април 2020 године, запосленима у Управи полиције, у износу од 15 одсто основне зараде. Тим поводом, Задужена је Управа полиције да, у оквиру одобрених буџетских средстава, исплати варијабилни дио зараде свим запосленим у Управи полиције у износу до 15 одсто основне зараде, уз обрачун зараде за април 2020.годиине.

Донијета је Уредба о условима и начину коришћења непокретних и покретних ствари за потребе одбране. Уредбом су одређене непокретне и покретне ствари које за потребе одбране користе Министарство одбране и Војска Црне Горе и прописано је да се оне користе под условима и на начин прописаним Законом о државној имовини, Законом о одбрани, Законом о Војсци Црне Горе и подзаконским актима за њихово спровођење.

Влада је донијела Одлуку о висини новчане накнаде за оштећење организма и за случај смрти припадника Војске Црне Горе, оперативне јединице за заштиту и спашавање и полиције и запосленог у органу државне управе за вријеме учешћа у међународним снагама, мировним мисијама и другим активностима у иностранству. Разлог за доношење ове Одлуке је потреба усаглашавања са Законом о употреби јединица Војске Црне Горе у међународним снагама и учешћу припадника оперативне јединице за заштиту и спашавање, полиције и запослених у органима државне управе у мировним мисијама и другим активностима у иностранству.

Донијета је Одлука о доношењу Измјена и допуна Детаљног урбанистичког плана “Доња Горица за захват коридора Цетињског пута и јужне обилазнице” у Подгорици Израдом Измјена и допуна ДУП, којим су интегрално сагледани и анализирани сви елементи намјене и организације коришћења простора, створени су услови за изградњу и подстицање даљег развоја ширег подручја. Такође, обезбјеђени су услови за валоризацију овог простора, уз поштовање смјерница које произилазе из законске регулативе и свих докумената који се односе на заштиту природе и културног насљеђа. Измјене и допуне ДУП су припремљене на начин и по поступку предвиђеним Законом о планирању простора и изградњи објеката, укључујући и спроведену јавну расправу, као и комплетну процедуру везану за стратешку процјену утицаја на животну средину.

Влада је донијела и Одлуку о доношењу Измјена и допуна Локалне студије локације Регионалне санитарне депоније чврстог отпада “Челинска коса”, општина Бијело Поље. Овај документ је план детаљне разраде и представља правни и плански основ за израду претходних неопходних истраживања и елабората, студија, одлука и договора, а касније израде техничке документације која се посебно односи на детаљна истраживања која обухватају геодезију, геологију, хидрогеологију, геотехнику, хидрологију и педологију.

Усвојен је Извјештај о реализацији Акционог плана за 2019. за спровођење Стратегије информисања јавности о приступању Црне Горе ЕУ 2019 – 2022. године. којим је дефинисано 185 активности, усмјерених на благовремено и тачно информисање грађана о процесу приступања Црне Горе. У потпуности је реализовано 160 (86.48 одсто), дјелимично је реализовано 7 (3.78 одсто), а није реализовано 18 активност (9.72 одсто). У Извјештају је оцијењено да су спроведене активности позитивно утицале на грађане, што потврђује и посљедње истраживање јавног мњења, које показује да је подршка грађана за процес приступања ЕУ и даље стабилна и износи 66,4 одсто, док позитиван став према ЕУ има 66,1 одсто грађана.

Влада је усвојила Акциони план за 2020. за спровођење Стратегије информисања јавности о приступању Црне Горе ЕУ 2019 – 2022. године, којим је планирано је 165 активности. Од тог броја, Влада, односно ресори су носиоци 121 активности, Одбор за европске интеграције Скупштине Црне Горе 3 активности, Заједница општина и локалне самоуправе 6 активности, Привредна комора 7 активности, док су партнерске невладине организације носиоци 28 активности. Акциони план за 2020, као и претходни, биће реализован у партнерском односу Владе, Скупштине, локалних самоуправа, академске и пословне заједнице и невладиних организација, чиме се потврђује посвећеност и важност укључености свих сегмената друштва у процес комуницирања европске интеграције.

Усвојен је Извјештај о спровођењу Акционог плана запошљавања и развоја људских ресурса за 2019. годину. Извјештај приказује реализоване мјере и активности из Акционог плана и даје осврт на кретања на тржишту рада током 2019. Године, кроз индикаторе тржишта рада, а у циљу испуњавања приоритета и циљева постављених Националном стратегијом запошљавања и развоја људских ресурса 2016-2020. Констатовано је да је реализација мјера и активности дефинисаних Планом условила тренд опоравка индикатора тржишта рада током појединих квартала, а који се огледају у смањењу анкетне стопе незапослености, уз повећање запослености у односу на почетак године. Тако је, према подацима Монстата (Анкета о радној снази за И и ИИ квартал 2019), стопа активности становништва од 15-64 године повећана је са 64,3 у првом кварталу на 66,7 одсто у другом, стопа запослености са 54,5 одсто у првом на 56,9 одсто у другом кварталу, док је стопа незапослености са 15,2 одсто у првом смањена на 14,7 одсто у другом кварталу 2019. године.

