Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 175. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на 175. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, утврдила Приједлог одлуке о доношењу Детаљног просторног плана за простор вишенамјенске акумулације на ријеци Комарници (ДПП).

Најважнијим документом, који је предуслов за улазак у капитални енергетски објекат хидроелектране висине 170 м, инсталисане снаге 170 МW, капацитета 209 ГWх, предвиђена је нижа кота акумулационог језера од оне која је наисплативија и са којом већ било се сагласило становништво. Овиме је умањена економска исплативост, али су заштићени сви елементи животне средине.

У расправи је више чланова Владе исказало пуну подршку овом стратешком пројекту процијењене вриједности 246 милиона еура указујући да су квалитетним документом створени су услови и за изградњу и подстицање даљег развоја ширег подручја будући да вишенамјенско акумулационо језеро отвара могућности валоризације потенцијала у више области – саобраћаја, риболова, туризма и др.

ДПП садржи: границе подручја за које се план доноси, извод из Просторног плана Црне Горе, оцјену постојећег стања просторног уређења, концепцију намјене површина, уређивања, изградњу и коришћење простора, економско-демографску анализу, заштитне зоне, концепцију инфраструктурних система и начин њиховог повезивања са инфраструктурним системима у окружењу, услове, фазе и динамику реализације инфраструктурних мрежа и објеката, урбанистичко-техничке услове или смјернице за изградњу објеката, пренос и дистрибуцију енергије у складу са принципима енергетске ефикасности и уз подстицање учешћа обновљивих извора енергије, режим заштите културне и природне баштине, мјере за заштиту пејзажних вриједности, мјере за заштиту животне средине, основе заштите од природних и техничко-технолошких несрећа, смјернице и мјере за реализацију плана, план парцелације, подручја, зоне, локације и објекте од општег интереса, економско-тржишну пројекцију, начин, фазе и динамику реализације плана.


Влада је усвојила Информацију о стимулацији за запослене у установама социјалне и дјечје заштите за смјештај корисника за април и мај 2020. године и дала сагласност да се запосленима у тим установама исплати стимуланс у висини до 15%. Усвојена је и Информација о плаћању накнаде за одвојени живот за специјализанте у сектору јавног здравства за април 2020. године. Влада је дала сагласност да се љекарима специјализантима, којима је усљед новонастале ситуације узроковане коронавирусом прекинут специјалистички стаж, исплати накнада за одвојени живот у укупном бруто износу од 59.458,68 еура за април 2020. године.

Усвојена је Информација о приједлогу Заштитника имовинско-правних интереса Црне Горе за закључење Споразума о поравнању пред Центром за посредовање у предмету П.бр.990/18. Влада је дала сагласност да Заштитник закључи Споразум о поравнању на износ од 133.000 еура који је прихватио тужилац – компанија „Кролинг“ доо Даниловград.

Влада је усвојила Информацију о изведеним радовима на десном рукавцу ријеке Бојане и планираним активностима до краја 2020. године.

У документу је указано да је изведеним радовима постигнуто неколико ефеката: прочишћено је корито десног рукавца, материјал који је извађен је искоришћен на најбољи начин за прихрањивање плаже која је еродирала и добили смо поново простор који је током времена био изгубљен те да је за завршетак планираних активности потребно је извести чишћење десног рукавца у дужини још око 1.400 метара.

Влада је у оквиру кадровских питања констатовала престанак мандата дугогодишње секретарке Секретаријата за законодавство Душанке Јауковић због престанка радног односа усљед стицања законског услова за пензију.

Премијер Душко Марковић се захвалио досадашњој секретарки Секертаријата за законодавство рекавши да је било задовољство радити са Душанком Јауковић и учити од ње.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?