Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Трећи пакет економских мјера да смањи увозну зависност; за ситуацију у Будви криви Демократе и ДФ

Објављено: 24.06.2020. 22:51 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић казао је да се усвајање трећег пакета економских мјера очекује убрзо након усвајања ребаланса буџета у Скупштини, можда крајем јуна, те да ће он бити усмјерен на смањење увозне зависности наше државе.

„Трећи пакет мјера неће имати у основи социјални аспект и субвенционирање, већ обезбјеђивање средстава за ликвидност и обртна средства. Дакле, и туристичкој привреди али и другој привреди. И наравно садржаваће мјере за инвестиције и развој, односно покретање производње у оним областима гдје смо увозно зависни“, казао је предсједник Владе одговарајући на новинарска питања након Премијерског сата.

Прецизирао је да се то односи на пољопривреду, индустрију, грађевинарство, прераду камена и руда. Осим мјера за смањење увозне зависности, овај пакет мјера ће садржати и пројекте који ће умањити погођеност финансија и економије у случају кризе у туризму.

Упитан да прокоментарише туризам, премијер Марковић је казао да није оптимиста јер се ситуација са вирусом компликује.

„То значи да туристичка привреда не може имати велика очекивања“, рекао је предсједник Марковић и истакао да ћемо се посебно фокусирати да очувамо супстанцу туристичке привреде.

Напомињући да су за туризам и угоститељство одобрене субвенције и за јун, Премијер је казао да туристи нијесу заинтересовани за путовања иако Црна Гора има отворене границе са 133 земље.

На питање о актуелној ситуацији у Будви, предсједник Марковић је казао да то не значи да је држава слаба већ толерантна. Оцијенио је да су за стање у Будви одговорни Демократе и ДФ јер не желе на демократски начин да предају власт већини која је формирана.

„Држава тренутно даје шансу разуму у Будви, а уколико га не буде држава ће ствар ријешити за 15 минута“, поручио је премијер Марковић и додао да је тамо по сриједи политичко насиље.

Казао је да одлука о промјени власти у Будви није одлука ДПС-а, већ да је формирана нова одборничка већина те да одборници који су давали већину Демократама и ДФ-у једноставно нијесу били задовољни њима и жељели су да смијене власт.

„Када су давали већину Демократама и ДФ-у све је било у реду. Када ти исти одборници дају већину ДПС-у, онда је то корупција и онда је то незаконито. И онда желите на силу да задржите власт. То значи када би они били на власти на локалном и на државном нивоу – никада више са ње не би отишли. Вјерујем да би предложили да се мијењају закони и да нема избора. Јер је довољно што су они на власти. Према томе закон мора бити једнак за све“, казао је премијер Марковић.

Он је критиковао однос комуналаца, ватрогасаца и неовлашћених грађана у Будви према одборницима нове већине на које су малтретирали и истјеривали.

„Кад су они ушли тамо увели су комуналце, ватрогасце, неовлашћене грађане... То је било у реду, а сада је проблем што актуелна власт тражи асистеницију полиције да им се обезбиједи нормалан рад“, рекао је премијер Марковић и истакао да ће у Будви важити закони ове државе.

Казао је да је нова локална власт морала провјерити да ли је нешто из општинских просторија отуђено, те да ли је документација сачувана: „О томе одлучује локална власт, не одлучује Предсједник државе и предсједник Владе“.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?