Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Донација ЕУ: Десет мобилних дигиталних рендгена за болнице у Црној Гори

Објављено: 23.06.2020. 16:10 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Подгорица, 23. јун 2020. године – У Црну Гору је допремљен још један контигент медицинске опреме од десет мобилних дигиталних рендгена, које је донирала Еворпска унија. Савремени рендгенски уређаји омогућиће прецизнију и бржу радиографску дијагностику у болницама у Бару, Никшићу, Беранама, Пљевљима, Бијелом Пољу, као и у Клиничком центру Црне Горе – на Инфективној клиници, Клиници за неурологију, Институту за болести дјеце, Централној интезивној њези и Интензивној метаболичкој јединици. Ова опрема осигураће дугорочно унапређење болничких капацитета у Црној Гори, али и ефикаснију припрему за евентуални други талас епидемије коронавируса. Донација, вриједна 286.855,00 еура, дио је пројекта Европске уније за хитну подршку Црној Гори у борби против Цовид-19 укупне вриједности од 3 милиона еура, коју спроводи Канцеларија Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Црној Гори.

Поводом примопредаје опреме, шеф Делегације Европске уније у Црној Гори, амбасадор Аиво Орав изјавио је: „Од самог почетка епидемије, Европска унија, земље чланице ЕУ и наши грађани стоје раме уз раме са Црном Гором, пружајући како непосредну подршку здравственим радницима и радницама, тако и дугорочну подршку здравственом систему, економији, предузећима и рањивим категоријама становништва погођеним овом ситуацијом. Захвални смо црногорским властима што су одговориле на кризу на одговоран и ефикасан начин али, као што је и било очекивано, вирус се вратио и морамо бити опрезнији више него икад. Вјерујем да је наша донација десет мобилних рендгенских апарата врло вриједна и да ће омогуц́ити јавном здравственом систему да се још боље припреми за други талас вируса. Али, чак и кад се пандемија заврши, рендгенски апарати ће остати ту, у корист здравља грађана. Здравственом систему Црне Горе потребна је модернизација и дугорочно улагање, због чега ЕУ намјерава да финансира изградњу двије нове клинике за заразне болести и дерматовенерологију у оквиру Клиничког центра Црне Горе.“

Потпредсједник Владе, Милутин Симовић је захвалио Делегацији Европске уније и Канцеларији УНДП у Црној Гори на наставку реализације набавке медицинске и личне заштитне опреме из пројекта Европске уније за подршку Црној Гори у борби против Цовид 19. „Континуирана реализација овог пројекта још је једна потврда солидарног и партнерског односа ЕУ и Црне Горе у суочавању са изазовима очувања здравља током пандемије новог корона вируса. Заједничким јачањем капацитета здравствног система још спремнији ћемо бити за одговоре на могуће нове таласе епидемије и живот са вирусом, и тако обезбједити да додатна пажња буде усмјерена на снажан економски опоравак и даље грађење имиџа Црне Горе као безбједне и сигурне државе за све њене грађане, туристе, привреднике и инвеститоре“, казао је потпредсједник Симовић. 

Даниела Гашпарикова, стална представница УНДП у Црној Гори истакла је да УНДП тежи да буде поуздан партнер грађанима, држави и међународној заједници, о чему свједочи и конкретна подршка коју ова организација пружа у одговору на епидемију, али и у процесу опоравка који тек предстоји. „Савремена рендгенска опрема коју смо обезбиједили захваљујући средствима ЕУ, само је дио наше континуиране подршке Црној Гори. Како би се очувао већ остварени напредак у развоју по мјери човјека, УНДП посебну пажњу посвећује дугорочном јачању здравственог система. С обзром да је здравље становништва основни предуслов за побољшање квалитета живота, наставићемо да улажемо напоре у увођење дигиталних технологија, које ће усавршити процесе и проток информација у сектору здравства, превасходно у Клиничком центру Црне Горе. Увјерена сам да ће то обезбиједити квалитетнију здравствену заштиту пацијената,“ закључила је Гашпарикова. 

Делегација Европске уније и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у Црној Гори потписали су крајем априла уговор у вриједности од 3 милиона еура за набавку неопходне медицинске опреме и личне заштитне опреме за здравствене раднике. Уговор се финансира из средстава ЕУ, а набавку спроводи УНДП у блиској сарадњи са надлежним институцијама. Поред поменутих 10 рендгена, из ове донације омогућена је набавка укупно 100 респиратора и личне заштитне опреме за медицинске раднике, укључујући: 171.550 хируршких маски, 32.800 заштитних маски Н95, 90.000 хируршких рукавица, 10.000 хируршких навлака за обућу, 10.000 хируршких капа, 10.200 заштитних наочара, 10.000 непромочивих комбинезона и 10.000 кецеља. Укупна подршка ЕУ Црној Гори за борбу против Цовид-19 и санирање последица здравствене и економске кризе изности 53 милиона еура.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?