Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе донијетим без одржавања сједнице

Влада Црне Горе је у сриједу, 20. маја, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова утврдила Предлог закона о допунама Закона о заштити становништва од заразних болести којим се ближе уређује понашање становништва, послодаваца и других субјеката у одређеним ситуацијама, у складу са епидемилошким индикацијама и прописују одговарајуће мјере, ради спречавања уношења заразних болести у земљу, сузбијања и спречавања преношења у друге земље, као и ради заштите становништва од заразних болести. Допуне су предложене у склопу цјеловитог одговора на епидемиолошку ситуације изазвану појавом заразне болести новог коронавируса.

У складу са прописаним правилима понашања, ради досљедне примјене Закона, било је неопходно прописати вршење инспекцијског надзора од стране инспектора надлежних за области на које се ове мјере односе и одговарајуће прекршајне казне у случају непоштовања законских обавеза. Имајући у виду значај ових мјера по јавно здравље, прописује се и могућност изрицања заштитне мјере забрана обављања дјелатности за прекршај правном лицу и предузетнику у трајању до шест мјесеци, уз новчану казну. Неке од привремених мјера које су прописане наредбама Министарства здравља, сагласно члану 55 став 1 Закона о заштити становништва од заразних болести морају се стриктно поштовати и надаље, у складу са епидемиолошким индикацијама, у циљу заштите грађана од преноса заразне болести изазване новим коронавирусом.

У склопу мјера за ублажавање негативних последица узрокованих пандемијом ЦОВИД-19 на привредну дјелатност Црне Горе, Влада је утврдила Предлог закона о допунама Закона о туризму и угоститељству. Оцијењено је неопходним да се другачије уреди пружање услуга туристичких агенција које су у потпуности заустављене за вријеме трајања пандемије, како би се са финансијског аспекта створили услови за што бржи наставак њихових привредних активности. Предложеним допунама Закона предвиђена је могућност да туристичке агенције задрже аванс – депозит уплаћен од стране клијената за сва путовања која су била заказана у периоду од 1. марта 2020. године а која су отказана због глобалне пандемије. Туристички ваучер би представљао гаранцију да путник може да изабере нови датум путовања за исти или неки други аранжман. Приједлогом закона о допунама Закона о туризму и угоститељству у значајној мјери би се помогло туристичким агенцијама са аспекта одржавања ликвидности и ублажавање негативних ефеката пандемије болести ЦОВИД-19, а с друге стране, створили би се услови да се отказана путовања ипак реализују у другом термину.

У циљу оживљавања туристичке привреде након пандемије корона вируса, Влада је донијела одлуке о привременом ослобађању од прибављања визе за држављане Републике Јерменије, Републике Казахстан и Руске Федерације. Привремено ослобађање ће важити за период од дана укидања привремених мјера којима се забрањује улазак странаца у Црну Гору и међународни саобраћај до 31. октобра 2020. године.

Влада је усвојила Уредбу о измјени и допуни Уредбе о условима за одлагање наплате доспјелих пореских и непореских потраживања којом је прописано да се потраживања настала у марту, априлу и мају 2020. Године, чија је наплата одложена за 90 дана од дана доспјећа, плаћају у 24 једнаке рате, од дана доспјећа обавезе. Уредбом се пружа подршка пореским обвезницима у циљу превазилажења проблема у пословању насталих услед негативних ефеката изазваних епидемијом заразне болести Цовид 19. Имајући у виду да правна, физичка лица и предузетници, услед новонастале ситуације скоро три мјесеца нијесу обављали дјелатност за коју су регистровани или су пословали у мањем обиму, оцијењено је да та лица нијесу у могућности да доспјеле обавезе измире ни након истека рока од 90 дана.

Усвојена је Информација о захтјевима за ослобађање плаћања закупнине закупцима, који обављају своје дјелатности у просторијама образовно-васпитних установа на основу уговора о закупу. Тим поводом, Влада је дала сагласност образовно-васпитним установама у Црној Гори, које имају закључене уговоре о закупима да закупце ослободе од плаћања закупнине на период од 16. марта до 1. јуна 2020. године. У Информацији је наведено да су, усљед новонастале ситуације изазване пандемијом болести изазване вирусом ЦОВИД-19 и мјерама које је донијело Национално кординационо тијело, многе стоматолошке ординације, спортски клубови и мали привредни субјекти су се нашли у ситуацији да имају отежано остваривање редовних мјесечних примања.

