Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: Влада се досљедно залаже за пуну афирмацију мањина, то је стални задатак и привилегија нашег друштва

Предсједник Владе Душко Марковић казао је на Премијерском сату да се Влада досљедно залаже за пуну афирмацију мањина, да су институције гарант уживања мањинских права утврђених Уставом и законима те да је у мандату ове Владе остварен видан напредак у развоју и доношењу савременог законодавног и институционалног система за остваривање, заштиту и унапређење права мањина и других мањинских националних заједница те да су повећања издвајања за мањине.

„Друштво је јако, онолико колико је снажна веза међу свим његовим дјеловима и вриједностима. То је идеал коме тежи свака демократска и просперитетна заједница. Полазећи од исте основе, да без обзира на разлике једни другима будемо ослонац обновили смо државну независност и сачували вјековни склад различитих нација и вјера које живе у нашој земљи. То нас пак, не ослобађа, већ обавезује да снажимо карику мултикултурализма и мултиконфесионализма – јер смо градећи нераскидиве везе међу свим народима на овом простору, одолијевали свакој невољи и сваком невремену. А само такви, бићемо и сваком добру наредни. Иако је Црна Гора примјер суживота и склада, и држава у којој су мањински народи сваки пут, безрезервно и у вријеме великих изазова, потврдили приврженост нашој Држави – треба да разговарамо о могућностима унапређења услова за још снажније остваривање права мањинских народа и других мањинских националних заједница у Црној Гори, дефинисаних чланом 79 Устава“ – казао је предсједник Владе одговарајући на питање Посланичког клуба коалиције „Схqиптарет те вендосур – Албанци одлучно” – Форца, ДУА и АА и Хрватске грађанске иницијативе.

Премијер је подсјетио да је значајно унапријеђено функционисање Центра за очување и развој културе мањина, као и Савјета мањинских народа и других мањинских националних заједница. „Једном ријечју – ојачали смо све три институције и обезбиједили им самосталност и независност“ – казао је Премијер.

Предсједник Владе је додао да је паралелно, кроз измјене и допуне поменутог Закона, у јединицама локалне самоуправе у којима припадници мањинских народа и других мањинских националних заједница чине већину или 5 % становништва, дефинисано да у службеној употреби буде и језик тих мањинских народа и других мањинских националних заједница, а што су поздравила и надлежна тијела Савјета Европе.

„Крајем 2019. године донијет је и Закон о избору, употреби и јавном истицању националних симбола, којим се уређује ово важно питање по мјери потреба свих грађана који живе у Црној Гори. Функционална независност требала је бити ојачана и финансијском способношћу и потенцијалом институција које се баве афирмацијом мањинских народа, што смо и учинили. Зато се буџетом Црне Горе за функционисање Фонда опредјелјује најмање 0.15% од текућег буџета, а само у мандату ове Владе за финансирање пројеката Фонд је расподијелио скоро 4 милиона еура, док је у текућој години за подршку пројектима расподјељено више од милион еура. Такође, за функционисање и реализацију програмских садржаја албанског, бошњачког, муслиманског, хрватског, српског и ромског савјета обезбјеђују се буџетска средства која су од 2018. године удвостручена у односу на претходни период, и укупно износе 600.000 еура, односно 100.000 еура за сваки мањински савјет на годишњем нивоу. Додатно, за рад Центра за очување и развој културе мањина опредијељен је буџет који на годишњем нивоу износи око 300.000 еура, и његов задатак је промоција и заштита мањинских права, подстицање очувања, развоја и изражавања културе мањинских народа. Треба напоменути да је за посљедње три године Министарство за људска и мањинска права у пет приоритетних области опредијелило преко 3,5 милиона еура за пројекте невладиних организација, од чега више од милион еура за унапређење, заштиту и промовисање мањинских права. Последње, али не и најмање важно - Влада је у овом мандату донијела и Стратегију мањинске политке 2019-2023, као документ којим су дефинисане мјере за даље унапређење положаја мањина у Црној Гори“ – казао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је казао да је унапређење и заштита права мањинских народа и других мањинских националних заједница стални задатак на плану очувања и развијања њихове културе и посебности. „И не само задатак, већ привилегија нашег друштва коју морамо да његујемо. Ријечју – аманет који остављамо будућим генерацијама“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмП33цЈм

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/О7бхАЈwДГК4
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?