Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Ребаланс буџета ће бити усмјерен на рационализацију трошкова

Објављено: 28.05.2020. 00:42 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Ребаланс буџета, који се очекује крајем маја или почетком јуна, биће усмјерен на рационализацију трошкова, а уштеђени новац мора бити опредијељен за обезбјеђење зарада, пензија и социјале и наравно инвестиција и развоја, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Он је, одговарајући на питања новинара након Премијерског сата, казао да ће трошкове резати гдје год будемо могли, не симболично него суштински: „Како бисмо очували наше јавне финансије, њихову стабилност јер вирус слаби, епидемија јењава али надолази економска криза која ће бити тешка и болна и за власт и за грађане. Том изазову морамо одговорити на најбољи могући начин, а штедња новца је један од тих начина“.

Упитан да ли се плаши да би пројекат економског држављанства могао бити угрожен, премијер Марковић је казао да је све угрожено када је економија у питању. Програм економског држављанства, упркос свему, тече и има више апликација али и пројеката, као што су хотели у Колашину, који су почели да се граде по овом програму. Прецизирао је и да је већ 10-ак пасоша спремно, након што је прођена комплетна процедура и добијене неопходне сагласности.

Коментаришући то што субвенције нијесу могла добити предузећа која нијесу на Бијелој листи, предсједник Владе је казао да, без обзира на то што је криза, не можемо давати субвенције онима који не испуњавају обавезе према држави а то значи и према запосленима: „Око тога нема компромиса“.

Подсјетио је да субвенције добијају компаније које запосле нове раднике у пуном износу минималне зараде и пореза и доприноса, што је линија обезбијеђена имајући у виду да један број фирми има непријављене раднике.

Предсједник Владе је одговорио и на питање везано за нерасвјетљавање убиства главног и одговорног уредника „Дана“ Душка Јовановића. Премијер Марковић је казао да као представник мора носити одговорност због тога што случај није откривен у цјелости.

„Одговорност у сваком случају постоји, не лична него функционална и системска. И настојаћемо да урадимо све што можемо да се случај расвијетли“, казао је премијер и подсјетио да је у оквиру Савеза за Европу, у разговору са представницима „Дана“, договорено да се затражи експертска полицијска и тужилачка подршка најразвијенијих земаља.

Упитан када ће се сјести за преговарачки сто са представницима Митрополије црногорско-приморске, премијер је казао да ће за сто сјести преговарачки експертски тимови и да је његов став да то буде што прије. Премијер је казао да је добио писмо митрополита Амфилохија на ту тему, да је са њим прошле недјеље разговарао телефоном.

„Рекао сам да, треба да наставимо разговоре али треба да их водимо у доброј атмосфери и повјерењу. Разговори се не могу водити на принципу уцјене“, казао је премијер Марковић и додао да повлачење Закона о слободи вјероисповијести није тема за разговор.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

ФОТО и ВИДЕО:
хттпс://флиц.кр/с/аХсмНтв9гЦ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?