Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: Пореско оптерећење рада у ЦГ је на нивоу просјека ЕУ, Влада ствара услове за повећање животног стандарда грађана

Предсједник Владе Душко Марковић рекао је на Премијерском сату да је пореско оптерећење рада у Црној Гори на на нивоу просјека у Европи и смањено је са преко 60% бруто зараде запосленог, колико је износило деведесетих година, и са око 50% у годинама када је уведен еуро, на око 40% колико имамо данас.

„Да Влада посвећено ради на стварању услова за побољшање животног стандарда свих грађана, а посебно оних са најнижим примањима, свједочи и одлука којом је минимална зарада повећана за 15% у 2019. години. Упоредо са тим, како се не би успорио раст запослености и конкурентност привреде, односно како би се смањило укупно пореско оптерећење рада, смањена је и стопа доприноса за здравствено осигурање на терет послодавца за 2 процентна поена од јула претходне године. Обје измјене ступиле су истовремено, 1. јула 2019. године. Такође, од 1. јануара ове године смањена је виша стопа пореза на доходак физичких лица са 11% на 9%, чиме се додатно умањује укупно пореско оптерећење рада и ствара могућност даљег повећања зарада. Дакле, чак и у времену фискалне консолидације коју спроводимо од почетка 2017. године, Влада не само да није повећавала, него је смањивала пореско оптерећење рада. Свакако, свјесни смо чињенице да је у циљу јачања конкурентности привреде и даљег повећања зарада црногорских грађана, потребно додатно радити на смањењу пореског оптерећења рада, што је свакако дио наше економске политике“ – казао је предсједник Владе одговарајући на Премијерском сату на питања Посланичког клуба Социјалдемократа и Либералне партије.

Премијер је рекао да у новонасталим условима посебно морамо водити рачуна да се не доведе у питање дугорочна стабилност и одрживост јавних финансија, јер порези и доприноси имају значајно учешће у укупним пореским приходима.

„Тренутна економска ситуација узрокована вирусом ЦОВИД-19 и мјере које смо донијели, по садашњим процјенама за посљедицу ће имати смањење прихода буџета за око 350 милиона еура у односу на план за 2020. годину, што изискује тражење модела за додатно финансирање. Посебно наглашавам да због смањења стопе доприноса на здравствено осигурање које је у примјени већ годину дана, за прву половину текуће године регистрјемо ниже приходе за око 12 милиона еура. Овај пад узрокован је дијелом и падом економске активности усљед пандемије корона вируса, али је он највећим дијелом резултат ниже стопе доприноса на здравствено осигурање, што се види и на основу наплате доприноса за ПИО и доприноса за незапосленост који биљеже благи раст у односу на исти период претходне године. И поред свега наведеног, знате да смо и у периоду тешке кризе изазване епидемијом, са посебним сензибилитетом, конкретно и правовремено дјеловали у циљу очувања запослености. У току априла и маја ове године за субвенционисање плата за 65 хиљада запослених исплатили смо бруто износ од 32,5 милиона еура. Већ смо за 250 новозапослених лица одобрили субвенционисање плата на период од 6 мјесеци. До половине јуна, укупан износ одложених пореза на доходак физичких лица, доприноса и обавеза насталих по основу репрограма пореских потраживања износи преко 45 милиона еура“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је указао да је резултат пандемије коронавируса неизвјесност у цијелом свијету и да у таквим условима исхитрене или економски недовољно одмјерене одлуке могу створити додатни ризик. „А вријеме које живимо, тражи брзе одлуке, али прије свега одлуке са најмањим могућим ризиком. Приоритет Владе остаје очување економске стабилности, и очување постојећих радних мјеста, као предуслова одрживости јавних финансија. Стога у ситуацији угрожене ликвидности Буџета, у кратком року није реално очекивати додатно смањење пореског оптерећења рада“ – закључио је премијер Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?