Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора прихватила нову методологију, добра платформа за интензивирање реформи

Објављено: 15.05.2020. 18:30 Аутор: КЕИ
Влада Црне Горе прихватила је предложену методологију процеса приступања Европској унији, која ће послужити као добра платформа за интензивирање реформских процеса, поручио је замјеник главног преговарача Марко Мрдак.

Влада је у четвртак усвојила информацију о новој методологији приступања ЕУ и одлучила да Црна Гора прихвати нови модел преговарања.

Мрдак је, гостујући тим поводом у емисији „Европа“ на Радију Црне Горе, објаснио да су се, након што је Савјет за оште послове ЕУ прихватио предлог о новој методологији, стекли услови и да се Влада Црне Горе формално изјасни о том питању.

„Нова методологија сама по себи не може нити успорити нити убрзати процес, али нам даје добру платформу коју можемо јако добро искористити за интензивирање реформских процеса и интензивнију комуникацију са земљама чланицама, тако да ћемо, користећи ове елементе, бити у прилици да на ефикаснији начин интензивирамо реформе. Коришћење нове методологије на најбољи начин ће нам омогућити напредак“, објаснио је он.

Мрдак је, на питање да ли ће Црна Гора бити у обавези да мијења преговарачки оквир због нове методологије, рекао да Црна Гора има своју преговарачку структуру и да се оквир неће мијењати.

Како је рекао, важно је обратити пажњу на цјелокупан контекст, подсјећајући да смо, од формирања Европске комисије имали јасне политичке поруке о европској будућности Западног Балкана, а да је давање на значају Западном Балкану у јеку здравствене и економске кризе јасан сигнал снажних односа.

„За Црну Гору у техничком смислу нова методологија не значи много, али у политичком представља одраз спремности да, у интензивинијем дијалогу са државама чланицама, градимо процес и радимо на њему“, рекао је Мрдак.

Према његовим ријечима, у преговорима је понекад тешко повући линију између техничког и политичког дијела, али у начелној подијели најочигледнији новитет у техничком смислу су кластери и структура извјештаја ЕК са јасним индикаторима и задужењима по свим поглављима.

„У политичком смислу можемо издвојити значајнију укљученост чланица у све фазе преговора, учесталије самите, министарске контакте, годишње међувладине конференције. Новитет је и позитивна и негативна условљеност у актуелној преговарачкој стрктури. Негативна нам је позната, то је клаузула баланса, а што се тиче позитивне, она се односи на постепено укључивање држава кандидата у политике ЕУ након остварених успјешних резултата“, додао је он.

Мрдак је објаснио да се, кад је у питању утицај кластера на отварање поглавља 8, не могу очекивати потешкоће, с обзиром на то да је Црна Гора испунила сва почетна мјерила и да се нада добијању зеленог свјетла од свих чланица у скором отварању поглавља. „Можда смо ближи томе да говоримо о затварању кластера, а не отварању. Имамо значајан број поглавља спремних за затварање, као што су поглавља 7, 3, 6 и 28, чија затварања можемо очекивати у перспективи“, навео је он.

Кад је у питању буџет који се односи на Западни Балкан, Мрдак је подсјетио да је ЕК у перспективи која се односи на период 2021-2027. година додијелила највећи досад буџет за земље Западног Балкана, око 14,5 милијарди еура, што је повећање у односу на актуелни за период 2014-2020, који износи око 11 милијарди еура.

„Кроз значајнија издвајања се најбоље потврђује намјера ЕК да најефикасније дјелује у свом окружењу. Пратимо тренутно интензивну дебату на нивоу ЕУ на тему припреме средњорочног буџетског оквира, мислим да је јако позитивна порука повећање буџета у моменту кад један од највећих донатора буџету, Велика Британија, напушта ЕУ. То је јасан сигнал да је Западни Балкан приоритет“, казао је Мрдак.

Кад су у питању поглавља 23 и 24, Мрдак је рекао да нова методологија не прави значајну разлику од актуелног преговарачког процеса Црне Горе.

„Црна Гора већ преговара по најстрожијим критеријумима и све што прописује нова методологија је нешто што Црна Гора на дневном нивоу већ спроводи. Све оно што предвиђа нова методологија у области владавине права Црна Гора већ познаје и колеге које воде ту област имају огромно знање које могу да подијеле са Сјеверном Македонијом и Албанијом у циљу њиховог ефикаснијег процеса“, рекао је Мрдак.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?