У складу са Програмом приступања Црне Горе Европској унији 2018 – 2020, Влада је утврдила Предлог закона о контроли извоза роба двоструке намјене. Доношењу овог акта приступило се ради даљег усклађивања са међународним стандардима и одговарајућом Уредбом ЕУ којом се успоставља режим Заједнице за контролу извоза, транспорта, брокеринга и транзита робе двоструке намјене, а која чини саставни дио заједничке трговинске политике.

Циљ Предлога закона, поред усаглашавања националног са ЕУ законодавством, јесте и пружање подршке општим циљевима политике ЕУ како су утврђени у члану 3. Уговора о Европској унији, тј. „допринијети миру и сигурности, слободној и поштеној трговини те борби против тероризма и заштити људских права”. Њиме ће се осигурати и да Црна Гора одговорно поступа у складу са својим међународним обавезама, посебно у погледу неширења оружја за масовно уништење. Осим тога, Предлогом ће се појачати напори Црне Горе за спречавање недржавних субјеката да остваре приступ осјетљивој роби, чиме ће се допринијети борби против тероризма.

Влада је донијела Уредбу о критеријумима за избор, припремање, обуку и опремање припадника оперативне јединице за заштиту и спашавање и полиције и запослених у органима државне управе за учешће у мировним мисијама и другим активностима у иностранству. Поред осталог, прописано је да у мировну мисију и другу активност у иностранству може бити упућено лице само ако је припремљено, обучено и опремљено у складу са стандардима међународне организације под чијим мандатом се мисија, односно активност изводи. Припрема, обучавање и опремање припадника оперативне јединице за заштиту и спашавање за учешће у мировним мисијама и другим активностима у иностранству врши се у складу Законом о заштити и спашавању, а обухвата упознавање са мандатом и циљевима мисије, подацима о земљи у којој се мисија изводи, основама међународног хуманитарног права и међународног права о оружаним конфликтима, као и здравствену, психолошку и превентивну имунолошку припрему. Обука се може вршити у Црној Гори или у иностранству.

Донијета је Уредба о ближим елементима и методологији за одређивање цијена комуналних услуга. Уредбом се јасно дефинише начин и на бази којих се трошкова могу утврђивати цијене комуналних услуга, чиме ће се омогућити боље пословање комуналних предузећа и виши ниво и поузданост услуга.

Влада је размотрила и усвојила Концесиони акт за реализацију пројекта жичаре Котор-Ловћен. Након што је претходни Тендер за реализацију пројекта жичаре Котор – Ловћен проглашен неуспјелим, јер до назначеног рока за подношење понуда, 28. фебруара 2020. године није пристигла ниједна понуда, према сугестији Владе приступило се измјени Концесионог акта, у смислу повећања концесионог подручја на станици Кук. Министарство одрживог развоја и туризма је припремило нови Концесиони акт којим је обухват концесије проширен тако да границе концесионог подручја осим локалитета за изградњу терминала Кук, сада обухватају и простор потребан за смјештање пратећих садржаја (паркинга, ресторана и сл.). Министарство је задужено да спроведе неопходне активности на објављивању Јавног огласа за достављање понуда за додјелу уговора о концесији за реализацију пројекта жичаре Котор-Ловћен.

Влада је донијела Одлуку о измјени и допуни Статута Хотелско туристичког предузећа „Милочер” друштво са ограниченом одговорношћу, Будва. Како би се утврдила тржишна вриједност имовине предузећа, извршило усклађивања стварног стања са пословном евиденцијом и извршио упис капитала предузећа код ЦРПС-а, Друштво је ангажовало независне лиценциране овлашћене процјенитеље за процјену материјалне имовине - некретнина и опреме и процјену капитала Друш¸¸тва. Основни капитал процијењен је на износ од 7.341.491,84, а, с обзиром на то да је имовина друштва у цјелости издата у дугорочни закуп на период од 42 године, почев од 2007. године, привредном друштву Адриатиц Пропертиес д.о.о., тржишна вриједност непокретности је добијена кроз примјену приносног приступа. Такође, уважавајући сврху израде процјене, предметне некретнине су посматране са становишта затеченог стања („ас ис”), без обзира што у овом тренутку исте нијесу у својој најбољој употреби, већ се очекује максимизирање њихове продуктивности кроз изградњу и додатна инвестирања од стране Закупца.

