Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: Престаје обавеза ношења заштитних маски

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) данас је на сједници, којом је предсједавао предсједник Милутин Симовић, одучило на предлог Института за јавно здравље (ИЈЗ) да престане примјена мјере којом је било обавезно ношење заштитних маски.

Ношење заштитних маски остаје обавезно и за запослене и за пацијенте у јавним и приватним здравственим установама; за запослене у јавним и приватним установама социјалне и дјечје заштите за смјештај дјеце, одраслих и старих лица и за запослене и путнике у возилима јавног превоза (авион, воз, аутобус, комби, таxи).

Одлучено је и да се омогући ванлинијски саобраћај са државама у којима је стопа активних случајева коронавируса изнад 25 на 100.000 становника с тим да превоз подразумијева унапријед одређене групе путника и искључује успутни улазак и излазак путника – односно путници се морају превозити од полазишта до одредишта.

Омогућен је и транзитни превоз људи и робе преко Црне Горе без могућности уласка или изласка путника у нашој земљи.

Одлучено је да престану да важе и мјере:

- Обавеза обезбјеђивања редовног одвијања рада и пружања услуга од стране правних лица, који обављају послове од јавног интереса, а незамјенљив су услов живота и рада грађана;
- Стављање залиха заштитне опреме и дезинфекционих средстава које посједују веледрогерије, на располагање систему јавног здравства Црне Горе, уз новчану накнаду по тржишним цијенама;
- Омогућавање апотекама да достављају љекове и медицинска средстава на кућну адресу грађана којима је кретање ограничено; и
- Забрана достављања на кућне адресе животних намирница и љекова без сагласности Оперативног штаба Националног координационог тијела за заразне болести.

Све наведене одлуке примјењују се од дана објављивања у Службеном листу Црне Горе – што се очекује данас.

Одлучено је да од понедјељка, 8. јуна 2020, престаје да важи и мјера којом је током прекида образовно-васпитног рада у јавним и приватним образовно-васпитним установама једном од родитеља, старатеља, хранитеља или усвојитеља, или самохраном родитељу дјетета које није старије од 11 година живота било обезбјеђено право на плаћено одсуство са рада, осим запосленима у одређеним органима од посебног значаја.

На сједници је одлучено да Институт за јавно здравље петком ажурира и објављује листу држава са мање од 25 активних случајева коронавируса на 100.000 становника из којих је дозвољен улазак у Црну Гору без обавезне институционалне самоизолације.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?