Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада финансијски помогла медијима у току пандемије коронавируса

Влада Црне Горе жели одрживу медијску заједницу, независну уређивачку политику медија, који ће информисати грађане професионално и тачно, поштујући етичке норме и стандарде. 

Разумијевајући тешку ситуацију у којој су због пандемије коронавируса били црногорски медији, Влада и ресорно министарство донијели су низ одлука како би помогли њихову финансијску одрживост.

Чврсто опредјељење Владе да подржи медијски плурализам, те подстицајан амбијент за рад медија, огледа се и у заједничком раду на унапређењу законодавства, али и конкретној финансијској подршци која је опредјелјивана неколико пута.

Током епидемије коронавитуса, обезбијеђена је директна финансијска подршка од преко 310.000 еура, а додатних око 300.000 еура је вриједност обавеза за које су медији ослобођени или им је одгођено плаћање, а имали су и могућност одгађања по основу пореза и доприноса на 90 дана.

Влада је обезбиједила и субвенције за зараде запосленим у медијима, који су сврстани у категорију угрожених дјелатности. Обезбијеђена је и кредитна линија код Инвестиционо-развојног фонда за кредитна средства у висини до 600.000 еура, а до сада су по том основу затражена средства у укупном износу од преко 1,6 милиона еура.

Мјере подршке усмјерене су биле на медије са највећим аудиторијумом, који сваког дана имају информативни програм. Подршка је опредијељена и за све штампане медије (Побједа, Вијести, Дан, Дневне новине), комерцијалне телевизијске емитере са националном покривеношћу (ТВ Вијести, ТВ Прва, ТВ Нова М), портале са највећим бројем посјета (Вијести, ЦДМ, Аналитика, ФОС, Антена М) као и за 14 локалних јавних емитера.

Такође, сигурност и безбједност новинара је вриједност којој смо посвећени сваког дана, па је новинарима и запосленима у медијима бесплатна заштитна опрема обезбијеђена за вријеме епидемије коронавируса у Црној Гори. 

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?