Донијет је План елиминације ХЦФЦ супстанци које оштећују озонски омотач (Друга фаза) који треба да омогући Црној Гори да убрзано смањи потрошњу и елиминише из употребе преостале количине ХЦФЦ супстанци до 2025. године, односно прије рока који прописује Монтреалски протокол. На овај начин поред испуњавања обавеза сходно одредбама Монтреаског протокола, имплементација Плана помоћи ће Црној Гори и у испуњавању обавеза које произилазе из правне ЕУ тековине у овој области.

Влада је размотрила и утврдила Нацрт измјена и допуна Просторно урбанистичког плана Општине Улцињ, с Програмом одржавања Јавне расправе, у трајању од 15 радних дана. Повод за израду Измјена и допуна ПУП-а је Одлука Владе ЦГ о давњу у дугорочни закуп земљишта на локалитету Бриска Гора, за експлоатацију соларне енергије и изградњу соларних система инсталисане снаге веће од 200 МW. Уговором о закупу земљишта у државној својини је дефинисана изградња 2 фазе соларне електране: Фаза И – мин. инсталисане снаге 50 МW; Фаза ИИ – до укупно планиране инсталисане снаге веће од 200 МW. Земљиште за изградњу соларне електране је дато у закуп Конзорцијуму који чине Електропривреда (ЕПЦГ), фински Фортум и компанија Стерлинг анд Wилсон. Циљ израде Измјена и допуна ПУП-а је повећање планираних капацитета за експолоатацију соларне енергије и обезбеђење планских предуслова за реализацију Уговора о закупу земљишта у државној својини. Концептом Измјена и допуна ПУП-а се предлаже повећање зоне за изградњу соларне електране са 467 ха на 1.019 ха, тј. капацитета соларне електране са 118 МW на 262 МW.

Прихваћена је Информација о полазним основама за преговоре са Међународном банком за обнову и развој (ИБРД) за закључење кредитног аранжмана за „Програм интегрисаног развоја коридора ријека Саве и Дрине уз коришћење вишефазног програмског приступа”. У том контексту, Влада је, као основу за преговоре, прихватила Нацрт Уговора о зајму између Црне Горе и Међународне банке за обнову и развој (ИБРД).

Влада је усвојила Информацију о изради правилника о примјени Закона о фискализацији у промету производа и услуга са приједлозима правилника. Такође, Влада се упознала са правилницима које је донијело Министарства финансија.

Усвојен је Програм адаптирања здравственог система на климатске промјене у Црној Гори за период 2020-2022. године са Акционим планом за период 2020-2021. године. Финансијским оквиром за спровођење програма предвиђено је издвајање у укупном износу од 300.000,00 еура, који ће се обезбиједити из редовног буџета здравственог система Црне Горе, финансијског учешћа СЗО и донација.

Влада је усвојила Информацију о недостајућим средствима за завршетак радова на саобраћајници за потребе заједничког граничног прелаза ,,Враћеновићи” и задужила Управу за саобраћај да изврши хитну набавку за радове предвиђене предмјером и да изврши плаћање извођачу за изведене радове из средстава Капиталног буџета за 2020. годину, до висине 370.000,оо еура. Уговорена вриједност радова на самом граничном прелазу износи 1.878.182,75 еура. Изградња објекта је почела 28.02.2020. године и одвија се у двије фазе – прва фаза до 01. јуна текуће године, када ће се створити услови да се након 90 дана од затварања, омогући међугранични саобраћај и промет и друга фаза до 28.02.2021. године, када је крајњи рок за завршетак радова.

