Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Научно-технолошки парк да окупља научнике и истраживаче, али и компаније

Научно-технолошки парк (НТП), инвестиција вриједна 12 милиона еура, имаће задатак да генерише неопходну енергију и буде мјесто окупљања научника и истраживача, али и технолошки орјентисаних компанија са потенцијалом брзог раста и учинка, који ће понудити нова рјешења за нова времена, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

На свечаности поводом почетка радова на изградњи НТП-а, премијер Марковић је поздравио одлуку Универзитета Црне Горе, да у партнерству са Министарством науке, реализује ову вриједну инвестицију, чиме ће се подстаћи и његова конкурентност.

Премијер је истакао опредијељеност Владе да, чак и у најизазовнијим временима, за развој и просперитет издвоји и издашније и одлучније: „Дакле, нема чекања и оклијевања. Нити ћемо штедјети на оваквим пројектима“.

Тамо гдје око посматрача види немар, додао је он, наша је дужност да искажемо одговорност и створимо услове за нову вриједност.

„Тако смо урадили и у Центру културе у Пљевљима, Универзитетском центру у Беранама и на другим објектима који дуго нијесу били приведени намјени“, казао је премијер Марковић.

Констатујући да глобалне промјене и научно-технолошки развој не допуштају инертност, предсједник Владе је казао да у Црној Гори научни и интелектуални потенцијал лежи посебно у младима, те да образованим и телантованима морамо обезбиједити све да остваре свој стручни потенцијал.

Осврћући се на посљедња изазовна глобална дешавања, Премијер је казао да је приликом недавног ребаланса, буџет Министарства науке у највећој мјери сачуван, на начин да обезбјеђује да се сви програми подршке научно-истраживачким и иновативним дјелатностима реализују у пуном износу.

„Подсјећам, захваљујући овим активностима до сада је посао обезбиједило 170 младих људи, од којих су 40 докторанди, док ће за ову годину број подржаних докторанада бити увећан на 50, а за ту намјену су обезбјеђена средства у износу од 2,3 милиона еура”, казао је премијер и истакао да ће нови законски оквир за иновације и технолошки развој, омогућити крупан искорак ка стварању повољног амбијента за иновације у Црној Гори.

„Младе, иновативне фирме и стартапови добиће прилику за финансирање својих идеја, раст запослености и повећање извозне дјелатности“, рекао је премијер Марковић.

Министарка науке Сања Дамјановић је казала да ово није само још један објекат већ средиште и покретач нове снаге за нашу привреду од које очекујемо брзи поврат ове инвестиције. Захваливши премијеру и Влади на подршци улагању од осам милиона еура, министарка Дамјановић се захвалила и компанији Телеком која је пружила значајну подршку у опремању НТП и будућем развоју његових услуга, у вриједности 1,5 милиона еура, што финансијске, што подршке у опреми.

„Очекујемо да ће ово мјесто бити интересантно и другим донаторима, али и инвеститорима“, казала је министарка и похвалила се сјајном сарадњу коју имају са иновативном и ИТ заједницом.

Ректор Универзитета Црне Горе, проф. др Данило Николић казао је да од НТП очекују подстицај научно-истраживачког рада, стимулисање иновативног начина размишљања, трансфер знања и технологија, јачање предузетничких капацитета и интердисциплинарне сарадње, као и успјешну комерцијализацију резултата њиховог рада.

“Парк је смјештен унутар кампуса техничких факултета Универзитета Црне Горе у Подгорици, омогућавајући проактиван приступ најбољим високообразованим кадровима и симболично повезујући научно-истраживачки сектор, привредни сектор, јавне институције и локалну заједницу, а све са циљем да се креира стимулативни амбијент за иновативне и предузетничке активности, који ће за резултат имати јачање конкурентности црногорске економије”, казао је ректор Николић.

Извршни директор НТП-а Велибор Бошковић казао је да је НТП замишљен као централна јединица националног иновационо-предузетничког екосистема.

„Ово мјесто биће дом за све иновативне компаније и појединце који своје пословање базирају на знању, иновацијама и најновијим технологијама. Посебан сегмент наших активности биће усмјерен на подршку развоја стартап компанија које имају висок потенцијал раста и извоза својих производа и услуга“, казао је Бошковић.

Извршна директорка Телекома Црне Горе Дина Цибулскаја рекла је да је та компанија препознала намјеру Владе да у Црној Гори створи услове и простор за развој иновација и нових технологија.

„Будући да са Научно-технолошким парком дијелимо исту мисију и визију будућности, циљ овог партнерства је привлачење људских ресурса и капитала у иновационе дјелатности, како би се повећала и конкурентност домаће економије. Као једна од највећих технолошких компанија у земљи и дио корпорације која је међународни технолошки лидер – Деутсцхе Телеком Групе – будућим корисницима и станарима Научно-технолошког парка понудићемо различите врсте подршке на том путу, и заједно ћемо градити и развијати иновационо-предузетнички екосистем за какав Црна Гора и те како има потенцијала“ – казала је директорка Телекома Црне Горе.

Зграда будућег Научно-технолошког парка је дизајнирана у складу са најсавременијим архитектонским, функционалним и технолошким стандардима. На бруто површини од преко 14.000 квадрата предвиђени су сви неопходни садржаји који ће појединцима, тимовима и компанијама пружати могућност да развијају, тестирају и комерцијализују своје предузетничке идеје.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
  
     

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?