Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Оснива се ДОО „Заштита простора Црне Горе” – још један корак ка очувању простора

Објављено: 28.05.2020. 22:43 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

„Намјера Владе је јасна - одлуком о оснивању Друштва са ограниченом одговорношћу „Заштита простора Црне Горе“, створени су услови за ефикасно административно извршење рјешења о рушењу, уклањању и враћању у првобитно стање земљишта и објеката. Ово је још један у низу корака ка заштити нашег заједничког простора, ресурса, који морамо са посебном пажњом да третирамо и пренесемо будућим генерацијама“, поручио је генерални директор Директората за инспекцијске послове и лиценцирање Александар Дајковић на конференцији за штампу, након данашње сједнице Владе, на којој је донијета ова одлука.

Одлуком је предвиђено да се оснива једночлано друштво са ограниченом одговорношћу, са сједиштем у Даниловграду. Утврђена је дјелатност друштва, финансирање друштва, овлашћење Владе Црне Горе као оснивача друштва, органи друштва и његова надлежност, рок за доношење статута друштва и именовање одбора директора и извршног директора.

„Увјерени смо да су оправдани разлози за оснивање наведеног привредног друштва, које ће посједовати сву потребну механизацију и опрему за спровођење административних извршења рјешења о рушењу, а имајући у виду да постоји знатан број донесених рјешења о рушењу урбанистичко-грађевинске инспекције, као и потребу ефикасног спровођења извршења ових решења“, саопштио је Дајковић.

За оснивање Друштва, Влада је одобрила преусмјерење средстава у износу од 1 400.000 еура са потрошачке јединице Резерве, и то: 10.000 еура као оснивачки новчани капитал и износ од 1.390.000 еура, за обављање дјелатности, са планираним почетком од јуна 2020.

Према ријечима генералног директора Дајковића, оснивање ДОО „Заштита простора Црне Горе“ утицаће на смањење трошкова извршења у односу на тренутно стање и остваривање већег броја извршења са одобреним средствима.

Он је указао на евидентну потребу сталне и брзе доступности извршне службе поступајућим инспекторима за извршење рјешења, те саопштио да друштво може да врши и послове за потребе заштите простора, посебно у случајевима елементарних непогода, ванредних ситуација у смислу појаве клизишта, нестабилности терена, бујичних наноса, одрона, као и у случају појаве земљотреса.

Осим тога, како је навео Дајковић, Друштво може да обавља и послове за потребе инспекција дјелују у саставу Управе за инспекцијске послове, еколошке инспекције, инспекције за становање, инспекције за воде, инспекције за жељезнички саобраћај, инспекције за друмски саобраћај и инспекције за државне путеве, за потребе Националних паркова Црне Горе, органа локалне управе, Регионалног водовода и сл.

Дајковић је напоменуо да трошкове рушења сноси власник бесправног објекта, што значи да ће се наплатом трошкова рушења повратити утрошена средства у буџет Црне Горе, а висина средстава зависиће од броја извршења рјешења о рушењу и ефикасности наплате тих трошкова од бесправних градитеља.

Министарство одрживог развоја и туризма

Видео: хттпс://yоуту.бе/тФнб9уТq7Ф0

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?