Влада је размотрила и усвојила Извјештај о раду Агенције за контролу и обезбјеђење квалитета високог образовања за 2019. годину, са Извјештајем независног ревизора о финансијским исказима за 2019. годину. Систем обезбјеђења квалитета високог образовања у Црној Гори врши се на основу Европских стандарда и смјерница - ЕСГ, усвојених на Министарској конференцији у Јеревану 2015. године. Агенција за контролу и обезбјеђење квалитета високог образовања је постала оперативна и функционална у септембру 2018. године. У извјештају је наглашено да је током прошле године реализован 51 поступак екстерне евалуације, и то акредитације студијских програма, од чега је 49 акредитовано, а два су одбијена. Десет установа високог образовања је поднијело захтјев за реакредитацију од чега су реакредотоване три, а поступци евалуације за преосталих седам су започети у 2019. и биће завршени у 2020. години. Поред акредитације студијских програма и реакредитације установа, Закон је, почетком 2019., допуњен одредбом којом у надлежност Агенције спада и акредитација програма високог образовања за цјеложивотно учење. С обзиром да студијске програме и установе евалуирају екстерни експерти, Агенција је отворила позив за пријаву експерата током читаве године, а листе ажурира квартално. Позив за студенте је објављен у септембру 2019. и окупио је махом студенте из земље и мањи дио из иностранства. Током 2019. Агенција је располагала са листом од 163 експерта и 10 студената.

Влада је дала Мишљење којим се прихвата Предлог закона о амнестији лица осуђених за кривична дјела прописана законима Црне Горе и лица осуђених страном кривичном пресудом која се извршава у Црној Гори који су Скупштини Црне Горе поднијели посланици Милош Николић, Андрија Поповић, Генци Ниманбегу, Ервин Ибрахимовић, Адријан Вуксановић, Данијел Живковић и посланица Јованка Лаличић. Имајући у виду чињеницу да предложени закон има за циљ да допринесе превенцији уношења и ширења корона вируса у затвору, у Мишљењу је оцијењено да се предложеним законским рјешењима не нарушава сврха кажњавања, првенствено због пропорционално одмјерених ослобођења од извршења казне, уз јасно прописане изузетке од примјене за правоснажне осуде за одређена тешка кривична дјела, а са посебним аспектом ограничене примјене на повратнике. Истиче се да је Комитет Савјета Европе за спрјечавање мучења и нечовјечног или понижавајуће поступања или кажњавања (ЦПТ), кроз Изјаву о принципима везаним за третман лица лишених слободе у контексту пандемије заразе корона вируса (ЦОВИД-19) од 20. марта 2020. Године, свим државама чланицама Савјета Европе препоручио да више користе преиначење казни, ранији отпуст и пробацију, што свакако омогућава институт амнестије у складу са нашим кривичним законодавством.

Прихватајући мишљења Министарства финансија, Влада је одбацила Предлог закона о одлагању плаћања кредитних обавеза корисника кредита, Предлог закона о допуни Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање и Предлог закона о допуни Закона о порезу на доходак физичких лица које су Скупштини доставили др Рашко Коњевић, др Драгиња Вуксановић – Станковић, Ранко Кривокапић и Џавид Шабовић.

Влада је утврдила Правилник о измјенама и допунама Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији Агенције за заштиту природе и животне средине. Тренутно у Агенцији за заштиту природе и животне средине 4 извршиоца су запослена на одређено вријеме, док је на неодређено вријеме запослено 69 извршилаца. Измјенама и допунама Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији систематизовано је укупно 82 радна мјеста, што у односу на важећи правилник показује да није било повећања радних мјеста.

У оквиру кадровских питања Влада је, на предлог премијера Душка Марковића, именовала Александра Дрљевића на мјесто Националног ИПА координатора, до повратка Иване Глишевић – Ђуровић са дужег одсуства.

Влада је, у складу са праксом коју је утемељио премијер на почетку мандата, донијела одлуку да додијели Јасмини Перовић и Милану Вукићевићу из Будве 6.000 еура поводом рођења троје дјеце – по 2.000 еура за свако дијете.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?