Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Дијелим став Европске комисије да у демократском друштву није прихватљива концентрација моћи у судовима кроз вишеструке мандате предсједника судова

Потпредсједник Владе Зоран Пажин упутио је са данашње сједнице Савјета за владавину права јавни апел свим предсједницима судова који су се задржали на својим позицијама више од два мандата да, поступајући по сопственој савјести, а уважавајуци став Европске комисије, преиспитају своју ријешеност да обављају функцију предсједника суда и у овом мандату.

„Демократски капацитет који би тиме исказали не би довео у питање њихову егзистенцију, јер је постојећим законским рјешењем прописано да, по истеку мандата, предсједник суда остаје да ради, као судија, у суду у којем је изабран, чиме је свима њима загарантована професионална и социјална сигурност,” саопштио је потпредсједник Пажин на сједници Савјета за владавину права на којој је разматран Незванични радни документ (нонпејпер) Европске комисије о стању у области владавине права. Сједници Савјета је, на позив потпредсједника Пажина присуствовао шеф Делегације Европске уније у Црној Гори Аиво Орав.

Потпредсједник је нагласио да Судски и Тужилачки савјет треба да искажу посебну пажњу према оним питањима у односу на која Европска комисија износи озбиљне примједбе, попут кадровске проблематике приликом избора предсједника судова са вишеструко обновљеним мандатима, као и питању оцјењивања тужилаца, које је резултирало највишим оцјенама, без изузетка, за све оцјењиване државне тужиоце, што се, оцијенио је, не може сматрати принципијелним приступом.

„Дијелим став ЕК да, у демократском друштву, није прихватљива једна врста концентрације моћи, која се очитује у више пута понављаним изборима челника судова, на што сам указивао, не само приликом посљедњег избора, него и прије пет година, приликом претходног избора, када Европска комисија још то није отворила као проблем. Овај проблем не гледам кроз питање уставности или законитости, о чему сам више пута јавно износио свој правни став, већ као потребу даљег демократског развоја правосудних институција, кроз кадровско освјежавање и избјегавање инертности, замора и других негативних посљедица које могу пратити непромјењивост предсједника судова,“ рекао је потпредсједник.

Потпредсједник Пажин је изразио задовољство што је Европска комисија препознала даљњи напредак у областима владавине права које су у непосредној надлежности Владе, наглашавајући нарочито успјешне резултате Управе полиције у сузбијању свих облика криминалитета у земљи и, у сарадњи са партнерским полицијама, изван граница ЦГ, посебно у области тешког и организованог криминала, сузбијања трговине људима и прања новца.

Међутим, додао је потпредсједник, у Европску унију не улази Влада, већ друштво у цјелини, због чега одговорност за европску будућност Црне Горе морају понијети и друге двије гране власти, као и тужилаштво, за које није дефинисано којој грани власти припада.

Амбасадор Орав је поздравио спремност и проактиван приступ Савјета за владавину права да дискутује о налазима последњег Незваничног радног документа Европске комисије о стању у поглављима која се тичу владавине права. Похвалио је напредак и обновљену посвец́еност Црне Горе у многим кључним областима, укључујуц́и међународну полицијску сарадњу и борбу против трговине људима. Медјутим, шеф Делегације ЕУ подвукао је да Црна Гора не би требала да наруши раније постигнуте резултате у одређеним областима, на примјер, у реформи правосуђа, и мора наставити да остварује резултате у борби против корупције и организованог криминала, истовремено осигуравајуц́и истинску независност свих релевантних институција, укључујуц́и Агенцију за борбу против корупције и јавни сервис.

Чланови Савјета за владавину права, руководиоци државних институција задужених за област владавине права, преузели су обавезу да, прије усвајања наредног годишњег извјештаја о напретку Црне Горе, извијесте Европску комисију о напретку у испуњавању датих препорука. 

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЗА ПОЛИТИЧКИ СИСТЕМ, УНУТРАШЊУ И ВАЊСКУ ПОЛИТИКУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?