Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе на Премијерском сату: Успјешно смо се изборили са коронавирусом који је поново импортован из Србије неодговорношћу неколико појединаца

Предсједник Владе Душко Марковић саопштио је данас у Скупштини да је држава уложила огроман труд и новац да одложи појаву коронавируса, да спријечи његово ширење и да га у највећој мјери елиминише и сачува здравље и животе грађана, али да се вирус вратио неодговорношћу неколико појединаца који су били утакмици у Београду или су путовали у Тутин.

„Црна Гора је борбу против ове пошасти започела на вријеме, још у јануару. Урадили смо све да одложимо појаву вируса, да га већ у тој фази сузбијемо до нивоа којим се може управљати. Потом Одмах у марту, Влада је донијела први пакет мјера који је имао доминантно социо-економски карактер. Након тих првих, хитних мјера, повели смо свеобухватан дијалог са свим укљученим друштвеним актерима са циљем припреме другог пакета мјера, који смо усмјерили према онима којима је најпотребнији. Циљ је био да очувамо супстанцу наше економије, и да шансе за развој остану реалне и извјесне. Вјерујем да смо у највећојм мјери успјели у томе. Бруто фискални ефекат другог пакета мјера износио је 75 милиона еура. Поред тога, Влада је формирала посебан тим који интензивно припрема и трећи пакет мјера, који ће имати прије свега развојни карактер. Развојни – јер ову кризу морамо доживјети као шансу да ујединимо снаге, покренемо потенцијал и предузетничку енергију; јер је наш дугорочни циљ да смањимо увозну зависност, посебно у оним областима у којима за то имамо компаративне предности; јер треба да очувамо и осигурамо постојећа, и обезбиједимо нова радна мјеста. Знамо да неће бити лако, али одлучност, одговорност и истрајност коју смо показали у суочавању са пандемијом, најбоља су гаранција да ћемо се успјешно изборити и са свим осталим изазовима“ – казао је предсједник Владе одговарајући на Премијерском сату на питање Посланичког клуба Демократске партије социјалиста о мјерама које Влада предузима уочи другог таласа коронавируса.

Премијер је исказао увјерење да ће се Црна Гора изборити са коронавирусом, али је истакао да неодговорност појединаца доводи до импортације и поновног ширења вируса.

„Видјели смо да се највећи број нових случајева оболијевања у овом тренутку јасно и несумњиво може повезати са свега неколико појединца, а оно што их карактерише је чињеница да су настали директним изигравањем мјера и препорука Владе и Министарства здравља. Са присуством на фудбалској утакмици у Београду директно се може повезати кластер из Будве који тренутно броји 11 обољелих, али и три додатна случаја уноса вируса који за сада нијесу резултирали секундарним оболијевањем, док се чак 31 случаја у рожајском кластеру са ширењем у Бар, Улцињ и Беране повезују са недозвољеним прекограничним кретањем у општину Тутин у Србији. Укупно 42 од 59 случаја или 76%. Такође, епидемиолошко истраживање је у току за 12 нових случајева, са сличним индицијама уноса. Наука је јасна око једне ствари, а то је да ће у случају непоштовања мјера превенције, а посебно физичког дистанцирања, ношења маски и хигијене руку, врло вјероватно и могуће доћи до поновног масовнијег оболијевања чак и прије јесени, односно прије него што смо очекивали. Када је ријеч о тренутном нивоу оболијевања код нас, оно што забрињава је чињеница да смо опет изложени импортацији са више страна и на још више локација него у марту, као и чињеница да је број контаката које су обољели остварили – веома висок. Посебно забрињава начин на који је дошло до истовремене импортације вируса који указује на низак степен колективне одговорности, али и личног осјећаја опреза, и опасности од заразе“ – казао је предсједник Владе.

Премијер је рекао да не постоји ни један једини валидан научни доказ који би указивао на слабљење вируса, да се не зна до када ће епидемија трајати, какав ће бити ње интензитет и даље посљедице, хоће ли се вирус понављати, и у којем облику, када ћемо имати вакцину или лијек.

Премијер је одао призање свим институцијама и позвао грађане да дају допринос у превазилажењу кризе, очувању здравља и живота, али и да у највећој могућој мјери очувамо и нашу економију и финансијски систем.

„Задатак цијелог друштва је да у овим условима покажемо, можда и на још бољи и цјелисходнији начин, оно што ће показати многе друге туристичке дестинације – да смо одговорни и да ће у нашој земљи туристи бити сигурни. Увјерен сам да ћемо одговорити свим овим изазовима једнако као што смо то урадили и у првој фази пандемије“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
   
  
    
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?