Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на виртуелном састанку АмЦхам: дигитална трансформација је у овом тренутку приоритет свих приоритета

Предсједник Владе Душко Марковић рекао је данас да је протекло раздобље у којем се цио свијет суочавао са пандемијом коронавируса показао да се многи послови могу обављати он-лине или од куће те да је дигитална трансформација у овом тренутку приоритет свих приоритета.

„Ова пошаст која нас је задесила је показала да морамо мијењати наше традиционалне навике, да морамо мијењати приступ, да морамо развијати наше друштво, да морамо савладати претпоставке за брже доношење одлука без трошења времена и новца и заиста је дигитална трансоформација нешто што је приоритет свих приоритета у овом тренутку“ – казао је предсједник Владе у разговору „Отворено с Премијером“ који традиционално организује Америчка привредна комора у Црној Гори.

У том контексту предсједник Владе је подсјетио на случајеве у којима је пандемија коронавируса убрзала неке процесе дигитализације и допринијела мијењању навика и сагледавању наших способности.

„Ова ситуација нас је навела да другачије размишљамо и не само размишљамо него и да радимо, али и да препознамо наше способности којих до сада нијесмо били свјесни. Сјећам се тренутка када сам разговарао са министром просвјете да је неопходно организовати он-лине наставу за наше ученике да их не оставимо без контакта са професорима и са њиховим предметима. Било је озбиљног скептицизма. Али смо видјели да се та настава веома брзо организовала на квалитетан начин. Наравно, домети тог приступа нијесу у потпуности обезбијеђени али је циљ поститгнут. Ученици су били у контакту са својим наставницима и својим предметима, кроз тај процес је дошло до подизања нивоа информатичког и дигиталног образовања и вјерујем да ћемо у будућности имати снажне бенефите. Чак и ја сам два и по мјесеца од куће радио веома важне државне послове, оне послове за које сам мислио да се не могу радити мимо кабинета и састанака са свима онима који учествују у креирању државне политике. Показало се да то није био хендикеп него, насупрот, квалитет и нова вриједност која је оснажила не само институције него и појединце у институцијама. Дакле, дошли смо до ситуације да су прилику добили наши вриједни и способни појединци који нијесу могли бити присутни на састанцима са премијером и његовим тимом, а институционално су радили веома важне послове за државу“ – казао је предсједник Владе.


Као посебна достигнућа Премијер је подсјетио да је дигитализација у медицини присутна већ десетак година, да пројекат телемедицине функционише у три болнице – Бару, Беранама и Пљевљима и да је један од резултата боља и квалитетнија здравствена услуга грађанима. Такође је рекао да ће нова рејешења омогућити и напредак у области одрживог развоја тако што ће инспектори имати бољи, бржи и квалитетнији увид у сва потребна документа како би дјеловали на терену прије свега у спречавању дивље градње.

Ове године кључна израда Стратегије дигиталне трансформације

Премијер је оцијенио да је у области дигитализације најважнији корак доношење Стратегије дигиталне трансформације као кључног документа у овој години.

У израду тог документа, казао је премијер, биће кроз Радну групу укључени сви заинтересовани чиниоци, нарочито представници пословне заједнице, како би се дошло до што квалитетнијег стратешког документа.

„Сагласан сам и са потребом формирањем савјетодавног тијела које би реализовало Стратегију и циљеве дигиталне трансформације коју сте управо Ви иницирали, заједно са Привредном комором, Савјетом страних инвеститора и Асоцијацијом менаџера“ – казао је предсједник Владе.

Подршка домаћем ИТ сектору

Одговарајући на питање извршног директора Америчке привредне коморе у Црној Гори Марка Мирочевића о мјерама подршке Владе домаћем ИТ сектору предсједник Владе је рекао да је чињеница да је ИТ индустрија у Црној Гори недовољно промовисана и развијена, имајући у виду њену улогу у процесима дигиталне трансформације која је постала императив развоја друштва.

