Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: Крај епидемије коронавируса у ЦГ, пандемија траје

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) је на данашњој сједници, којом је предсједавао предсједник Милутин Симовић, одучило на предлог Института за јавно здравље (ИЈЗ) да у Црној Гори буде проглашен крај епидемије коронавируса уведене 26. марта на цијелој државној територији.

Констатовано је да је то резултат вишемјесечних напора свих у систему и наших грађана којима се НКТ захваљује на повјерењу и дисциплини.

Национално координационо тијело је исказало задовољство досадашњим квалитетним и ефикасним ангажманом цјелокупног здравственог система и свих оперативних штабова што је најбољи деманти неаргументованих и неистинитих тврдњи изнијетих са највиших адреса из региона међу осталим и да се у Црној Гори наводно обављају само брзи тестови на коронавирус те да наша земља нема одговарајуће лабораторије и ресурсе за тестирање.

Наши грађани знају и виде шта и како радимо, зато и подржавају у огромном проценту, изнад 90 одсто све оно што су предузимали и што предузимају НКТ и Влада, али ради међународне јавности саопштавамо да Црна Гора има најсавременију лабораторију, врхунске стручњаке и одличну организацију. Да није тако не бисмо се успјешно изборили са епидемијом и били прва држава у Европи која је достигла статус без инфицираних односно Цорона Фрее.

НКТ је, у складу са политиком потпуне транспарентности рада коју је практиковало, одлучило да до краја седмице презентира грађанима збирно све релевантне информације о медицинским средствима и опреми са којима је наша земља изашла из епидемије.

Поморци

У складу са резултатима састанка предсједника Владе и чланова НКТ са представницима Уније помораца Црне Горе одржаног у недјељу одлучено је да нашим поморцима који се враћају у Црну Гору буду олакшане мјере институционалне изолације имајући у виду чињеницу да су они на бродовима већ провели одређено вријеме у изолацији.

Поморци који се искрцавају у државама са стопом активних случајева нижом од 25/100.000 становника и долазе преко те државе или преко других држава које такође имају стопу активних случајева мању од 25/100.000 становника (тзв. „зелени коридор“) по доласку у Црну Гору не морају да иду у карантин нити у самоизолацију. Према процјени надлежног епидемиолога, а у складу са одредбама Закона о заштити становништва од заразних болести, по потреби могу бити узорковани и тестирани на нови коронавирус.

Поморцима који се искрцавају у државама са стопом активних случајева нижом од 25/100.000 становника, а у транзиту пролазе или након искрцаја бораве у државама које имају више од 25 активних случајева на 100.000 становника по доласку у Црну Гору се смјештају у институционалне карантине у трајању од седам дана након чега се могу пребацити у кућну самоизолацију до истека 14 дана након повратка. Тестирање на нови коронавирус ће се обавити или у карантину или у самоизолацији.

Поморци који се искрцавају у државама са са стопом активних случајева вишом од 25/100.000 становника, без обзира на то које ће државе посјетити у транзиту до Црне Горе, смјештају се по доласку у Црну Гору у институционалне карантине у трајању од седам дана након чега се могу пребацити у кућну самоизолацију до истека 14 дана након повратка. Тестирање на нови коронавирус ће се обавити или у карантину или у самоизолацији.

Констатовано је да су НКТ и Влада у досадашњем раду спровели низ активности како би омогућили нашим поморцима долазак у Црну Гору, када је било потребно и транзит преко трећих држава, као и укрцај на стране бродове. И данашња мјера према нашим поморцима резултат је разумијевања тешког посла којим се баве – констатовано је на сједници уз ријешеност да се појединачни случајеви кршења правила у карантинима, какви су се догађали, буду процесуирани одлучно и ефикасно.

Омбудсман

Заштитник људских права и слобода Црне Горе Синиша Бјековић, који је на позив присуствовао сједници, честиато је Националном координационом тијелу на досадашњем успјешном раду који је резултирао ниским стопом инфекције и смртности и високим нивоом заштите живота и здравља наших грађана и странаца који бораве у Црној Гори. Омбудсман је информисао НКТ о свим својим активностима у вези са епидемијом коронавируса, које укључују комуникацију са грађанима, обиласке карантина и анализу донијетих мјера.

Заштитник људских права и слобода је саопштио да у тим смислу нема примједби на рад НКТ-а и указао на потребу посебне сензитивности у наставку рада како не би дошло до неједнаког поступања према лицима.

Донације

НКТ је усвојило Девети Извјештај Оперативног штаба за управљање донацијама.

У Извјештају се наводи да је на данашњи дан у 9:00 стање на рачуну за донације износило 6.261.244,89 еура и 75.971,72 америчких долара.

Жиро рачун НКТ отворен је на иницијативу бројних појединаца и компанија из земље и иностранства који су укупно донирали 8.019.418,22 еура и 75.971,72 америчких долара.

У складу са процјенама Института за јавно здравље, Кризног медицинског штаба као и за помоћ угроженом становништву у претходном периоду одливи су износили 1.758.173,33 еура. (Преглед одлива по седмицама може се преузети овдје).

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?