Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: Влада по пресудама Уставног суда у најкраћим роковима реализовала све обавезе према бившим радницима „Радоја Дакића“

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић је, одговарајући на питање представника Посебног клуба посланика Горана Радоњића у оквиру Премијерског сата, нагласио да је Влада од самог почетка мандата одговорно приступила наслијеђеном проблему бивших радника фабрике „Радоје Дакић“, са намјером да га ријеши на задовољство радника, и у најкраћем могућем року.

„У том смислу, и поред бројних ограничења са којима смо се суочавали на пољу фискалне консолидације, у најкраћим роковима реализовали смо све обавезе проистекле из пресуда Уставног суда. Тако је закључком од 23. јануара ове године Министарство финансија задужено да из текуће буџетске резерве исплати средства по основу шест одлука Уставног суда од 26.07.2019. године и 11.12.2019. године, у укупном износу од 910 хиљада еура“, саопштио је Премијер.

Према његовим ријечима, Министрарство финансија је, поступајући по пресудама Уставног суда Црне Горе, стечајним повјериоцима предузећа „Радоје Дакић“ у прописаном року исплатило накнаде у неопорезивом износу од по двије хиљаде еура, због повреде права на суђење у разумном року из члана 32 Устава Црне Горе, чиме је омогућено правично задовољење за 455 бивших радника фабрике.

„Прошле недјеље, дакле на сједници одржаној 18. јуна 2020. године, Влада је задужила Министарство финансија да из текуће буџетске резерве, обезбједи и исплати средства по основу још једне одлуке Уставног суда за укупно 147 бивших радника Радоја Дакића, у износу од 294 хиљада еура. Ова одлука Владе реализована је јуче“, рекао је предсједник Марковић и додао:

„Јасно је, међутим, да досадашњим исплатама нијесу обухваћени ни сви радници фабрике, нити је исплаћено њихово централно потраживање. Али је јасно и да ћемо извршити сваку судску одлуку, у којој је Влада обвезник поступања.“

Премијер је напоменуо да је пресудама Уставног суда констатовано да се након отварања стечајног поступка, који се десио за мандата ове Владе, биљеже прве конкретне активности на стварању претпоставки за намирење потраживања радника, и то послије дужег времена.

„Иако конкретна поступања нијесу била у нашој надлежности, што је и констатовано у судским поступцима, Влада ће обезбиједити несметану исплату средства за правичну накнаду“, истакао је он.

Оцијенивши да је заједнички задатак свих у извршној, законодавној и судској власти да се омогући сваком појединцу да правда буде задовољена, као и да се у складу са праксом развијених друштава исправи одређена грешка, како би се осигурала правна и свака сигурност нашим грађанима, предсједник Марковић је закључио:

„Управо Влада показује да држава води рачуна о нашим радницима, и нашим грађанима. Вјерујем да ће и сви други учесници у овом сложеном процесу досљедно реализовати свој дио обавеза. Ниједан радник не смије остати заборављен и оштећен, а држава је гарант испуњења свих законитих и оправданих потраживања“.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмП33цЈм

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/О7бхАЈwДГК4
   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?