Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић разговарао са амбасадором Оравом

Предсједник Владе Душко Марковић разговарао је данас са шефом Делегације Европске уније у Црној Гори Аивом Оравом о актуелној ситуацији поводом нереда у Будви и више црногорских општина.

Премијер је осудио нападе на припаднике Управе полиције као директан покушај урушавања демократских вриједности и угрожавања мира и безбједности наших грађана. Подсјетивши да је реакција надлежних органа на такво понашање уставна дужност и обавеза полиције, подвукао је да ће, као и увијек до сада, сви евентуални случајеви прекорачења полицијских овлашћења бити хитно испитани и адекватно санкционисани.

Предсједник Марковић је још једном истакао отвореност Владе за политички дијалог и договор у сусрет предстојећим парламентарним и локалним изборима који треба да се одвија у институцијама система, а не на улици. 

„Црногорске институције су способне да на адекватан и легалан начин одговоре на све изазове, у складу са принципима демократије и владавине права. Као лидер у процесу ЕУ интеграције, Црна Гора поштује европске вриједности и стандарде и без обзира на овакве и сличне изазове, наставиће са својом проевропском и реформском политиком, као одговаран партнер ЕУ“, казао је Премијер.

Предсједник Владе је закључио да је у најбољем је интересу Црне Горе и свих њених грађана да се и ови избори спроведу на фер, миран и демократски начин и Влада ће учинити све у оквиру својих надлежности да допринесе таквом амбијенту.

Амбасадор Орав је изразио забринутост у вези са растућим тензијама у Будви и њиховим посљедицама у осталим општинама. Позвао је све политичке актере на смиривање тензија и на ефикасну истрагу потенцијалне несразмјерне употребе силе од стране полиције.

Шеф Делегације ЕУ је подсјетио и на позив Брисела да сви политички актери покажу уздржаност и поштовање владавине права, као и да се уздрже од једностраних радњи и одлука.

Амбасадор Орав је посебно истакао важност стварања атмосфере која омогућава искрен политички дијалог, као и мирно и уредно спровођење предстојећих парламентарних и локалних избора. 

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?