Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: Неке зараде у државним компанијама су непристојно високе за прилике у којима живимо, инсистираћу на поштовању закона

Предсједник Владе Душко Марковић саопштио је на Премијерском сату да сматра да су одређене зараде менаџера у компанијама у већинском државном власништву непристојно високе за прилике у којима живимо, без залажења у оправданост и утемељеност у погледу остварених биланца и да ће инсистирати да закон буде једнак за све и да менаџери компанија припреме акте о зарадама запослених у складу са Законом о зарадама запослених у јавном сектору.

„Са друге стране, не могу да допустим да издвојени случајеви буду репер за цијели систем, како Ви то желите представити, те да прећутимо чињеницу да се значајним бројем предузећа управља домаћински, на начин који може послужити за примјер“ – казао је предсједник Владе одговарајући на Премијерском сату на питања Посланичког клуба Социјалдемократске партије.

Одговарајући на питања о пореском оптерећењу рада Премијер је казао да Влада у континуитету показује спремност да умањи пореска оптерећења по основу рада. „Само током 2019. године Влада је предложила значајне измјене пореских прописа који доказују ову тврдњу“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић.

„Наиме, крајем 2019. године извршено је потпуно укидање тзв. „кризне стопе“ пореза на доходак физичких лица, те се доходак физичких лица у Црној Гори опорезује по једној од нижих стопа у Европи од 9%. Ми чак мислимо или ја мислим да треба да буде и нижа. И да чак дио смање стопе пореза на добит треба да иде у реинвестирање. Такође, током 2019. године извршено је умањење стопе доприноса за здравствено осигурање на терет послодавца за 2 процентна поена, те је између осталог, учешће пореза и доприноса у бруто износу умањено на око 39%“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је казао да нема тај комфор да само коментарише, већ да мора доносити одлуке од којих зависи економски живот у Црној Гори.

„И по питању пореских политика, и по питању пензијских права, Влада блиско сарађује са домаћим и иностраним партнерима, како би предложена рјешења била у складу са међународним стандардима и одржива на дужи рок. Дакле, не да посежемо за популистичким рјешењима (то је најлакше) већ да тражимо она која ће дати најбоље резулатате са најмање негативних ефеката. Оно што такође желим да истакнем, а то је да готово нема дана да у Влади не водимо разговор са удружењима послодаваца и синдикатима. Јуче смо, на примјер, имали састанак са представницима Привредне коморе. Позивам их, нека кажу, да ли су икада до сада имали овако отворен приступ од стране Владе? Да ли се икада сарађивало овако блиско као сада? Ми у Влади нијесмо ни слијепи ни глуви на захтјеве пословне заједнице како то покушавате да представите. Показала је то и ситуација са корона вирусом. Сви су могли да виде како је привреда притекла у помоћ у најтежим моментима и како је Влада пружила руку оном дијелу привреде који је најдиректније и највише осјетио посљедице. И опет, на том плану, свакодневно комуницирамо и заједнички тражимо моделе за бржи опоравак економије. Само на тај начин – ако радимо, а не ако само говоримо о томе, можемо допринијети и повећању стандарда наших грађана и бољем квалитету живота. Истини за вољу, цијеним да смо у условима опструкције какве смо имали све вријеме овог мандата, није је, дуго сам у политици у Црној Гори, овакве опструкције, одавно није било, институционалне за реализацију кључних стратешких политика на сваком кораку, успјели да одржимо исправан курс и одличан тренд, и да ћемо заједно са свима који мисле добро Црној Гори и њеним грађанима, наставити путем социо-економског напретка за добро сваког појединца и сваке породице“ – закључио је премијер Душко Марковић одговарајући на питање Посланичког клуба Социјалдемократске партије.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмП33цЈм

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/О7бхАЈwДГК4
     
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?