Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: Без скупова на отвореним јавним мјестима, додатне привремене мјере у Рожајама и Бијелом Пољу

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) је на синоћњој сједници, којом је предсједавао предсједник Милутин Симовић, одлучило да ради спречавања даљег ширења коронавируса уведе више привремених мјера као и додатне, посебне мјере у општинама Рожаје и Бијело Поље.

Нове мјере на цијелој државној територији

Због повећања броја активних случајева коронавируса, импортованих из региона и затим раширених унутар Црне Горе, од петка, 26. јуна 2020. на снази су привремене мјере:

1. Забрањени су политички скупови на отвореним јавним мјестима;
2. Забрањено је присуство гледалаца на спортским догађајима;
3. Забрањени су вјерски скупови на отвореним јавним мјестима осим на површинама припадајућих вјерских објеката; и
4. Сахране се обављају искључиво у ужем кругу породице.

(Догађаји у затвореним јавним просторима већ су прописани мјерама од 18. јуна.)
Služba za odnose s javnošću
НКТ је на упит Кабинета предсједника Црне Горе препоручило да ове године не буде организован традиционални пријем поводом Дана државности.

На упит Савеза удружења бораца НОР и Антифашиста Црне Горе НКТ је препоручило одлагање свечаности планираних за 8. јул Равном Лазу и 13. јул у Бијелом Пољу.

Пуна подршка црногорској полицији

Национално координационо тијело за заразне болести је оштро осудило нападе на полицију и јавно лично прозивање полицајаца.

Полиција професионално и ефикасно штити и служи свим грађанима и држави, како је то показала и у епидемији коронавируса. Зато је напад на полицију напад на државу Црну Гору и на све грађане. НКТ изражава пуну подршку нашој полицији.

Непримјерени иступи појединих љекара

НКТ сматра непримјереним иступе појединих љекара због грубог гажења струке, науке, етичког кодекса и Хипократове заклетве.

Исказујемо највише поштовање према хиљадама здравствених радника широм Црне Горе који су својим пожртвованим, несебичним и посвећеним радом били и остали на првој линији одбране здравља и животâ грађана.

Нове привремене мјере у Рожајама

Због епидемиолошке ситуације у Рожајама уведене су у тој општини додатне привремене мјере које су на снази од петка, 26. јуна (поред општих мјера за цијелу Црну Гору уведених 18. јуна и данас и посебних мјера за ову општину уведених 20. јуна).

1. Забрањено је свим становницима општине Рожаје напуштање објекта становања од 18:00 сати до 05:00 сати наредног дана; и
2. Рад угоститељских објеката дозвољен до 17:00 сати.  
Služba za odnose s javnošću
…и у Бијелом Пољу

У општини Бијело Поље од петка, 26. јуна на снази су додатне привремене мјере (поред општих мјера за цијелу Црну Гору уведених 18 јуна и данас)­:

1. Забрањена су окупљања у затвореним и на отвореним јавним мјестима (јавна окупљања, јавне приредбе, спортски, политички, културно-умјетнички и приватни скупови, свадбе, као и друге манифестације);
2. Вјерске заједнице су обавезне да активности прилагоде актуелној епидемиолошкој ситуацији и да вјерске обреде у вјерским објектима обављају искључиво без присуства грађана;
3. Забрањен је превоз у путничком моторном возилу више од два одрасла лица у исто вријеме, осим чланова заједничког породичног домаћинства и лица која обављају редовне радне задатке;
4. Забрањено је кретање и задржавања више од два лица на отвореном јавном мјесту, осим чланова заједничког породичног домаћинства и лица која обављају редовне радне задатке;
5. Обавезно је коришћење заштитних маски у затвореном и отвореном јавном мјесту. Ова обавеза не односи се на објекте становања;
6. Забрањена су окупљања у објектима становања лицима која нијесу чланови заједничког породичног домаћинства; и
7. Прекида се васпитно-образовни рад у установама које обављају предшколско васпитање и образовање.

Без нових трошкова донираних средстава

Усвојен је XИ Извјештај о стању на рачуну и исплатама са рачуна Оперативног штаба за управљање донацијама.

Од отварања рачуна 19. марта 2020. године на жиро рачун НКТ је из земље и иностранства уплаћено 8.035.850,90 еура и 75.971,72 америчких долара.

Укупни одливи у назначеном периоду износе 1.758.869,13 еура. Преглед одлива по седмицама може се преузети овдје).

Стање на рачуну на дан 25. јун 2020. године у 9.00 сати је: 6.276.981,77 еура и 75.971,72 америчких долара.
Služba za odnose s javnošću
Поново редовне конференције за медије

НКТ је донијело одлуку да од петка, 26. јуна поново организује редовне конференције за медије. Пресс конференције ће се одржавати у Институту за јавно здравље сваког радног дана са почетком у 17:00 и биће преношене уживо на Yоутубе каналу Владе Црне Горе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?