Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: Уведене нове привремене мјере у Рожајама, анализа потврдила да је најмање 26 од 31 активног случаја инфекције резултат импортације вируса из Србије

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) данас је на сједници, којом је предсједавао предсједник Милутин Симовић, одлучило да уведе више привремених епидемиолошких мјера у Рожајама, гдје се раширио коронавирус импортован из Србије и утврдило да је најмање 26 од 31 случаја активних инфекција коронавирусом директно импортовано из Србије или се раширило преко грађана Црне Горе који су у протеклих десет дана противзаконито боравиле у Србији.

Због ширења коронавируса и повећања броја активних случајева инфекције у Рожајама од данас су на снази сљедеће привремене мјере за ту општину:

1. Затвара се гранични прелаз Вуча – Годово на путном правцу Рожаје (Црна Гора) – Тутин (Србија);

2. Забрањују се сва јавна окупљања, славља и груписања више од двије особе изузев чланова истог домаћинства. Мјера укључује свадбене свечаности, матурске прославе и др;

3. Уводи се обавеза ношења заштитних маски и на отвореним јавним површинама (поред мјере обавезног ношења маски у затвореном простору која важи за цијелу Црну Гору);

4. Вјерски обреди обављају се без присуства грађана и

5. Сахране се обављају у кругу породице.

Одлучено је да Војска Црне Горе, полиција и надлежне инспекције појачају контролу државне границе.

Грађанима Рожаја се препоручује да без велике потребе не напуштају територију општине.

НКТ сматра да су мјере које су донијете данас оптималне за садашњи ниво епидемије и позива грађане Рожаја да поштују све прописане мјере. То је најбољи начин сузбијања даљег ширења коронавируса и заштите животâ и здравља грађана и гаранција да неће морати да буду увођене строжије мјере попут затварања територије цијеле општине.

У циљу ефикасног спровођења свих прописаних мјера и надзора рада инспектора на терену одлучено је да директор Управе за инспекцијске послове и члан НКТ Алија Кошута у наредном периоду свој рад организује у Рожајама.

НКТ је анализирало податке о путевима импортације коронавируса у Црну Гору у протеклих десетак дана након што је вирус био искоријењен. На основу епидемиолошких истраживања утврђено је да је најмање 26 од 31 тренутно активног случаја (84%) импортовано у Црну Гору из Републике Србије након што је више појединаца противзаконито боравило у Србији. Дванаест активних случајева су резултат импортације од стране особа које су у Београду биле на фудбалској утакмици Црвена Звезда – Партизан, док је 14 активних случајева резултат импортације од стране грађана Рожаја који су противзаконито боравили у Тутину. Три случаја се још увијек епидемиолошки истражују, а два су резултат импортације од стране возача у транзиту кроз Црну Гору.
   
Služba za odnose s javnošću
   
С обзиром на чињеницу да је неколико особа импортовало вирус из Србије и даље га раширило у Црној Гори одлучено је да Управа полиције и Управа за инспекцијске послове појачају надзор особа којима је прописана мјера самоизолације како би била спријечена могућност даљег ширења вируса.

НКТ још једном упозорава да се наша земља налази у ситуацији када бије битку за даље очување јавног здравља уз истовремено спровођење мјера чији је циљ оживљавање црногорске економије и очување радних мјеста. Стога свако непоштовање прописаних мјера представља директан атак на националне интересе, и то поготово на виталне националне интересе као што су очување јавног здравља и обнова наше економије.

Одлучено је да се свим нашим грађанима који су се задесили у некој од држава из којих је уведена могућност уласка у Црну Гору буде уз негативан резултат ПЦР теста омогућен прелазак границе и без теста уз обавезну институционалну изолацију до тестирања.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?