Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Државе ЦЕИ на телеконференцијском Самиту: Солидарно и тијесном сарадњом у превладавање социо-економских посљедица пандемије новог коронавоируса

Државе Централноевропске иницијативе сагласиле су се данас на телеконференцијском самиту, којим је предсједавао премијер Црне Горе Душко Марковић, да тијесно сарађују и да буду солидарне у напорима за отклањање социо-економских посљедица пандемије новог коронавируса.

„Сагласни смо да хитне мјере морају да буду строго у вези са текућом здравственом кризом, да буду добро координисане, пропорционалне, транспарентне и да увијек поштују темељна права сваког појединца“ – наводи се, међу осталим, у усвојеној Заједничкој изјави.

Земље чланице најстарије европске регионалне иницијативе оцијениле су да озбиљне социо-економске посљедице пандемије новог коронавируса налажу неуобичајене мјере уз одлучност, заједништво и солидарност. „Обавезујемо се да ћемо се фокусирати на унапређење социо-економских перформанси, погодног окружења за пословање и инвестиције тако да би се наше економије могле брже опоравити јачањем трговине и несметаног протока роба, јачањем повезивања, привлачењем више страних инвестиција и туризма. Понављамо да сарадња, повјерење и солидарност представљају најефикасније одговоре на ову пандемију. Наглашавајући да поштовање међународног права остаје наше водеће начело, одлучни смо да одговоримо одлучно, на иновативан начин и заједнички, нарочито кроз снажна партнерства, како бисмо се изборили са социо-економским изазовима које ЦОВИД-19 поставља пред наш регион“ – наводи се у Заједничкој изјави.

Охрабрени су напори ЦЕИ и осталих регионалних и међународних организација у пружању кохерентног и координисаног одговора на шире импликације различитих димензија кризе изазване пандемијом новог коронавируса.

Државе ЦЕИ поздравиле су мобилизацију и прерасподјелу више од седам милијарди кроз разне инструменте Европске уније у подршци Западном Балкану и земљама Источног партнерства ради рјешавања непосредних здравствених и хуманитарних потреба усљед избијања пандемије као и ради помоћи у ограничавању негативних економских посљедица пандемије“.

На Самиту, који је путем телеконференције организовала Црна Гора као тренутна држава предсједавајућа Иницијативом. учествовали су, поред предједавајућег, премијера Душка Марковића, предсједници Влада Албаније Еди Рама, Бугарске Бојко Борисов, Хрватске Андреј Пленковић, Молдавије Јон Чику, Сјеверне Македоније Оливер Спасовски и Украјине Денис Шмихал као и високи званичници из осталих држава чланица ЦЕИ. У својству специјалних гостију, учествоали су европски комесар за проширење и сусједску политику Оливер Вархељи, директор Свјетске здравствене организације за Европу Ханс Клуге и предсједник Европске банке за обнову и развој Сума Чакрабарти.

Премијер Марковић је, представио резултате мјерâ које је Влада Црне Горе доносила у циљу заштите здравља и животâ свих грађана, и рекао да у наша земља није заборавила ни солидарност на регионалном пану и шире.

„Срећом, данас у свим нашим земљама негативни трендови опадају. У исто вријеме, расте напор за оживљавање свих сфера живота. Наравно, уз неопходан опрез због могућег новог таласа заразе. То нас је и подстакло да организујемо Самит сада, да размијењујемо искуства, антиципирамо проблеме и дјелујемо проактивно кроз регионалну и мултилатералну сарадњу“ – казао је предсједник Владе Црне Горе.

Премијер Душко Марковић је рекао да је наша земља већ предузела прве кораке у нормализаицји живота и припреми туристичке сезоне и апеловао да се у процес нормализације улази синхронизовано.

„Црна Гора је већ отворила своју границу на мору за наутички туризам, а вјерујемо да ће се ускоро, посебно имајући у виду очекивање да ћемо бити дестинација без короне, створити услови да заживи туристичка сезона.. Уважавајући све наше досадашње напоре на очувању јавног здравља, вјерујем да смо сагласни да у тај процес морамо закорачити пажљиво и синхронизовано, уз комплементарност националних мјера са оним на нивоу региона и Европе. Стога, сматрам да је изузетно важно да ојачамо сарадњу и координацију у областима здравства, царина, транспорта, те да обезбиједимо усаглашене мјере контроле, превенције ширења вируса и управљања граничним прелазима. Недавно представљене смјернице ЕК о постепеном наставку туризма, транспорта и повезаних активности су користан путоказ за све нас и доказ о потреби усаглашеног приступа како би се повратак туризма и повезаности одвијао што брже и на безбједан начин“ – казао је премијер Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?