Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе на Премијерском сату: Извјештај Фреедом Хоусеа се доминатно ослања на интерпретације локалних аналитичара

Предсједник Владе Душко Марковић саопштио је данас на Премијерском сату да Влада пажљиво анализира све оцјене са међународних адреса, па је на тај начин поступила и са недавним Извјештајем Фреедом Хоусеа премда је ријеч о доминантно интерпретацијама локалних аналитичара.

„У конкретном случају, не можемо се сагласити са датим оцјенама, нити сматрамо да су одраз консензуса међународних адреса. Код извјештаја који се доминантно ослањају на оцјене и интерпретације локалних аналитичара, увијек постоји могућност непрецизно утврђеног или уопште неутврђеног чињеничног стања, па самим тим и погрешног закључивања. Такође, у оваквим извјештајима примјењују се нумерички модели који за 1/10 поена неку земљу спусте или подигну на скали за цијелих неколико мјеста. Па и поред свега тога, у Влади не потцјењујемо ниједну оцјену или извјештај, нити игноришемо проблеме на које је указано. И баш кроз анализу тог извјештаја, а онда и Ваших ставова и образложења, убијеђен сам да језик истине, објективности и закона мора остати једини релевантан. Како на тлу наше државе, тако и у комуникацији с нашим међународним партнерима. Оно што је неспорна чињеница јесте да је ова Влада у потпуности посвећена наставку реформи и напретку на путу европске интеграције, те очувању стабилности и економског просперитета, о чему свједоче остварени резултати током цијелог мандата“ – казао је предсједник Владе одговарајући на питање Посланичког клуба Социјалдемократске партије.

Премијер је рекао да није манир његове Владе да окреће леђа проблемима и изазовима већ а у отвореном разговору покуша да пронађе најбоље рјешење, као што је то радила и до сада.

„Управо из опредјелјенја да слушамо савјете и усвајамо смјернице, бивајући свјесни могућих злоупотреба и константног политиканства, одлучили смо да будемо прва држава која ће све врсте извјештаја Европске комисије учинити јавно доступим. Нијесмо то радили због тога што нас је страх, него због тога што смо процијенили да је то паметно.Наше друштво треба да буде свјесно системских недостатности, и да заједнички приступа рјешавању актуелних проблема. Владавина права није обавеза коју једнократно треба испунити, или форсирати када то налажу краткорочни интереси. Она је систем вриједности који се непрекидно демонстрира и непрекидно развија, да би се на његовим темељима развијало и цијело друштво. А ми владавину права и демократски потенцијал показујемо и у свим другим питањима, без обзира да ли се ради о слободи вјероисповијести, европској агенди или припреми избора. Полазећи од суштинских циљева и интереса грађана и државе, покренули смо и дијалог у оквиру Иницијативе Савез за Европу, како бисмо допринијели друштвеној кохезији и јачању демократије“ – казао је предсједник Владе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
  

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/д4Ф_2ИцП0-Y

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?