Усвојен је Извјештај о раду Савјета за сарадњу органа државне управе и невладиних организација у 2019. години. У Извјештају је оцијењено да је Савјет значајно унаприједио динамику комуникације између органа држане управе и НВО. Такође, својим препорукама и закључцима утиче на органе управе да квалитетније реализују политике у области сарадње са невладиним организацијама, првенствено Закона о невладиним организацијама и Уредбе о избору представника НВО у радна тијела органа државне управе и спровођењу јавне расправе у припреми закона и стратегија. У 2019. години седам (78%) од девет препорука и закључака Савјета је реализовано, а двије (22 %) су нереализоване. Препоруке и сугестије да се интензивира реализација активности из области социјалног предузетништва, филантропије и волонтеризма које су упућене носиоцима активности из Акционог плана Стратегије унапређења подстицајног окружења за дјеловање НВО нијесу у довољној мјери реализоване, што утиче на укупан степен реализације Стратегије, те изазива стагнацију напредовања у области улоге НВО у социо-економском развоју друштва. Препоруке и сугестије Савјета дате у односу на области финансијске одрживости невладиних организација и учешћа НВО у креирању јавних политика позитивно су утицале на однос органа да примијене мјере како би се уочени изазови превазишли у наредном периоду.

Влада је усвојила Извјештај о финансирању пројеката и програма НВО у 2018. години. У Извјештају је наведено да је у 2018. години објављено 30 јавних конкурса, од којих три у области заштита лица са инвалидитетом. Укупно је опредијељено 3.579.771,73 еура за расподјелу. Расподијељено је укупно 3.392.362,12 еура, од који за област заштита ОСИ 850.223,68 еура. Подсјећа се да је Измјенама и допунама Закона о невладиним организацијама уведен нови модел финансирања пројеката и програма невладиних организација из државног буџета. Циљ примјене централизоване фазе програмирања и децентарлизоване фазе расподјеле средстава за пројекте и програме НВО је допринос квалитетнијој реализацији јавних политика и остварењу стратешких циљева у различитим областима од јавног интереса. Држава обезбјеђује средства за (ко)финансирање пројеката и програма које реализују невладине организације у укупном износу од најмање 0,5% текућег државног буџета.

Усвојена је Информација о приступању Конвенцији о оснивању Међународне организације за законску метрологију (ОИМЛ) ради стицања статуса пуноправног члана Црне Горе у ОИМЛ-у. Пуноправним чланством у ОИМЛ-у, Црна Гора би остварила бројне бенефите, као што су: учешће у доношењу одлука на највишем нивоу у области законске метрологије, учешће у доношењу приоритета за технички рад ОИМЛ-а, редовно информисање у вези са новим технологијама, начинима за оцјењивање усаглашености, врстама мјерила, приступ информацијама о раду ОИМЛ-а и свим публикацијама које издаје, учешће у техничком раду пројектних група ОИМЛ-а и сл.

Влада Црне Горе је усвојила Информацију у вези реализације Уговора о концесији на основу енергетске дозволе за изградњу мале хидроелектране „Електрана Мишнића“ на дијелу водотока Мишнића поток и прихватила Предлог уговора о концесији.

Усвојен је Извјештај о извршеној контроли изведених радова и нивоа уложених инвестиција, у складу са инвестиционим програмом пројекта "Портонови" Кумбор, Херцег Нови, за период од 01.01.2019. - 31.12.2019. године. Надзорни орган извршио је увид у уговоре које је Инвеститор закључио у извјештајном периоду за послове израде пројектне документације, ревизије пројектне документације, извођења радова као и консултантских услуга. Укупан износ уговорених услуга износи 18.872.978,79 еура. У периоду од почетка извођења радова за првих шест година тј. до дана 31.12.2018. године укупан износ уговорених послова на изради пројектне документације, ревизије пројектне документације, вршење услуга стручног надзора, извођења радова и консултантских услуга је 379.092.000,04 еура без урачунатог ПДВ-а, а закључно са даном 31.12.2019. године 397.964.978,83 еура без урачунатог ПДВ-а, док је Инвеститор, сагласно финасијским исказима, закључно са даном 31.12.2019. године реализовао износ од 543.851.199,02 еура са урачунатим ПДВ-ом.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?