Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић примио челнике Уније помораца: Влада ће партнерски са удружењима помораца радити на превазилажењу изазова и рјешавању статусних и других питања

Предсједник Владе Душко Марковић и челници Уније помораца Црне Горе – предсједник Неђељко Радуловић и потпредсједник Владо Вучетић сагласили су се данас о конкретним корацима које ће партнерски предузети на превазилажењу изазова и побољшању статуса наших помораца чији су и традиција и професионалност препознати и у Црној Гори и широм свијета.

На састанку, организованом поводом примједби које је Унија помораца исказала у односу на третман својих чланова приликом њиховог повратка у вријеме пандемије коронавируса у Црну Гору, указано је да је Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) од почетка пандемије заузело принципијелан и епидемиолошки најоправданији став да све грађане третира на истовјетан начин. У складу са тим принципом, који су поштовали међу осталима и наши врхунски спортисти, научници, просвјетни и медицински радници и предузетници, неопходна је институционална изолација и помораца као и свих других грађана приликом повратка у Црну Гору.

Одговорно су сагледани сви приговори особа смјештених објекте карантина, посебно помораца. Наглашено је да ће надлежна тијела која се баве карантином и условима смјештаја и убудуће као и до сада поступати на дневном нивоу по приговорима.

Указано је да од сјутра, 1. јуна, када на снагу ступи мјера уласка у Црну Гору без изолације ако путник долази из државе у којој је стопа потврђених активних случајева коронавируса испод 25 на 100.000 становника ни поморци који долазе из и преко држава са листе неће морати у изолацију. Сагледавајући специфичности положаја помораца, који и прије почетка путовања проводе вријеме у изолацији, а у неким случајевима бивају и тестирани на коронавирус, изражена спремност да НКТ у најкраћем року сагледа могућност да поморци који долазе из држава ван листе буду тестирани након једне седмице изолације која би била укинута у случају негативног теста.

На састанку, који је протекао у атмосфери уважавања и потпуног разумијевања, размотрени су ставови Уније помораца у вези са стратешким документима, законским рјешењима, пореском политиком и третманом професије поморца генерално. Указано је да се подразумијева да је Влада, чији је мандат обиљежен дијалогом са свим сегментима друштва, спремна да партнерски са представницима наших помораца адресира све изазове и пронађе најбоља заједничка рјешења за њихово превазилажење. У том контексту Влада је спремна да у партнерству са удружењима помораца ради на проналажењу најбољих рјешења која ће олакшати укрцај наших кадета на стране бродове.

Састанку су присуствовали и потпредсједник Владе и предсједник НКТ Милутин Симовић, директор Института за јавно здравље проф. др Бобан Мугоша, генерална директорица Директората за контролу квалитета здравствене заштите и унапређење људских ресурса у здравству и шефица Оперативног штаба за координацију реализације мјера за спречавање ширења коронавируса проф. др Весна Мирановић, државни секретар Министарства унутрашњих послова и руководилац Оперативног штаба за активности у вези са повратком црногорских држављана из иностранства и генерална директорка Генералног директората за поморску привреду Маја Мијушковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?