Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: Обавезно ношење маски на јавном затвореном простору, привремене промјене режима уласка из БиХ

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) данас је на сједници, којом је предсједавао предсједник Милутин Симовић, донијело одлуке о поновном обавезном коришћењу заштитних маски на јавним мјестима у затвореном простору и привременој промјени режима уласка путника у Црну Гору из Босне и Херцеговине.

Имајући у виду драматично повећање броја инфицираних у државама региона и број новоинфицираних у Црној Гори, донијета је одлука о обавезном ношењу заштитних маски на свим јавним мјестима која су у затвореном простору (јавне тржнице, пијаце, продавнице, супермаркети, јавне установе и др.), уз постојећу обавезу ношења маски у средствима јавног превоза путника.
Ношење заштитних маски обавезно је на отвореном простору за запослене у угоститељским објектима (конобари, шанкери, кувари и сл.).

Анализирајући епидемиолошку ситуацију на сједници је указано да је већина активних случајева коронавируса импортована у Црну Гору из Србије тако што су неодговорни појединци ушли преко Босне и Херцеговине.

Национално координационо тијело је донијело одлуку да Институт за јавно здравље привремено изузме Босну и Херцеговину са листе држава из којих се у Црну Гору улази без мјере институционалне изолације.

Улазак у Црну Гору из Босне и Херцеговине је од данас могућ улазак грађана Црне Горе, Босне и Херцеговине и држава са листе Института за јавно здравље уз обавезни негативан ПЦР тест акредитоване лабораторије не старији од 48 сати. Мјера ће се примјењивати од данас док Црна Гора и Босна и Херцеговина не буду договориле јасне процедуре размјене информација о контроли лица која преко БиХ долазе у Црну Гору из трећих држава.

Улазак путника у Црну Гору из Босне и Херцеговине за вријеме важења ове мјере неће бити могућ преко граничних прелаза Шћепан Поље – Хум, на путном правцу Плужине – Фоча и Метељка – Метаљка на путном правцу Пљевља – Чајниче.

Грађани Црне Горе који су се затекли данас у Босни и Херцеговини биће по уласку у Црну Гору, до поноћи, упућени у кућну изолацију до тестирања на коронавирус.

Национално координационо тијело, у циљу додатне заштите старих лица, која у складу са обичајима и навикама, неријетко учествују у обредима сахрана и изјава саучешћа, препоручује да ова окупљања буду ограничена на породицу и службена лица (свештеници и радници комуналних служби) као и да се саучешће исказује мимоходом, без руковања и љубљења.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ВИДЕО – Изјава директора ИЈЗ Проф. др Бобана Мугоше: 
хттпс://yоуту.бе/К7ГХТВмпWQ0

ВИДЕО – Изјава директора КЦЦГ др Јевта Ераковића: хттпс://yоуту.бе/тУуWХxзОY3г

ФОТО И ВИДЕО – сједница НКТ и изјаве: 
хттпс://флиц.кр/с/аХсмНВг3Лц

ТЕКСТ ИЗЈАВЕ ДИРЕКТОРА ИНСТИТУТА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПРОФ ДР БОБАНА МУГОШЕ

Због тога што у задња четири дана имамо девет нових случајева ЦОВИД-а 19 данас је засиједао НКТ на предлог Института.

Констатовали смо да, како сам рекао имамо девет нових случајева ЦОВИД-а 19 од чега је 8 из импортације или је повезано са импортацијом и један случај који испитујемо.

Оно што се испитивањем показало као јасно, а то је да имамо случајеве који су импортовани путем који води преко Босне и из земаља које нијесу на листи, тако да смо морали реаговати пробно и донијети неке одлуке које би у том смислу могле да нам обезбиједе да имамо сигуран или у највећој мјери сигуран улазак из Босне. Тако да ће данас бити донијета одлука да сви наши грађани и странци који долазе из Босне морају имати ПЦР тест стар 48 сати највише урађен у акредитованој лабораторији.

ТЕКСТ ИЗЈАВЕ ДИРЕКТОРА КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА ЦРНЕ ГОРЕ ДР ЈЕВТА ЕРАКОВИЋА

Као што смо данас и саопштили у Клиничком центру Црне Горе имамо троје хоспитализованих пацијената, Од тих пацијената двоје нам је у стању које изискује посебну пажњу и позорност, односно имају тежу клиничку слику.

На основу комуникација са колегама из Института за јавно здравље и колегама из других градова и општих болница у Црној Гори имамо најава да још значајан број пацијената има симптоме које су налик на ЦОВИД 19 инфекцију тако да у наредном периоду можемо засигурно очекивати већи број заражених и сигурно и већи број хоспиталлизованих пацијената.

Ово нас свакако упозорава да морамо да имамо посебан опрез у наредном периоду. Дакле, да се стриктно придржавамо свих мјера које нам препоручују Институт за јавно здравље и Национално координацио тијело.

Подсјетићу вас да су мјере које су до сада донешене од стране Националног координационог тијела апсолутно предвидјеле и овакве ситуације и да су се појединци и групације у нашој држави придржавали тих мјера сигурно ни данас не бисмо били у ситуацији да причамо о ЦОВИД 19 инфекцију у овој мјери.

Дакле, још једном апелујем на све грађане Црне Горе да се придржавају мјера, да поштују правила и прописе које су донешене искључиво у сврху здравља грађана Црне Горе и да не размишљају ни на један другачији начин.

Оно што могу да поручим испред Клиничког центра Црне Горе и здравственог система да ћемо ми успјешно одговорити и на овај изазов, апсолутно на исти начин као што смо то радили и до сада. Али још једном апелујем на грађане да поштују препоруке, да било какви други мотиви осим здравља становништва Црне Горе да им не падају на памет и самим тим ће нам омогућити да наш посао одрадимо на начин као што смо га и до сада одрадили.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?