Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер позвао надлежне органе да ако треба даноноћно раде на откривању и процесуирању појединаца који покушавају да угрозе мултинационални и мултивјерски склад у ЦГ

Предсједник Владе Душко Марковић позвао је данас са парламентарне говорнице надлежне органе да посвећено, како је рекао, ако треба дан и ноћ, раде на откривању и процесуирању појединаца који покушавају да угрозе мултинационални и мултивјерски склад у Црној Гори.

„То не смијемо и нећемо дозволити, јер је управо тај склад – оно највредније што Црна Гора има, и на чему гради свој развој и своју будућност“ – казао је Премијер одговарајући на питање Посланичког клуба Бошњачке странке, коалиције Албанци одлучно и Хрватске грађанске иницијативе о случајевима напада на припаднике мањинских народа.

Премијер је рекао да се сваки пут се изнова запитамо како је могуће да и након демократског и свеукупног развоја који смо достигли, и дан-данас имамо изражено неприхватање другог и другачијег.

„На цијелој планети, не само у Црној Гори - настојања да се на разлике гледа као на нешто што нас обогаћује, сјенку бацају изгредници“ – казао је премијер. Поновио је да такве нападе сматра настрајима на темеље црногорске државе те да ће у том смислу бити и третирани.

„Позивам и са овог мјеста надлежне органе да посвећено, и ако треба дан и ноћ, раде на откривању и процесуирању појединаца који покушавају да угрозе мултинационални и мултивјерски склад у Црној Гори. То не смијемо и нећемо дозволити, јер је управо тај склад – оно највредније што Црна Гора има, и на чему гради свој развој и своју будућност“ – казао је премијер Душко Марковић.

Премијер је оцијенио да би нас јавна и лична конфронтација са појединцима који пласирањем дезинформација подижу напетост једнаком мјером учинила још горим од њих. „Управо зато се као друштво издижемо изнад подјела и вјештачких конфликата, зарад доборобити сваког грађанина, ма којој култури или вјери припадао“ – казао је Премијер.

„Вјековима уназад, државу смо утемељили на суживоту и различитости који је постао наша међународна легитимација. Таква Црна Гора превазишла је све неприлике, и прошла кроз многе мијене. И из свега изишла јача и боља, демократскија и европска! Ту Црну Гору имали сте прилику да видите у седмицама и мјесецима који су за нама. Персонификација те Црне Горе били су наши руководиоци и стручњаци, наши службеници и наши радници – свих вјера и нација, руку под руку! А гледали смо их и слушали – једнако, не биљежећи акценте и дијалекте. Тако и у дане оба Ускрса, и у дане Бајрама. Персонификација те Црне Горе је и Хајриз Хачко Брчвак, и више од пет хиљада других добротвора и хуманиста који су пружили помоћ Црној Гори и њеном народу. Међу њима и Кинези, Арапи, Срби, Црногорци, Бошњаци, Мулсимани и Хрвати, и сви други. Нијесмо евидентирали да је на некој од донација писало да је намијењена једнима, или да није за друге. Због тога што смо елиминисали све разлике и све подјеле – побиједили смо епидемију и уписали се златним словима у ред држава које увијек побјеђују кад је најтеже. Јер су солидарне и уједињене у заједничком интересу. Тешка времена рађају хероје. Претходна два мјесеца изњедрила су многе такве, али сам сигуран у једно – свеколика Црна Гора је херој и побједник ове кризе! На ту Црну Гору, колико се год упињали, сјенку не могу бацити преступници који су предмет Вашег питања. Они су ипак појединци и вјерујем изоловани случајеви некултуре и изгредништва. Нијесу ни вриједни коментара у овом Дому, већ руке закона која их је већ сустигла, и још снажније ће“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмНтв9гЦ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?