Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Састанак Преговарачке групе: Влада спремна за интензивнији процес преговора

Објављено: 17.06.2020. 20:50 Аутор: КЕИ
Влада Црне Горе је, прихватањем нове методологије приступања Европској унији, показала спремност за интензивирањем процеса, оцијењено је на састанку Преговарачке групе.

У Канцеларији за европске интеграције данас је одржана 23. сједница Преговарачке групе, којом је предсједавао главни преговарач Александар Дрљевић. Чланови Преговарачке групе разговарали су о новој методологији, Незваничном радном документу о стању у поглављима 23 и 24,као и о подршци Црној Гори из ЕУ фондова у вријеме епидемије корона вируса.

Закључено је да су прихватању нове методологије претходиле консултације и детаљна анализа предности новог приступа.

„Нова методологија, у техничком смислу, не доноси ништа ново кад су у питању преговори Црне Горе са ЕУ, али она наглашава политичку вољу с обје стране за наставак реформи и представља искорак у процесу. Влада је прихватањем нове методологије показала вољу и спремност да још интензивније и посвећеније спроводи своје обавезе и сви треба да буду свјесни своје улоге, јер успјешност свеукупног процеса зависи од испуњавања појединачних обавеза“, рекао је Дрљевић.

Чланови Преговарачке групе су оцијенили да је додатну вриједност процесу дао и Нон папер, имајући у виду да је документ показао да напретка има у кључним областима од којих зависи напредак у преговорима.

„Вјерујемо да ће напредак у области владавине права, који је нотиран у Нон паперу, бити подстицај државама чланицама да дају зелено свијетло за скоро отварање поглавља 8, како бисмо закорачили у захтјевнију фазу процеса“, додао је главни преговарач.

Он се осврнуо и на подршку Црној Гори из ЕУ фондова током епидемијске кризе, оцјењујући да је ЕУ још једном показала посвећеност овом региону, као и да је наш кредибилан партнер.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?