Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Цетињу: Положен камен темељац за стамбену зграду за запослене у култури, вриједност инвестиције 2,5 милиона еура

Објављено: 17.06.2020. 20:53 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић, министар културе Александар Богдановић, градоначелник Цетиња Александар Кашћелан и предсједник Синдиката културе Жељко Калезић положили су камен темељац за изградњу стамбене зграде на Цетињу за потребе запослених у култури.

Ово је прва стамбена зграда за запослене у култури, вриједност инвестиције је преко 2,5 милиона еура, а дом ће бити обезбијеђен за 65 породица – 53 запослених у сектору културе и 12 у Пријестоници.

„Радује ме та чињеница, обрадоваће се један број запослених и њихове породице, али оно што је важније - данас смо договорили да ту политику и даље подржимо, да са Синдикатом културе потпишемо споразуме о подршци изградњи станова не само на Цетињу, него у Подгорици и другим мјестима. Вјерујем да ћемо тај споразум и договор направити у наредним данима“, казао је премијер Марковић у изјави за јавност након полагања камена темељца и посјете Министарству културе. 

Министар Богдановић је казао да заједничким дјеловањем Владе Црне Горе, Синдиката културе и Пријестонице Цетиње данас отварамо и нову страницу у социјалном поглављу наше земље. Прецизирао је да ће станови бити за запослене у Народном музеју, Централној библиотеци, Центру за конзервацију и археологију, Управи за заштиту културних добара, Зетском дому, Библиотеци Његош.

Градоначелник Кашћелан је казао да није било дилеме да ли ће Пријестоница подржати пројекат кроз уступање парцеле и накнаду за опремање грађевинског земљишта: „Жељели смо да у граду културе остану они који стварају, чувају, обликују и живе културу“.

Он је додао да овај, као и други пројекти које општинска и национална власт реализују на Цетињу, има снажну развојну компоненту, чији је циљ локална заједница по мјери грађана, која је отворена, модерна, перспективна и просперитетна. Најавио је и почетак изградње зграде за социјално становање, у којој ће бити око 30 станова.

Захвалност Премијеру за снажну подршку културној сцени

Министар Богдановић је захвалио премијеру Марковићу на снажној и континуираној подршци, али и посебном разумијевању када је ријеч о културној сцени Црне Горе и унапређивању наших културних политика.

Констатујући да је имао садржајан и квалитетан разговор у Министарству културе, премијер Марковић је казао да је разговарано о питањима која се тичу црногорске културе, преко црногорске културе учвршћивања индетитета, јачања идентитета Црне Горе и укупног културног садржаја у Црној Гори.

„Разговарали смо о постојећим политикама и како те политике унаприједити како би култура као државни израз вриједности и традиције дошао у сваку општину и у сваку породицу“, рекао је премијер Марковић и нагласио да је посебно обрадован новим пројектима и новим политикама које се у Министарству културе креирају ради остваривања ових циљева.

Премијер је казао да је имао прилике да види прве и важне резултате када је у питању креативна индустрија и тај савремени културни израз који има и који ће имати снажну економску димензију.

„Црна Гора је земља која има развијену културну и укупну духовну баштину“, рекао је предсједник Владе.

Он је додао да је фокус разговора био и на очувању наших посебних вриједности које су под УНЕСЦО заштитом и исказао увјерење да ће то бити од користи не само држави и локалним заједницама, него и сваком грађанину. Додао је да вјерује и да ће то у будућности и перспективи допринијети значајној економској и свакој другој валоризацији, а на тај начин укупном развоју земље и квалитету живота сваког појединца.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
  
   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?