Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Преко 17 милиона еура за реконструкцију више клиника КЦЦГ, ЕУ ће опредијелити 8,5 милиона еура

Преко 17 милиона еура биће уложено у реконструкцију више клиника Клиничког центра Црне Горе, што ће омогућити да грађани добију квалитетнију здравствену услугу у новим, савременим и по европским стандардима опремљеним клиникама.

Након успјешне борбе против коронавируса, Влада ће наставити континуирана улагања у дугорочно јачање капацитета здравственог система, а на том плану партнерство и подршку ће и даље пружати Европска унија. Циљ је да имамо снажан и адекватно опремљен здравствени систем, који може ефикасно одговорити на све здарвствене изазове и обезбиједити квалитетну заштиту свим грађанима.

ЕУ намјерава да опредијели 8,5 милиона еура за изградњу клиника за инфективне болести и дерматовенерологију у оквиру Клиничког центра Црне Горе. Од донација Националном координационом тијелу за заразне болести и средстава Владе Црне Горе биће изграђена Клиника за менталне болести и реконструисан простор бивше Клинике за онкологију, за потребе Центра за хематологију. Вриједност ових радова је 8,7 милиона еура. 

Шеф Делегације Европске уније у Црној Гори Аиво Орав предао је данас Писмо о намјери за изградњу клиника за инфективне болести и дерматовенерологију предсједнику Владе Црне Горе Душку Марковићу.

„Желим да захвалим ЕУ на овој, али и укупној подршци и помоћи коју је пружила Црној Гори у борби против коронавируса. Ове клинике ће бити својеврстан доказ тешког времена које смо заједно прошли, али и наше солидарности која је манифестована управо кроз ову помоћ. Наше здравствене капацитете додатно ћемо унаприједити и модернизовати новцем који су НКТ-у уплатили грађани и привредници. Сви ови објекти биће свједочанство нашег заједништва али и одговорног односа институција у овој изузетно тешкој здравственој кризи“, казао је премијер Марковић.

Циљ пројекта је да одговори реалним потребама пацијената, а средства за изградњу клиника за инфективне болести и дерматовенерологију обезбијеђена су из ИПА фондова. Укупна вриједност инвестиције је 8.532 милиона еура без ПДВ-а, а пројектом је планирана изградња, надзор радова, опремање и формално отварање двије клинике.

,,Као и прије пандемије Цовид-19, Европска унија остаје најблискији партнер и највећи донатор Црне Горе, укључујући и за реформу јавног здравства. Драго ми је што данас могу са Вама да подијелим добре вијести да ЕУ намјерава да додијели 8.5 милиона еура за изградњу клинике за инфективне болести као и клинике за дермоатовенерологију у Подгорици. Ова здравствена криза је показала да су инвестирања и модернизација јавних здравствених сектора широм Европе неопходна. Грађани Европске уније стоје уз Црну Гору овом важном донацијом, која је дио већег пакета помоћи ЕУ у износу од 53 милиона еура за санирање посљедица пандемије Цовид-19”, казао је амбасадор Орав.

Цијенећи да је велики број грађана и привредника донирао НКТ-у за борбу против коронавируса, тај новац ће такође бити уложен у унапређење квалитета услуге у здравственом систему. Наиме, од тог и новца Владе Црне Горе, радиће се Клиника за менталне болести, чија је вриједност 4,8 милиона еура. Пројектом је предвиђено уклањање постојећег оронулог објекта из круга Клиничког центра Црне Горе и изградња и опремање савремене Клинике за менталне болести.

Реконструисаће се и простор бивше Клинике за онкологију за потребе Центра за хематологију, а процијењена вриједност ових радова је око 3,9 милиона еура. Адаптираће се и доградити постојећи објекат за потребе савременог Центра за хематологију, чиме би био ријешен хронични проблем који КЦЦГ има у овој области.

Дио средстава од донација НКТ ће бити усмјерен за подршку за три „цовид“ болнице, у Беранама, Никшићу и Бару, за њихово додатно опремање, као израз подршке и уважавања за напоре које су дали запослени у те три болнице, као дио укупног одговора у борби против ЦОВИД-19.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?