Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић: Добили смо зелено свијетло ЕК за отварање посљедњег преговарачког поглавља. ЦГ је доказала да је најперспективнија и најближа чланству у ЕУ

Предсједник Владе Душко Марковић поручио је данас поводом одлуке Европске комисије да одобри Црној Гори отварање посљедњег преговарачког поглавља да је данас велики дан за Црну Гору која је потврдила да је држава која је најперспективнија и најближа чланству у Европској унији.

„Са великим задовољством смо примили вијест да је надлежно тијело Европске комисије дало зелено свијетло за отварање посљедњег поглавља 8 – Конкуренција у преговорима са Европском унијом. Очекујемо да ће то формално бити потврђено сјутра. Ово је велики дан за Црну Гору која ће тако постати прва земља кандидат која је отворила сва преговарачка поглавља. Потврдили смо оно што се већ годинама уназад чује са сваке релевантне адресе – да је Црна Гора најперспективнија и држава која је најближа чланству у ЕУ. Дакле, ово је доказ наше досљедне посвећености успјешном испуњавању обавеза из европске агенде и још једна потврда наше лидерске позиције у процесу проширења. То је и велико признање Влади и свим нашим институцијама за напоран рад на усвајању и примјени европских стандарда и усклађивању са европским прописима. Истовремено, то је одговор свима онима који су покушали да доведу у питање демократске и реформске капацитете Црне Горе“ – казао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је подсјетио да је наша земља прошла дуг и тежак пут од почетка преговора, од тога што је на нама први пут примијењен нови приступ фокусиран на напредак у поглављима 23 и 24, до одређених изазова које је донио процес унутрашње консолидације у Европској унији.

„Данашња сагласност нам даје потврду да су сви наши напори и стпрљење уродили плодом, и да се резултат вреднује па и кад се на њега чека. Након недавног нон-папера о владавини права који је констатовао напредак Црне Горе у кључним областима, подршка држава чланица отварању посљедњег поглавља показала је и њихову приврженост европској перспективи региона, што је било у центру пажње и на посљедњем Самиту ЕУ – Западни Балкан“ – казао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је рекао да нас посебно радује што је зелено свијетло дато током хрватског предсједавања Савјетом ЕУ, што је резултат несебичних напора сусједне Хрватске да политику проширења задрже високо на агенди Уније.

„Прихватањем нове методологије преговарања Црна Гора је показала спремност за даље динамизирање процеса, будући да ће фокус бити не само на техничком, већ и на политичком аспекту проширења. Отварање поглавља 8 заправо обиљежава завршетак прве фазе процеса интеграције у ЕУ, и даје нам вјетар у леђа да са новим еланом приступимо испуњавању обавеза у наредној, најзахтјевнијој фази затварања поглавља. Вријеме које је за нама искористили смо да постигнемо интерну спремност за привремено затварање једног сета поглавља у наредном периоду, на чему ћемо активно радити са сљедећим предсједавајућим Њемачком“ – закључио је премијер Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?