Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Одлуке о отварању граница доносимо на основу здравствених стандарда, а не политике

Објављено: 27.05.2020. 23:33 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић казао је да ће одлука о томе са којим ће државама бити отворене границе, а коју би сјутра требало да донесе Национално координационо тијело за заразне болести, бити заснована на епидемиолошким стандардима, те да ту нема политике. Одбацио је оптужбе које долазе од званичника из Србије и рекао да Црна Гора одлучује на основу здравствених критеријума, у интересу својих грађана.

„Наш је циљ здравље, а не само економија. Морамо се отварати, морамо размишљати о економији али увијек нам у фокусу мора бити здравље становништва. Овдје не станује политика, него станују здравствени стандарди. Радујемо се успјеху сваке државе која оствари тај резултат и Црна Гора ће спремно и са задовољством дочекати све грађане свих држава у окружењу и осталих које буду успјеле тај стандард да остваре“, рекао је предсједник Владе одговорајући на питања новинара у Скупштини Црне Горе, након Премијерског сата.

Да би граница са неком државом била отворена, она мора да, сходно епидемиолошким критеријумима, има 25 или мање заражених на 100.000 становника. Упитан да прокоментарише изјаве српских званичника да је одлука да се граница не отвори са Србијом политичка, премијер је то категорично демантовао. Прецизирао је да се одлука дефинише у односу на број тренутно заражених, а не преминулих од коронавируса.

„Тешко је то коментарисати, посебно мени јер желимо у свакој ситуацији која није једноставна да се понашамо одговорно, европски, да разумијемо оне који нас не разумију. Интересантно је да једна прес конференција о најављеним мјерама НКТ може да изазове толико буре, неразумијевања па и оптужби на рачун Црне Горе и њених власти“, рекао је премијер Марковић.

Он је подсјетио да Црна Гора није реаговала када је на почетку епидемије Србија међу првима затворила границу са Црном Гором, забранила извоз медицинске опреме и пшенице.

„Ја мислим да у њиховом ставу према Црној Гори у односу на ово питање станује политика. Не желим да полемишем са тим, прихватам то. Ми знамо шта је наш посао и наш интерес. Нећемо ићи по мишљење нигдје за оно што су интереси државе, било да су здравствени или економски, него ћемо одлуке доносити самостално, не радећи ни против кога“, истакао је премијер Марковић.

Радујемо се, додао је он, успјеху свих. Са задовољством ћемо чекати тренутак да се Србија успјешно изнесе са овом епидемијом, да нема активно заражених или да има онај број заражених који задовољава критеријуме за отварање граница са Црном Гором.

„Радујемо се доласку српских грађана у Црну Гору. Желимо да их видимо, ако они то желе, и на нашим плажама и на нашим планинама“, рекао је предсједник Владе Црне Горе.

Коментаришући одлуку српских власти да забране слијетање авиона Монтенегро аирлинеса на београдски аеродром, рекао је да је одлука примљена к знању те да ће у односу на то тражити алтернативе и најбоља рјешења за нашу државу, грађане и економију.

„Као што смо тражили алтернативе за пшеницу - увезли смо је из Француске, ништа страшно. Мислимо да та одлука није логична. Кад је у питању економија, робни промет, не може бити политичког реваншизма“, рекао је предсједник Владе.

Одговарајући на питање новинара да ли планира да са српским званичницима покрене питање око отварања граница и забране за МА, премијер Марковић је одрично одговорио: „ Ако је било каквог неразумијевања наше одлуке, телефони раде, могао сам да се чујем са премијерком, да ме назове да ме пита, или предсједник Вучић предсједника Ђукановића... Али да ми идемо тамо да питамо шта ћемо да урадимо са оним што је наш интерес, то не, никако“.

Предсједник Марковић је казао да је на самом почетку епидемије Црна Гора затворила границе према шест земаља, али да нико због тога није протествовао и указао да постојећи критеријум не отвара границе ни са Италијом, са којом смо први сусједи, са којом имамо озбиљне и развијене економске односе у различитим секторима.

Упитан да ли је од неке друге државе добио примједбе у односу на план отварања граница, предсједник је рекао да није ни од једне: „Само похвале да радимо одличан посао. Јуче сам добио неколико телеграма и маилова из држава које су чуле ово. Честитке како смо радили, како смо сачували здравље становништва, како смо организовали систем, како је функционисао здравствени систем и да смо прва цорона фрее дестинација“, рекао је предсједник Марковић.

Он је појаснио да су манипулације да грађани Републике Српске неће моћи да уђу у Црну Гору. Они су држављани БиХ која испуњава критеријуме за отварање граница те ће сходно томе и грађани Републике Српске моћи да уђу у Црну Гору кад граница буде званично отворена.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?