Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: Покушаји угрожавања ЦГ нијесу данас чешћи него само видљивији, сваки напад на државу биће санкционисан одлучно и ефикасно

Сви покушаји угрожавања мира, стабилности, а посебно независности и грађанског друштва Црне Горе – узалудни су и сваки покушај деструкције и дестабилизације биће санкционисан у складу са Уставом и законом, одлучно и ефикасно – саопштио је предсједник Владе Душко Марковић.

Одговарајући на Премијерском сату на питање Посланичког клуба Демократске партије социјалиста какав је одговор Владе на све чешће покушаје вањских и унутрашњих политичких чинилаца да угрозе мир, стабилност, независност, демократију и грађанско друштво Црне Горе Премијер је казао да покушаји нијесу ништа чешћи већ су сада само видљивији јер су одраз панике од новог неминовног пораза, и свијести о неуспјеху деструкције, дестабилизације и нервозе јер успјех наше политике лежи у развоју и европским демократским стандардима, чему су они одавно окренули леђа.

„Сви покушаји угрожавања мира, стабилности, а посебно независности и грађанског друштва Црне Горе – узалудни. Узалуднији него насртаји (Намјерно кажем насртаји, а не покушаји, јер су покушаји блага ријеч за све са чиме смо се суочавали) 1997/98, и они 1999/2000, и они 2006. и они 2016. А рећи ћу Вам и зашто. Зато што је у тим годинама, посебно прошлог вијека, Црна Гора била најмање развијена земља бивше Југославије. Земља недостатне саобраћајне и укупне инфраструктуре, административно неизграђена, са центрима управљања који су увијек били ван наше територије. Земља економски запостављена, са сталним настојањима њене културне и државне маргинализације. Али са вољом и одлучношћу да своју судбину узме у своје руке, и исправи историјску неправду на начин што ће повратити своју независност. Још давне 1997. године, одлучили смо да наш пут неће бити пут сукоба, конфронтације и борбе за туђе идеале. Већ пут развоја и просперитета за добро свих наших грађана. То опредјељење се у деценији која је услиједила дограђивало до оне тачке која је пресудила да судбоносно ДА својој држави одјекне толико снажно и одлучно, да га је поздравио цијели демократски и цивилизовани свијет. И није то био пркос никоме, нити побједа било кога. У данашњим временима, у савременој Црној Гори – не може и не смије бити побједника и побијеђених“ – казао је предсједник Владе.

Премијер је рекао да је наша земља, уз сва противљења постала чланицом НАТО-а и да то није само ствар политичког и војног савезништва, већ суштинска заштита наше територије и граница, коју гарантују најмоћније држава свијета и потврда изграђености наших унутрашњих капацитета и зрелости институција.

„Сваки покушај деструкције и дестабилизације биће санкционисан у складу са Уставом и законом. Одлучно и ефикасно. Јер Црна Гора није оно што је била прије десет или двадесет година. Јер Црна Гора на глобалној сцени није више ни сама ни себи препуштена“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је казао да о Црној Гори на коју су се устремили, говоре наши резултати.

„Говори туристички сектор кроз повећање броја хотела високе категорије са 31-ог у 2006. години на 141 хотелски објекат у 2016., тј. на 208 хотела највише категорије колико имамо сада. Дакле, скоро седам пута више. Говори, од доминантно увозног – данашњи извозно оријентисан сектор енергетике у коме су, само у овом мандату за око 12% повећани производни капацитети, као и подморски кабал према Италији - највећа енергетска инфраструктура на Медитерану, вриједна преко милијарду еура. Говори саобраћајна инфраструктура у коју је уложено преко 620 милиона еура, од чега трећина од тог новца у мандате ове Владе. Не рачунајући аутопут, као не само градитељски, него и вриједносни и симболички амблем и понос садашње Црне Горе. Говори инфрастуктура у свакој општини у коју је заједно са средствима за изградњу саобраћајница уложено преко милијарду и двјеста милиона еура државног новца. И да не набрајам, јер се развој осјећа у сваком дамару. Јер га грађани виде, и јер га подржавају, на коју год страну свијета да се окренемо. Са свим што је усмјерено против Црне Горе боримо се напретком и развојем. Због тога сам говорио о овим чињеницама. Гледајући у будућност. Да нашим грађанима буде боље“ – казао је премијер Душко Марковић понављајући да ће сви покушаји да се насилно уруши стабилност, грађански склад и достигнути развој, бити осујећени на начин који приличи способним институцијама и демократским и уређеним системима чији смо дио.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?