Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић: Вријеме је потврдило да смо мудро одабрали стратешки пут Црне Горе, наставићемо још јаче и још посвећеније

Предсједник Владе Душко Марковић поручио је грађанима поводом Дана независности Црне Горе да је протеклих четрнаест година обновљене независности потврдило да смо наш стратешки пут одабрали мудро, да нема ни трунке дилеме хоћемо ли тим путем наставити – хоћемо – још јаче и још посвећеније и да је нашој држави потребно заједништво свих, без обзира на то како ко види Црну Гору.

„Четрнаест је година од када је Црна Гора вратила своје име и мјесто међу државама данашњег свијета. Када смо 21. маја 2006, на демократском референдуму, донијели историјску одлуку да сами управљамо својом будућношћу, вјеровали смо да је то заједничка побједа: свих нас који смо жељели сопствену државу, али и свих оних који су тада били против тога. На миран и достојанствен начин, упркос наметнутој нам већини од 55 посто гласова неопходних за независност и упркос незапамћеној кампањи против наше независности – демократски исход референдума био је неспоран“ – казао је предсједник Владе у свечаном обраћању јавности поводом Дана независности Црне Горе.

Премијер је рекао да смо вјеровали да је 21. маја 2006. стављена тачка на црногорске подјеле и да ћемо се сви заједно окренути уређењу наше заједничке куће, по мјери и у најбољем интересу свих њених грађана те да је због тога Уставом Црна Гора дефинисана као држава свих грађана који у њој живе: Црногораца, Срба, Албанаца, Бошњака, Муслимана, Хрвата, и свих других.

„Вјеровали смо да ће у новој реалности савремене европске Црне Горе, као и чланице НАТО-а, сви пронаћи најбољи интерес за себе и своје породице; да ћемо заједничким снагама убрзавати друштвени и демократски напредак; да ће негирање црногорског идентитета и права на сопствену државу, једном за свагда, остати само на тамним страницама наше историје. Данас, четрнаест година касније, морамо погледати истини у очи: вријеме нас је, у значајној мјери, демантовало: подјеле нијесу нестале. У неким стварима чак – данас је отпор црногорској суверености радикалнији него што је био прије деценију и по! Данас у Црној Гори исти они који су предводили покрет против независности у референдумској кампањи, предводе поново бруталне насртаје на суверенитет црногорске државе. Сада још и са отворенијом подршком са стране и невиђеном пропагандном кампањом. Данас кажу да је за њих Црна Гора мала; кажу да на пријестоном Цетињу живе недостојни насљедници својих предака; а када би се они питали Црна Гора би припадала другоме, а не себи и својим грађанима! Бесрамно подмећу да желимо да отимамо цркве и манастире; да протјерујемо Србе из Црне Горе; да у нашој земљи само што није почео братоубилачки рат. Измишљају њихови медији, кривотворе њихови историчари, подмећу њихови политичари“ – казао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је казао да је истина да ће све вјерске заједнице у нашој земљи имати исти статус у оквиру правног поретка Црне Горе, усклађеног с највишим демократским стандардима модерног свијета да су сви грађани наше земље једнаки су у правима и обавезама и да ће се сви неспоразуми у Црној Гори рјешавати стрпљивим и упорним дијалогом, на миран и демократски начин.

„Упркос свему, много смо наших циљева остварили у претходних деценију и по: ојачали смо наше институције, унаприједили демократију, економски уздигли Црну Гору. Ова и она Црна Гора не личе једна на другу! Вријеме је потврдило да смо наш стратешки пут одабрали мудро и нема ни трунке дилеме хоћемо ли тим путем наставити. Хоћемо – још јаче, још посвећеније“ – поручио је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе Црне Горе је казао да не затварамо очи ни пред нашим грешкама и оцијенио да смо ипак могли више да смо ми били бољи и одговорнији, али и да нам над главом све вријеме није висила опасност од повратка на старо, да нам та опасност није узимала и снагу и вријеме, да нас није вукла уназад.

Премијер Душко Марковић се је на крају обраћања казао да позива све грађане да заједно радимо за добро Црне Горе како смо то радили у претходним мјесецима, када смо у највећој могућој мјери очували здравље и животе наших грађана.

„Да сада очувамо и нашу економију и да своје знање, енергију и посвећеност усмјеримо ка подизању животног стандарда, ка већим платама и пензијама, и отварању нових радних мјеста. Да солидарност, одговорност и заједништво обиљеже одрастање наше дјеце , која ће нам једног дана рећи: Хвала што сте очували наше право да сами одлучујемо о нашој будућности! Нека вам је срећан Дан независности. Да је вјечна Црна Гора“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић.

Обраћање предсједника Владе Душка Марковића поводом Дана независности Црне Горе

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?