„Министарство науке је у оквиру предлога за ИИИ пакет мјера посебно се фокусирало на подстицај и подршку овој индустрији, Вјерујем да ћемо кроз цио пакет мјера пронаћи механизме за бржи развој ИТ индустрије у Црној Гори. Могуће је да ћемо о томе разговарати већ наредних дана. Да ли ћемо бити у прилици већ у овој години да смањујемо пореска оптерећења па и оптерећења рада запослених у овом сектору и у другим секторима – бојим се да нећемо“ – казао је предсједник Владе. Додао је да се наша земља налази у специфичној ситуацији да су приоритети исплате зарада, пензија и социјала, али и наставак финансирања развојних пројеката и стварање претпоставки за нови развој. „Та ситуација нама у овом тренутку не даје довољно простора да размишљамо на овај начин о којем сте Ви говорили. Али подстицаји и субвенције су сасвим извјесне и вјерујем да ћемо их креирати“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић.

Коронавирус и туризам

У разговору је учествовала и амбасадорка САД у Црној Гори Џуди Рајзинг Ранке која је честитала предсједнику Владе на одличним резултатима управљања кризом коју је донијела пандемија коронавируса.

„Допустите да изразим искрене честитке и захвалност премијеру на изванредном начину на који су црногорска влада и грађани Црне Горе управљали епидемијом коронавируса. Црна Гора је, као прва држава у Европи без коронавируса, јасно показала вођство и одговорно управљање у вријеме кризе. … Ако се присјетимо времена прије ЦОВИД-19, можда се сјећате да је АмЦхам на прошлогодишњем догађају представио налазе свог Извјештаја о пословној клими. Тог дана смо разговарали о многим позитивним трендовима, као и о областима побољшања. Из мојих личних разговора с премијером могу да потврдим да су се он и Влада Црне Горе суочили са бројним изазовима и покренули низ важних пројеката – укључујући трагање за начинима за диверсификацију економије, подршку малим и средњим предузећима и наставак развоја инфраструктура земље – што ће донијети огромну корист Црној Гори. Сада су још већи изазови који ће захтијевати нашу колективну енергију, креативност и марљивост. Као што смо чули већ много пута у протеклих неколико мјесеци, 'Wе аре стронгер тогетхер – заједно смо јачи. Данас и у даљој будућности морамо као заједнице подржавати једни друге“- казала је амбасадорка Рајзинг Рајнке.


Предсједник Владе Душко Марковић је, упитан о предстојећој туристичкој сезони, рекао да је читава ситуација забрињавајућа и да представља велики удар на нашу економију.

„Земље и даље држе затворене своје границе. Постоји појединачно отварање без ширих и већих могућности. Нема коориднираног и усаглашеног приступа када је у питању Европска унија ни унутар ЕУ, а посебно у односу на треће земље. Тако да у овом тренутку резултат који има Црна Гора као прва и једина Цорона Фрее дестинација не даје нам добре наде да туризам има шансе у овој години. Али ми се нећемо предати. Ми ћемо чувајући ову епидемиолошку ситуацију стварати претпоставке за почетак туристичке сезоне и што бољу валоризацију нашег туристичког потенцијала. Држава је спремна и урадила је све што је до ње: Одбранили смо се од вируса, заштитили смо наше грађане и отворили границе према свим земљама чији су епидемиолошки критеријуми слични нашим. У овом тренутку, на данашњи дан, Црна Гора је отворила границе са 131 земљом“ – казао је предсједник Владе додајући да постоји велико интересовање за одмор у Црној Гори и да је наша туристичка привреда спремна, али да не зависи све од нас.


Додао је да ће у трећем пакету мјера, који Влада припрема, бити дефинисана и подршка нашој туристичкој привреди кроз различите моделе: око 70 милиона еура ће бити повучено од Развојне банке Савјета Европе и усмјерено за кредитирање компанија у туризму и у другим секторима преко комерцијалних банака и Инвестиционо развојног фонда.

„Истовремено смо предвидјели 50 милиона еура као гаранцију за банке како би се оне могле задуживати код кредитних институција за подршку нашој привреди. То је дакле око 120 милиона еура подршке. Вјерујемо да ће комерцијалне банке опредијелити по нашим процјенама око 100 милиона еура. То је 220 милиона еура. У буџету смо предвидјели осам милиона еура за субвенције за камате за кредите који иду према тур привреди. Дакле, држава је урадила све што је до ње, туристичка привреда је спремна за туристичку сезону, хотелијери и приватни смјештај су спремни, а остало не зависи од нас“ – казао је предсједник Владе у разговору „Отворено са премијером“ који је организовала Америчка привредна комора.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмНДтУ5к
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?