Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Краљевина Норвешка донирала десет респиратора Црној Гори

Објављено: 02.06.2020. 20:32 Аутор: НКТ, Амбасада Норвешке, УНОПС
Краљевина Норвешка донирала је Црној Гори десет респиратора за јачање спремности у борби против пандемије вируса ЦОВИД-19. Ова медицинска опрема вриједна 188.000 еура послужиће и за оснаживање здравственог система.

Потпредсједник Владе и предсједник Националног координационог тијела за борбу против заразних болести Милутин Симовић се захвалио Краљевини Норвешкој и њеној Амбасади на вриједној донацији, која ће додатно учврстити спремност здравственог система Црне Горе да се даље са успјехом бори против епидемије корона вируса и одговори изазовима који ће бити пред нама у случају наредних таласа епидемије.

“Краљевина Норвешка је истински пријатељ и савезник Црне Горе. Ово се посебно показује кроз пројекте развојне сарадње у областима које су дефинисане као приоритетне за Црну Гору, а који се реализују у сарадњи са Краљевином Норвешком”, казао је потпредсједник Владе Симовић.

Потпредсједник Симовић је захвалио Канцеларији Уједињених нација за пројектне услуге – УНОПС на сарадњи и координацији у реализацији донације. 

Донирани уређаји предвиђени су за респираторну подршку пацијентима који болују од акутног респираторног дистреса, спазма или опструкције. Захваљујући томе, осим за борбу против пандемије новог корона вируса, респиратори представљају и подршку у редовном функционисању болничких установа Црне Горе. 

“Ово је добар дан за Норвешку и Црну Гору у заједничкој борби против вируса ЦОВИД-19, који се брзо проширио у готово свим дјеловима свијета, што је преоптеретило и најотпорније здравствене системе. Зато треба да се фокусирамо на вискоквалитетне болничке услове, посебно у јединицама за интензивну његу. Веома ми је драго што смо кроз повећање капацитета ових јединица могли да помогнемо Црној Гори у борби против пандемије, и њеним напорима да сачува животе. Зато је наш приоритет била набавка клиничких респиратора за подршку пацијентима у критичном стању. Норвешка има вискоразвијене капацитете да брзо одговори на кризе и катастрофе кроз алоцирање средстава за медицинске потребе. Поносан сам и сретан што смо успјели да пружимо значајна средства Црној Гори у ријешавању ефеката ове кризе, као чин солидарности”, рекао је амбасадор Краљевине Норвешке Јорн Еуген Јелста.

Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге – УНОПС спровела је процес јавне набавке и испоручила медицинску опрему, у складу са Националним Планом за спремност и одговор Црне Горе на ЦОВИД-19, а који су развили Влада Црне Горе и тим УН агенција у Црној Гори предвођен Свјетском здравственом организацијом.

“Као дио међународног одговора на здравствену кризу узроковану пандемијом вируса ЦОВИД-19, УНОПС је своју стручност ставио на располагање владама и донаторима, како би обезбиједио да неопходна медицинска опрема стигне у земље. Веома нам је драго да смо пружили подршку Краљевини Норвешкој у набавци медицинске опреме, као и Влади Црне Горе у одговору на пандемију. Уз заједничке напоре са другим агенцијама УН посвећеним остваривању Агенде 2030, УНОПС је, као агенција чији мандат обухвата јавне набавке, испоручио респираторе здравственим установама за људе којима су потребни”, рекла је Микела Телатин, шефица УНОПСа за Србију, Сјеверну Македонију и Црну Гору.

Националноо координационог тијело за борбу против заразних болести
Амбасада Норвешке, 
УНОПС
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?